(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Soms is het lastig te zeggen wat er precies voor zorgt dat bladeren van wietplanten vergelen en afsterven. En als je niet weet wat iets veroorzaakt, dan grijp je misschien ook naar de verkeerde maatregelen. Muna denkt dat dat ook in dit geval gebeurd is. Zouden deze Sweet ZZ planten nog te redden zijn?

Soms help je jezelf als kweker van de regen in de drup, en ik denk dat Ramon dat ook heeft gedaan. In de hoop een voedingsprobleem uit te spoelen, denk ik dat hij zijn planten verstikt heeft. Kijk en lees maar even mee naar de mail en de foto’s die ik van Ramon kreeg.

 

Naam
Ramon
Onderwerp
Blad vergeelt en wordt bruin
Bericht
Lieve Muna, ik heb een probleem met mijn Sweet ZZ van Royal Queen Seeds. Deze staan nu 6 weken te bloeien, alleen beginnen ze sinds deze week geel en bruin te worden. Ik heb al geprobeerd te spoelen en minder voeding te geven maar dat werkt allemaal niet. Ze staan onder een 400 Watt LED lamp in een Bonanza kast van G-Tools. Ik geef ze om de 3 dagen water en zit echt met mijn handen in het haar. Ik ben bang dat ze het niet redden en hoop dat je me kan helpen. De temperatuur is met licht aan 26 graden en 18 graden als het licht uit staat. De luchtvochtigheid schommelt tussen 36 en 45 procent. Ik hoop dat ik alles heb doorgegeven. Groetjes, Ramon
Bijlagen

 

Bladsterfte…

Hoi Ramon, je planten hebben het goed te pakken zo te zien. Het is lastig om precies te zeggen wat het probleem nou is maar ik zal een poging wagen. Gezien je in de zesde bloeiweek zit, en de roestige bladeren denk ik dat het met fosfor en kalium te maken heeft. Het is in dit soort gevallen altijd goed om even terug te denken wat je voorafgaand aan de problemen hebt gedaan of gegeven. Waarschijnlijk heb je een PK-booster gebruikt, klopt dat?

Aangezien de kleur van de bladeren die nog niet aangetast zijn, best donkergroen is, schat ik in dat deze Sweet ZZ eerder te veel dan te weinig voeding hebben gekregen. Ik denk dan ook dat ze in ieder geval in eerste instantie last hebben gehad van een beetje te veel fosfor en kalium. Vervolgens heb je ze misschien wat verstikt toen je de problemen probeerde uit te spoelen. Wat ook niet helpt is dat het bladerdek nogal dicht is. Er kan niet goed lucht bij op deze manier, en dan zie je ook vaak dat bladeren afsterven.

Verder valt op dat niet alle planten last hebben. Op de bovenste rechterfoto is dat goed te zien; de plant bovenin de foto is helemaal vergeeld en heeft roestplekken, terwijl de plant onder op de foto eigenlijk geen last heeft. Waarschijnlijk staan je planten niet op schotels. Uitlekwater van de ene plant, kan hierdoor worden opgenomen door een plant die ernaast staat. Hierdoor staat de ene plant te droog terwijl de ander te nat komt te staan.

Til je planten eens op, en voel aan het gewicht of sommige planten misschien duidelijk zwaarder zijn. Is dit het geval, zet de zware planten dan aan de buitenkant en de lichte in het midden van je kast. Uitlekwater loopt naar het diepste punt, en in de Bonanza kweekkasten is dat het midden. Ik raad je daarom aan om voor de langere termijn voor schotels te zorgen. Dan weet je tenminste dat elke plant precies de hoeveelheid water krijgt die je zelf geeft.

Om het probleem op te lossen, denk ik dat het een goed idee is om de planten even onder handen te nemen. Neem ze één voor één uit de kast, en knip de grootste schutbladeren eraf. Je zit al ruim in de bloeifase, dus ze hebben al dat blad niet meer zo hard nodig. Hierdoor zal de luchtcirculatie in ieder geval verbeteren. Je hebt al gespoeld, dus het is nu eerst belangrijk dat je de waterhuishouding goed krijgt. Laat zware potten even wat uitdrogen, en geef lichte potten wat water.

Hou het qua voeding even bij een lichte dosis en gebruik alleen de basis bloeivoeding, zonder PK-booster. Zorg voor een goede luchtcirculatie en heb geduld. Wat je nu verandert, zie je pas later terug aan de planten. Bladeren die al vergeeld zijn en roestplekken hebben, zullen niet meer groen worden. Alle aangetaste plekken en bladeren kun je dus sowieso wel afknippen.

Ik hoop dat je de planten weet te redden Ramon!

-xxx- Muna

(advertenties)