(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eigenlijk heeft Sykes het best wel slim bekeken. Hij kweekt het hele jaar door wiet met slechts een klein beetje hulp van een 130 Watt TL-lamp. Zomers staan de planten buiten in het zonnetje, en ’s winters in het raamkozijn. Er is alleen één probleem, de planten gaan steeds vlak voor de oogst dood door schimmels. Kijken of Lieve Muna het schimmelprobleem kan tackelen…

Eerlijk gezegd is het me uit zijn mail nu niet helemaal duidelijk of zijn huidige autoflowers last van schimmels hebben, of waar de schimmels zich precies bevinden. Desalniettemin zal ik mijn best doen om Sykes van zijn schimmelprobeem af te helpen. Want zoals hij het zelf zegt, is het inderdaad wel een beetje jammer als je wietplanten steeds vlak voor de oogst doodgaan. En dat is dan nog zacht uitgedrukt.

 

Naam
Sykes
Onderwerp
Schimmels in aarde
Bericht
Dag Lieve Muna, ik heb een vraag over mijn wietplanten, autoflowers NLX van Royal Queen Seeds. Ik ben nu al zo’n twee jaar aan het kweken onder de zon en een 130 Watt TL-lamp tot 3 uur ’s nachts. Ik kweek het hele jaar door. In de zomer lekker buiten en ’s avonds onder de lamp. Ik kweek op Cocos Premium van Plagron, met een laagje van één cm aan hydrokorrels erboven. De planten krijgen ook de Cocos voeding van Plagron, en staan in een 6,5-literpot.

Ik krijg alleen elke keer last van schimmels. Ik gebruik water uit de kraan en dit bevat redelijk veel kalk, waardoor elke keer vlak voor de oogst mijn planten zijn overleden. Vind dit een beetje jammer. Ik heb het vermoeden dat het door te veel kalk in mijn water komt, maar weet dit niet zeker. Ik zit nu te denken om ander water te gebruiken. Drinkwater uit de supermarkt, gedemineraliseerd, gedestilleerd of misschien toch gewoon regenwater. Heeft u misschien een paar tips?

Bijgaand een paar foto’s. De grote is 4 weken oud maar heeft een slechte start gehad, en de baby is net 3 dagen. Groetjes, Sykes

Bijlagen

Schimmels en wietplanten

Hoi Sykes, je hebt je wel heel zachtjes uitgedrukt. Ik zou het toch iets meer dan alleen jammer vinden als mijn wietplanten steeds vlak voor de oogst doodgaan. Zoals ik hierboven al schreef, is het me alleen niet helemaal duidelijk aan welke schimmels je planten nou eigenlijk doodgaan. Het onderwerp van de mail is ‘Schimmels in aarde’ maar je kweekt in kokos? Maar omdat je in je mail verder schrijft dat de wietplanten steeds vlak voor de oogst doodgaan, denk ik zelf eerder aan toprot.

Maar het maakt ook niet veel uit eigenlijk. Want welke schimmelproblemen je ook hebt, ze zijn eigenlijk altijd het gevolg van te veel water. Ofwel te veel water in de pot, ofwel een te hoge luchtvochtigheid in de lucht. En nu ik er nog eens over nadenk, kan het eigenlijk niet anders dan dat je planten last krijgen van toprot. Je kweekt namelijk op kokos en in dat medium, is overbewateren bijna niet mogelijk. Hieronder zie je een foto van een top met toprot.

Toprot, ofwel botrytis wordt meestal veroorzaakt door een hoge luchtvochtigheid en/of regen in de bloeifase. Foto: Pong Pong, Shutterstock

Kalk?

Eén ding is in ieder gevál zeker, aan te veel kalk in het water ligt het sowieso niet. Sterker nog, bij een kweek op kokos moet je altijd éxtra calcium en magnesium toevoegen omdat kokos zelf ook calcium verbruikt. Op 20 februari heb ik aan Nico uitgelegd waarom dat precies is, dus lees dat nog even terug. Hoe dan ook, je kunt gewoon kraanwater blijven gebruiken.

Botrytis

Ik denk zelf dat het een toprot probleem is. De schimmel die toppen aantast heet grauwe schimmel, ofwel botrytis. De reden waarom je wiettoppen er last van krijgen is waarschijnlijk een te hoge luchtvochtigheid in combinatie met een koude temperatuur en een slechte luchtcirculatie. De omstandigheden zijn bij jou zo, omdat je alleen een TL-lamp gebruikt, en daarmee het hele jaar door kweekt. In de zomer zul je ook misschien minder of geen last van de problemen hebben, klopt dat?

Wil je in de winter toch op deze manier doorkweken, dan zul je op een of andere manier de lucht wat warmer en droger moeten zien te krijgen. Een zwenkventilator op je planten laten blazen kan al een hoop helpen, en ook zou ik je aanraden om de temperatuur wat hoger te krijgen als je dat nu niet doet. In dit stuk vind je de de ideale temperatuur en luchtvochtigheid voor wietplanten. Probeer die zo goed mogelijk te benaderen middels luchtcirculatie en ventilatie en door bij te warmen. Lukt het op die mannier niet, dan moet je misschien toch een echte kweekruimte gaan inrichten.

Succes met de kweek Sykes, ik hoop dat je planten deze keer blijven leven tot aan de oogst.

-xxx- Muna

(advertenties)