(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zou het kunnen dat de wietplanten van Susi een voedingstekort hebben door het gebruik van regenwater in plaats van kraanwater? En zo ja, ligt het dan aan de samenstelling of de pH-waarde van dat regenwater? In ieder geval gaat het keer op keer mis met Susi’s wietplanten, laten we hopen dat Lieve Muna een oplossing weet. 

Een gevalletje van terugkerende bladproblemen bij de wietplanten van Susi. Steeds wanneer ze de bloeifase inluidt beginnen de bladeren van de randen uit te vergelen. En omdat regenwater de grote consistente factor is in de kweekruimte van Susi, denkt ze zelf aan een Magnesiumtekort. Zou dat het zijn, of is er wat meer aan de hand? Eerst maar even Susi’s mailtje lezen…

 

Naam
Susi
Onderwerp
Voedingstekort door gebruik regenwater?
Bericht
Lieve Muna, ik ben bezig met mijn derde kweekronde en het is ook al de derde keer dat me dit overkomt. Bladeren vergelen, sterven af en een verminderde bloei waardoor het eindresultaat tegenvalt: kleine toppen en een ziek ogende plant.

Ik kweek nu haze-stekken en heb de vorige rondes gekweekt vanuit zaad. Het probleem begint deze ronde echter zo groot te worden (vergelen verspreid zich naar de bovenste bladeren) dat ik bang ben dat de planten vroegtijdig het loodje leggen en de gehele bloeifase niet eens meer halen. In de vorige twee kweekrondes hebben de planten het wel gered tot het einde van de bloeiperiode maar met kleine fluffige toppen.

Ik kweek in een kweekkast met een 600 Watt HPS lamp. Ik kweek op aarde en begin in de tweede week met bijvoeden: Biobizz Grow, Biobizz Heaven, en in de bloeifase voeg ik daar Biozbizz Bloom en Biobizz Topmax bij, volgens het voedingsschema van Biobizz.

Ik gebruik alleen regenwater omdat dit een betere pH-waarde heeft dan kraanwater. Ik heb nooit pH-waardes gemeten omdat ik in aarde kweek (buffer) en biologische voeding geef (Biobizz). Ik heb de gekregen stekken 5 weken in groeifase gehad en toen de bloeifase laten beginnen (12/12). De tekorten werden toen langzaam zichtbaar.

In mijn vorige twee rondes begon de vergeling van de balderen ook ongeveer in de 2e/3e week bloei. Vorige rondes duurde de vegetatieve fase veel langer omdat ik toen vanuit zaad kweekte en deze ronde met stekken werk die natuurlijk al een voorsprong hebben. Nu gaan de planten echter sneller achteruit. Ik ben al 2 weken op internet aan het zoeken naar een oorzaak voor de gele bladeren maar hoe meer ik lees, hoe meer ik in de war raak van alle info. Bovendien is de info ook soms tegenstrijdig. Ik zit zelf te denken aan een Mg of Kalium tekort maar ik weet het niet zeker.

Zou het kunnen dat omdat ik alleen regenwater gebruik, een magnesium tekort ontstaat? Omdat er in kraanwater magnesium zit en in regenwater niet. Hoe kan ik dit tekort het beste oplossen? Vloeibare magnesium bij de rest van de voeding voegen? Is de light mix van Biobizz dode grond? Moet ik Mycorrhiza toevoegen aan mijn light mix om een goed bodemleven te krijgen?

Of zou er teveel zouten in mijn medium zitten? Ik gebruik de grond van de vorige ronde en heb toen misschien niet goed genoeg gespoeld. Alhoewel ik vorige ronde ook alleen voeding van biobizz gebruikt hebt.

Ik ben intussen radeloos en zie door de bomen het bos niet meer. Zou jij me aub kunnen helpen? Ik zou het zo erg vinden als deze ronde op niks uitloopt omdat ik echt veel moeite doe om gezonde planten te kweken en blijkbaar iedere keer dezelfde fout maak.

Groetjes Susi

Bijlagen

 

Hallo Susi, bedankt voor je mail en uitgebreide uitleg van de problemen. Ik snap dat je ondertussen niet meer zo goed weet wat het probleem nou precies zou kunnen zijn. Er kunnen ook zoveel dingen meespelen, van de light mix tot de verschillende producten die je gebruikt. En dan is er ook nog het regenwater, dat een rol zou kunnen spelen.

Op de foto’s zie je duidelijk dat het probleem vooral speelt bij de bladeren die halverwege de plant groeien. Dit betekent dat we te maken hebben met een tekort van een zogeheten mobiel mineraal. Mobiele mineralen zijn mineralen die binnen de plant kunnen verplaatsen. Het tekort wordt voor de nieuwe bladeren (en de toppen) onttrokken/aangevuld vanuit de lager groeiende bladeren. Magnesium is ook een mobiel mineraal.

Wanneer wietplanten tekorten hebben, hoeft dat trouwens niet te betekenen dat het mineraal in kwestie niet in de grond zit. Het kan ook zo zijn dat het niet opgenomen kan worden. Een te lage pH-waarde (zure grond) kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat magnesium dat wel in de grond zit, niet opgenomen kan worden. Kijk maar eens op deze kaart bij welke pH-waardes de benodigde mineralen kunnen opnemen.

Valt je iets op wanneer je naar de kaart hierboven kijkt? In de rechter kolommen (aarde) zie je dat Fosfor (P), Calcium (Ca) en Magnesium (Mg) alledrie alleen kunnen worden opgenomen bij een pH-waarde tussen de 6,5 en laten we zeggen 8. Jij gebruikt regenwater, en dat heeft over het algemeen een lagere pH-waarde dan kraanwater. Daarnaast zit er zoals je zelf al aangeeft ook geen calcium of magnesium in het regenwater.

Omdat de problemen vooral in de bloeifase beginnen, zou je ook kunnen denken aan een fosfortekort maar dat ziet er toch heel anders uit (rode stammen, en paarse/bruine vlekken op het blad). Ik denk daarom zelf ook aan een magnesiumtekort, alle tekenen wijzen daarop.

Meten is weten

Het beste wat je kunt doen is toch even een pH-meter kopen en de pH-waarde van je voedingswater, en de pH-waarde van de aarde meten. Wanneer je namelijk een CalMag aanvulling gaat toevoegen, is het wel handig dat dit ook opgenomen kan worden. Als de pH-waarde in de aarde echt te laag is, compenseer dat dan stapsgewijs door water te geven dat ongeveer een halve punt hoger is dan je zou willen. Mills maakt trouwens een goede CalMag aanvulling, ik denk dat dat het probleem wel zal oplossen.

Of de light mix van Biobizz dood is, denk ik niet. In de productomschrijving staat onder meer ‘it gets the vital micro activity going’ wat toch wijst op de aanwezigheid van micro-organismen. Dat gezegd hebbende kan het natuurlijk geen kwaad om nog wat bodemleven toe te voegen. Mycorrhiza is de samenwerking tussen nuttige schimmels en de wortels. Wat je nodig hebt zijn de schimmels en de bacteriën. En misschien is het goed om de volgende ronde toch met een nieuwe zak aarde te beginnen.

Succes met je haze Susi!

-xxx- Muna

(advertentie)