(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Solo cup (beer cup) challenge is een interessante uitdaging onder hobbykwekers. Het doel is om zoveel mogelijk wiet te oogsten van een plant in een beker met een maximale inhoud van 473 milliliter, het formaat van een Solo cup. Als je er nog nooit aan meegedaan hebt, dan is nu het moment. Met deze tips kán het namelijk niet misgaan. 

Misschien heb je er al eens aan meegedaan, of meegelezen met een beer cup challenge op een van de vele forums en groepen op Facebook over cannabis. Alles draait bij deze uitdaging om een zo groot mogelijke oogst van een wietplant in een beker met een specifiek formaat van maximaal 473 milliliter. Dat is namelijk het precieze formaat van een Solo cup, oftewel een plastic bierbeker van het merk Solo uit Amerika, waar deze challenge geboren is.

Je kunt een hoop leren van de uitdaging, omdat het je dwingt na te denken over genetica, voeding, licht en plantentraining voor een maximale oogst. De regels kunnen van wedstrijd tot wedstrijd een beetje verschillen maar de belangrijkste regel blijft altijd dat je wietplant in een pot staat met een inhoud van maximaal 473 milliliter. Wortels mogen niet uit de beker groeien en er is een einddatum waarop de oogst droog en wel gewogen moet worden.

Tip 1: kies een wietsoort die veel opbrengt

De eerste tip ligt misschien voor de hand maar de genetica – oftewel de wietsoort – die je kweekt heeft een enorme invloed op de oogst. Sommige wietsoorten staan bekend om hun heerlijke smaak of een ontzettend high effect en anderen om hun grote opbrengsten. En een beer cup challenge winnen doe je dus met een wietsoort die veel oplevert. Enkele suggesties: Big Bud, Chronic, Power Plant, Think Big of misschien een ouderwetse Northern Lights.

Tip 2: kweek meerdere wietplanten

Niet alle fenotypes van een bepaalde wietsoort zijn gelijk, en om een beer cup challenge te winnen heb je het beste fenotype nodig. Start je cup challenge daarom – mits er geen regel is die het verbiedt – met meerdere wietplanten en gebruik het best gelukte exemplaar om aan het einde van de uitdaging te wegen.

Tip 3: gebruik veel licht

De maat van de container ligt bij de beer cup challenge vast maar het Wattage en het soort kweeklamp dat je gebruikt niet. En aangezien de hoeveelheid licht een van de meest bepalende factoren is voor wat betreft de oogst, kun je dus maar beter een flinke kweeklamp gebruiken. Het is wat overdreven om een 600 Watt kweeklamp boven je beer cup challenge plantjes te hangen maar wat meer dan een spaarlampje kan ook geen kwaad.

Tip 4: kweek luchtig op kokos

Hoewel bij een beer cup challenge geen pompen of automatische bewateringssystemen zijn toegestaan, mag je zelf bepalen in welk medium je kweekt. Je mag dus op steenwol, aarde, kokos, perliet of zelfs een stuk oude spons kweken als je dat wil, zolang het maar niet meer volume heeft dan 473 milliliter. De groeitijd ligt echter wel vast, dus kies een luchtig medium waarin wietplanten snel groeien maar dat ook genoeg water kan vasthouden, zoals kokos. Je zult op enig moment waarschijnlijk wel meerdere keren per dag moeten water geven. Heb je daar geen tijd voor dan kun je wellicht beter een aardemengsel met flink wat perliet gebruiken, dat meer vocht kan opnemen. Ben je elke dag thuis en in staat om vier keer per dag te bewateren, dan kun je ook steenwol overwegen in plaats van kokos.

Tip 5: geef minerale plantenvoeding

Hoewel organisch kweken met aarde, nuttige bacteriën en gezonde schimmels, geweldige resultaten oplevert, is het moeilijk om een gezond bodemleven te creëren in zo’n klein bekertje. Je wietplant heeft in een Solo cup meer aan direct opneembare plantenvoeding. Als je het goed doet, zal je plant op enig moment bovendien meer voeding vragen dan een bodemleven in een bekertje aarde kan vrijmaken. Met minerale (hydrovoeding) kun je dan toch voor voldoende voeding zorgen.

Tip 6: meet en check elke dag

Een klein potje van 473 milliliter laat niet veel ruimte over voor fouten. Zorg er dus voor dat je voedingswater de juiste pH-waarde heeft (tussen 5,5 en 6,1 in hydro en tussen 6,3 en 6,8 in aarde). Meet ook de EC-waarde (voedingsconcentratie) en kijk iedere dag naar je planten. Hebben de bladeren een gezonde donkergroene kleur, dan is het prima. Wordt de kleur lichter, geef dan wat meer voeding. Let ook goed op de stand van de bladeren en zorg ervoor dat de planten niet te nat en niet te droog staan. Hangen de bladeren slap, dan snel water geven. Krullen ze omlaag maar voelen ze wel stevig, dan staan ze te nat. Probeer zo vaak mogelijk te checken want stabiliteit is de sleutel tot succes.

Tip 7: neem zoveel mogelijk groeitijd

Iedere beer cup challenge heeft een begin- en een einddatum. Zorg er binnen die periode voor dat je planten zo lang mogelijk groeien. Start dus zo snel mogelijk en bereken wanneer je planten uiterlijk op 12/12 moet zetten om de bloeifase in te luiden. Neem hiervoor de einddatum en trek hier 14 dagen droogtijd en 14 dagen overgangsfase (van groei naar bloei) af, en het aantal bloeiweken volgens de fabrikant van je zaden.

Tip 8: kweek breed

Wietplanten met meer toppen leveren doorgaans meer wiet op dan planten met slechts één hoofdtop. Bovendien maakt een wietplant die in de breedte groeit veel efficiënter gebruik van het licht. Echt scroggen wordt lastig in een beer cup maar één of twee keer toppen en takken horizontaal binden kan je een grote voorsprong geven op mensen die dat nalaten.

Dat waren ze, onze 8 tips om een Solo cup challenge te winnen. Heb je zin gekregen om een beer cup challenge aan te gaan? Meld je dan aan op Mediwietforum en organiseer een beer cup challenge in het binnenkweek gedeelte. Moge de beste solo cup kweker winnen!

(advertentie)