(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Om deze zomer haar eigen wiet te kweken, heeft Zoë alvast twee wietzaadjes laten ontkiemen. Alleen zijn die vervolgens in een rap tempo gaan strekken, waardoor ze nu niet op eigen kracht rechtop kunnen staan. Een klassieke fout en een kwestie van te weinig licht, weet Zoë inmiddels ook. Alleen hoe los je zoiets op? Kijken of Lieve Muna een remedie heeft. 

Het overkomt jaarlijks een hoop beginnende thuis- en buitenkwekers: jonge wietplantjes die als gevolg van een gebrek aan licht de hoogte in schieten. Met lange, dunne spaghettiplantjes als gevolg, die niet meer uit zichzelf rechtop kunnen blijven staan. Zoë heeft die van haar daarom met een satéstokje gespalkt maar er is een betere oplossing, lees maar mee:

 

Naam
Zoë
Onderwerp
Mijn plantjes beginnen te hangen
Bericht
Lieve Muna, mijn plantjes lijken kerngezond alleen ’t lijkt alsof de blaadjes te zwaar worden voor de steel waardoor ’t steeltje nu begint te hangen.
Ik heb al opgezocht wat ’t kan zijn en ’t lijkt er op dat ze te veel in de schaduw hebben gestaan. En te veel licht van te hoog hebben gehad. Ik heb ze nu dan ook ondersteund met een stokje, maar ik vroeg me nu wel af of ze ’t gaan overleven, of dat dit ’t einden van men plantjes is…
Ik hoop echt dat u me hier bij kunt helpen!
Met vriendelijke groet, Zoë!
Bijlagen

De remedie tegen lange, dunne zaailingen

Hoi Zoë, ik zie wat je bedoelt. Twee gezonde jonge wietplantjes die veel te lang zijn voor hun eigen bestwil. De oorzaak had je zelf al gevonden, en is inderdaad een gebrek aan licht. Omdat ze een te zwak licht kregen, zoals bijvoorbeeld in het raamkozijn, zijn ze gaan strekken. Wietplanten doen dit in de hoop dat ze hogerop wél meer licht opvangen. In de natuur is dit natuurlijk een prima strategie, want zo groeien ze boven de omringende planten uit, zodat het zonlicht ze kan bereiken.

Meer licht!

Voor een zaailing binnen, betekent het echter een voortijdig einde, mits je er niets aan doet. Het is dus zaak om in ieder geval voor meer licht te zorgen, zodat ze niet meer hoeven te strekken. Je zult dus gebruik moeten gaan maken van kunstlicht, zoals bijvoorbeeld een TL-balk, een paar spaarlampen, of een speciale voorgroeilamp.

Daarnaast is het belangrijk om je zaailingen te redden. Je hebt ze daarvoor nu gespalkt met een satéprikker maar dit zal de stammetjes verder verzwakken. Omdat ze nu vast staan, kunnen ze niet bewegen en blijven de stammetjes dun en iel.

Dieper ingraven

Wat je beter kunt doen, is de plantjes voorzichtig verpotten in een diepere pot. Daarbij moet je ze dan (nogmaals heel voorzichtig en zonder ze te beschadigen) zo diep ingraven, dat alleen de blaadjes één tot drie centimeter boven de grond uitsteken. Het deel van het stammetje dat zich nu onder de grond bevindt, zal veranderen in een wortel. Er zullen vanzelf zijwortels uit het stammetje groeien, en je zaailingen zullen weer kort en stevig staan.

Zorg na het verpotten dan wel voor voldoende licht en een licht windje door bijvoorbeeld een ventilator indirect langs de plantjes te laten blazen. De trilling/beweging die de ventilator veroorzaakt zorgt ervoor dat de stammetjes dikker en sterker worden.

Veel succes met verpotten Zoë, ik hoop dat je zaailingen uitgroeien tot prachtige wietplanten!

-xxx- Muna

(advertentie)