(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het zijn gouden tijden voor de cannabisindustrie in Noord-Amerika en met de aanstaande landelijke legalisering van recreatieve wiet in Canada ook voor beleggers. Voor het eerst meldt een EFT – zeg maar een verzameling wietbedrijven waarin je kunt beleggen – nu een totale beurswaarde van meer dan één miljard Canadese dollar!

Voor het eerst in de geschiedenis is een cannabis beursfonds door de magische grens van 1 miljard dollar gebroken: Horizons Marijuana Life Sciences Index ETF  (HMMJ). Dankzij wat de Canadezen zelf beeldend een ‘surging investor appetite for pot stocks’ noemen, ofwel een grote wiethonger van investeerders. Een honger die alleen maar schijnt toe te nemen met de aanstaande legalisering van funwiet in Canada op 17 oktober.

Koers steeg afgelopen maand met 43%

Via beleggen in de EFT van Horizons Marijuana Life Sciences Index krijg je als investeerder toegang tot diverse Noord-Amerikaanse bedrijven die zakelijk actief zijn in de legale wietindustrie. In een persbericht maakt het managent trots bekend dat onder haar beleid de waarde van de portefeuille nu tot meer dan 1 miljard Canadese dollar is gestegen (dat is zo’n 760 miljoen Amerikaanse dollar of 650 miljoen euro).

Alleen al in de afgelopen maand stegen de aandelen in het wietfonds 43 procent, zo meldde CNBC. Sinds de cannabis EFT startte, in april van 2017, zijn hun aandelenkoersen al met 124 procent omhoog geknald op de Toronto Stock Exchange.

Als je nog een zakcentje over hebt kan je het proberen: beleggen in wiet en rijk worden zonder ooit een plant van dichtbij te zien… [foto: Adrian Today/Shutterstock]

Geloof in legalisering en biergeld

Zoals gezegd is die koersstijging deels te danken aan het commerciële geloof in de aanstaande federale legalisering van  recreatieve wiet in Canada. Maar ook wordt er volop gespeculeerd dat meer drankfabrikanten de sprong maken naar cannabis, zoals onlangs Constellations Brands (VS) dat miljarden steekt in de Canadese wietkweker Canopy Growth.

En laat dat Canopy Grwoth nu nét de grootste holding zijn in de HMMJ EFT, dus het fonds profiteert volop mee van de meer dan verdubbeling van de koers van Canopy sinds het ‘bierbod’ werd geaccepteerd. Maar als je een beetje bent ingevoerd in de wietbranche zie je nog meer grote spelers terug in de EFT. Denk bijvoorbeeld aan Aurora Cannabis Inc. (ACB), Aphria Inc. (APH), GW Pharmaceuticals Plc. (GWPH) en de Cronos Group Inc. (CRON).

EFT spreidt risico’s in nieuwe branche

In totaal herbergt de wiet EFT 40 verschillende aandelen, waarvan de meeste op dit moment focussen op medicinale cannabis. ‘Eén van de belangrijkste aanjagers van de snelle groei van HMMJ is de vraag van investeerders – en onze wens – voor een gediversifieerd portfolio met cannabisbedrijven versus het kopen van individuele aandelen’, verklaart Horizons CEO Steve Hawkins.

‘Hoewel er duidelijk leiders zijn in de vermogende wietsector, weet niemand zeker welke ondernemingen daadwerkelijk succesvol zullen zijn op de lange termijn of wellicht worden opgegeten.’

[openingsfoto:  Red Umbrella and Donkey/Shutterstock]
(advertenties)