(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer je wietplanten na de groeifase op een 12-uurs lichtregime zet, zullen ze gaan bloeien. Alleen duurt het zeker nog 10 dagen voordat je de eerste bloeiharen mag verwelkomen. Wil je nou niet zo lang wachten, laat je wietplanten dan gewoon eerder beginnen met bloeien. 

Behalve autoflowers bloeien alle wietplanten omdat de dagen korter worden. Hierbij is het niet zozeer de lengte van de dag die de bloei in gang zet, maar de lengte van de nacht. ’s Nachts worden namelijk de bloeihormonen aangemaakt. Naarmate de plant genoeg van die hormonen aangemaakt heeft gaat de bloeifase in gang, alleen duurt het een aantal nachten voor dit het geval is.

In deze overgangsperiode ‘voelt’ de wietplant op haar klompen aan dat haar dagen van groeien geteld zijn. Om toch nog wat hoger te komen en in de bloeifase veel licht te kunnen opvangen, maken wietplanten een explosieve groeispurt door voordat het bloeien echt begint. Al met al duurt het doorgaans een kleine twee weken vanaf de eerste dag op 12/12, voordat je echte bloeiverschijnselen ziet. Dat kan sneller.

Genoeg licht voorkomt strekken

Door de biologische klok te ‘resetten’ kun je wietplanten binnen drie dagen laten bloeien.

Sneller in bloei

We weten dat wietplanten ’s nachts (lees: in het donker) hun bloeihormonen aanmaken. Dit gaat in fases omdat één 12 uur durende nacht niet lang genoeg duurt om voldoende bloeihormoon aan te  maken om ook echt in bloei te gaan. Wanneer je je wietplanten sneller wil laten bloeien, probeer dan eens een extra lange donkere periode in te lassen.

Het principe is simpel en de praktijk eigenlijk ook; wanneer je het tijd vindt worden voor je wietplant om te gaan bloeien, schakel je de lichten gewoon drie dagen uit. Zorg er wel voor dat de afzuiging aan blijft, want ook al staan je planten in het donker, ze hebben nog steeds verse lucht nodig. Zwenk- en gewone ventilators die voor de luchtcirculatie in je kweekruimte zorgen mogen wel uit.

Na drie dagen in het donker kunnen de lampen weer aan, nu natuurlijk wel 12 uur per dag in plaats van 18 uur. Je zult zien dat je planten veel sneller met bloeien beginnen. Het is een manier om de biologische klok van de wietplant als het ware tussentijds even te ‘resetten’. Vaak zie je al twee tot drie dagen na de donkere periode de eerste bloeiharen verschijnen, en dat is toch een aanzienlijke tijdswinst!

(advertentie)