(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je zult het misschien niet geloven maar wiet dieven is iets positiefs. Het woord dieven heeft in dit geval dan ook niets met het pikken van cannabis te maken, maar slaat op het opofferen van kleine topjes ten behoeve van de groten. Je krijgt er met andere woorden dus minder kleine topjes, maar meer oogst van. 

Dieven wordt in het Engels ook wel ‘lollipopping’ genoemd, dit is omdat een gediefde wietplant een beetje op een lolly gaat lijken, met de kale stammen onderaan de plant als het stokje van de lolly en de bossige bovenkant om aan te likken. De kweektechniek is niet door wietkwekers bedacht, maar wordt door tuinders van diverse gewassen toegepast. Druivenplanten, tomatenplanten, aubergines en andere vruchtdragende planten worden allemaal gediefd om meer vruchten op te laten leveren.

Dieven wordt dieven genoemd omdat het een techniek is waarbij je als het ware de ‘energiedieven’ aan je plant wegsnoeit. Dit zijn bij wietplanten voornamelijk de kleine scheuten die onderaan de plant groeien. Deze kleine scheutjes krijgen niet veel licht en zullen dus ook geen goede toppen worden, maar vragen wel veel energie van de plant. Door ze op het juiste moment van de plant te knippen, voorkom je dat je wietplant energie aan deze topjes verspilt.

gediefd

je kunt duidelijk zien waarom dieven in het Engels ook wel lollipopping genoemd wordt.

Binnenteelt vs. buitenteelt

Dieven maakt bij wietplanten vooral in de binnenteelt een groot verschil. Dit komt omdat het licht bij de binnenteelt vooral van boven komt. Daarnaast toppen en trainen de meeste kwekers hun planten zo, dat er een dichtbegroeid bladerdek ontstaat. De combinatie van een dichtbegroeid bladerdek met het licht van boven, zorgt ervoor dat de meeste topjes die onder het bladerdek groeien, bij de meeste binnentuinen niet al teveel licht opvangen.

Wanneer moet je dieven?

Goed dieven vereist een beetje ervaring. Om goed te kunnen dieven moet je namelijk enigszins kunnen inschatten welke topjes wel de potentie hebben om uit te kunnen groeien tot een mooie top, en welke het bladerdek nooit zullen bereiken. Uiteraard spreekt het voor zich dat je dit aan het einde van de bloeifase het beste kunt zien, alleen dan ben je veel te laat. Voor de bloeifase dieven is lastig omdat het dan weer moeilijk te zien is welke toppen wel, en welke niet tot mooie toppen zullen uitgroeien. Om deze reden is het ideale diefmoment na de tweede week op een 12-uurs lichtregime, wanneer je wietplant de eerste bloeiharen laat zien.

  • Dieven is een bewezen snoeitechniek
  • Energie ‘pikkende’ topjes worden weggehaald
  • Dieven heeft meer effect bij wietplanten binnen
  • Dieven doe je het best in de tweede week van de bloeifase

Zelf dieven

Het dieven zelf is niet moeilijk, maar je moet zo gezegd wel een beetje kunnen inschatten welke topjes het bladerdek nooit zullen bereiken. Sommige kwekers knippen zelfs gewoon heel rigoureus het onderste 1/3e deel van de plant helemaal kaal, maar het is beter om iets specifieker te werk te gaan. Zo hoeven de schutbladeren bij het dieven niet per se weggeknipt te worden. Deze kunnen ondanks dat ze niet veel licht opvangen, nog wel voor fotosynthese zorgen en dienen later in de bloeifase bij het spoelen als voedingsreserve.

SONY DSC

De secundaire topjes onderaan de plant zijn ‘energiedieven’ die je beter weg kunt halen.

Volg voor een goede selectie van te dieven topjes de hoofdstam en de zijtakken die daaruit groeien. Waarschijnlijk groeien er behoorlijk wat takken uit de hoofdstam en ook behoorlijk wat kleine takjes uit deze zijtakken. Deze laatste secundaire zijtakjes (zijtakken uit de zijtakken) kun je tot op een derde deel van de totale planthoogte vanaf de grond wegsnoeien. Onderaan de hoofdstam groeien misschien ook direct wat kleine zijtakjes, deze mogen ook weg. Een goede vuistregel is om ongeveer een derde deel van de onderkant van de plant te bewerken. Afhankelijk van het formaat van de planten laat je 3 tot 4 secundaire zijtakjes vanaf de ovenkant van iedere zijtak zitten.

Je kunt ook experimenteren en zelfs alle secundaire zijtakjes wegsnoeien zodat je alleen nog hoofdtoppen overhoudt. Deze hoofdtoppen krijgen nu veel meer ruimte en energie en kunnen zich beter ontwikkelen doordat er ook een betere luchtstroom langs kan. Je verkleint hiermee ook de kans op toprot en licht kan dieper doordringen in de plant.

Gratis stekken

Buiten het feit dat dieven je dus meer grote toppen en netto meer oogst oplevert, kun je de weggeknipte takken ook nog eens gebruiken om nieuwe planten van te maken. De weggeknipte ‘diefjes’ lenen zich namelijk uitstekend om stekken van te maken. Het snoeimes snijdt op deze manier dus letterlijk aan twee kanten, of eigenlijk drie. Het dieven levert je namelijk 1) meer wiet, 2) gratis stekken voor een nieuwe ronde en 3) aanzienlijk minder knipwerk bij de oogst.

(advertentie)