(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het kan soms een raadsel zijn waarom de bladeren van wietplanten plotseling vergelen. In het geval van Nico is Lieve Muna echter bijna zeker van de oorzaak en weet ze ook precies te vertellen hoe het probleem opgelost kan worden. Must read voor iedereen die ook eens een rondje op kokos van plan is!

Meestal behandel ik het liefst vragen die vergezeld gaan van een paar foto’s maar deze keer kan ik het ook zonder foto’s wel af. Nico’s wietplanten hebben namelijk last van een typisch kokos-probleem: een tekort aan Calcium en Magnesium. Lees maar mee:

 

Naam
Nico
Onderwerp
Nieuwe bladeren vergelen
Bericht
Beste Muna, ik heb als medium kokos gekozen. Mijn vat staat op 22 graden met een pH van 5,8. De eerste twee weken van de bloei ging prima, mooie groene glanzende bladeren. Nu zit ik de derde week en je ziet dat de nieuwe bladeren verkleuren naar lichtgroen tot geel/groen. Dit leek mij een pH-probleem in het medium. Dus nu heb ik het medium gemeten met een ph grondmeter en ik zie dat de pH tussen de 4,5 en 5,2 zit. Hoe kan dit? Kokos zou toch pH-neutraal moeten zijn en niet zo moeten schommelen?

Ongebufferde kokos, pH en CalMag

Hoi Nico, jammer dat je geen foto’s hebt meegestuurd maar gezien je kokos als medium hebt, en de vergeling de je beschrijft, durf ik bijna met zekerheid te zeggen dat het een Calcium, Magnesium tekort hebt. Het klopt dat kokos een neutraal medium is, maar het is beslist niet pH-neutraal. Met neutraal wordt in dit geval bedoeld dat kokos zelf, geen voedingsstoffen bevat.

Kokos is een uniek kweekmedium omdat het in tegenstalling tot andere mediums een zekere kationenomwisselingscapaciteit heeft. Dat is de capaciteit van kokos om positief geladen ionen uit te wisselen met de voedingsoplossing. Vergeet dat woord meteen maar weer, maar het leidt ertoe dat je bij een kweek op kokos extra Calcium en Magnesium moet toevoegen, omdat de kationen zich aan deze mineralen hechten. Zijn alle kationen eenmaal gehecht, dan is de kokos gebufferd en is de kokos stabiel. Dit is de reden dat je altijd gebufferde kokos dient te gebruiken op wiet op te kweken. Dit kun je zelf bufferen of je kunt kant en klare gebufferde kokos gebruiken, zoals die van Canna.

Zo ziet een wietplant met een tekort aan Calcium en Magnesium eruit.

pH-dalingen

Overigens moet je ook bij gebufferde kokos nog extra Calcium en Magnesium toevoegen, omdat de kokos constant afgebroken wordt. Bij dat proces komen nieuwe kationen vrij die zich aan het Calcium en Magnesium zullen binden. Zonder extra CalMag toevoeging krijgt de plant tekorten, en merk je dat de pH-waarde in het medium daalt. Hoe komt dat? Calcium en Magnesium zijn basisch, en laten de pH-waarde van een oplossing stijgen. In de kokos binden de kationen zogezegd aan de Calcium en de Magnesium waardoor de hoeveelheid CalMag daalt, en de bodem verzuurd. Kokos zelf verbruikt dus een deel van de CalMag in het voedingswater.

Ik weet natuurlijk niet of je reeds gebufferde kokos gebruikt Nico, of dat je op ongebufferde kokos kweekt. Maar aangezien je wietplanten al in het medium groeien, zou ik je aanraden om je potten even goed te spoelen met kraanwater met daarin alleen CalMag (1ml/liter) en geen pH-min. Laat je planten na deze spoelbeurt een nacht met rust en ga daarna door met voeden zoals je gewend bent, alleen nu mét extra CalMag.

Als je het probleem snel wil verhelpen, kun je aanvullend ook een spray maken van een liter water en 3 milliliter CalMag en dat twee keer per dag op je planten sproeien. Je zult zien dat je wietplanten dan snel weer opknappen.

-xxx- Muna

[Openingsfoto: Creativan, Shutterstock]
(advertenties)