(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

We zijn echt wel wat gewend in Nederland, maar de wietkwekerij die vorige week in Raalte is ontdekt doet ons sterk denken aan de toestanden bij de Amerikaans-Mexicaanse grens. De wiettelers van dienst groeven namelijk een forse tunnel – 1200 kruiwagens zand! – en hielden er ondergronds een waar wietwalhalla op na. Totdat het ontdekt werd natuurlijk, per toeval.

‘Heel Raalte is verbaasd’

CNNBS heeft de afgelopen maanden al een keer of vier bericht over wietkwekers die ondergronds gaan en dan bedoelen we niet hun handel (die is per definitie ondergronds) maar letterlijk: wiet kweken onder de grond.

Meestal betreft het dan een ingegraven zeecontainer of een uitgeholde kruipruimte, en in Eindhoven was er eentje in het bos gegraven. Maar in Raalte, provincie Overijssel, hebben de groene hobbyisten van dienst écht hun best gedaan. Onder een al 15 jaar leegstaand pand – een voormalige kringloopwinkel groeven de kwekers namelijk liefst 100 kuub zand weg, ofwel 1200 kruiwagens!

Heel Raalte is verbaasd na vondst ondergrondse wietplantage: ‘Ongelofelijk‘, kopt de regionale krant De Stentor dan ook, die uiteraard diep in deze zaak dook (flauwe woordgrap, excuses).

Wiettunnel van 1.75 meter hoog

Opzienbarend is het zeker, omdat we toch immers niet in Mexico zitten, waar drugssmokkelaars regelmatig onder de grens met de VS door graven om hun handelswaar – wiet, coke, heroïne, meth – af te kunnen zetten. Maar de twee Raaltenaren die voor deze oer-Nederlandse tunnel zijn gearresteerd, mannen van 31 en 54 jaar oud, hebben wellicht wel de schone tunnelkunst afgekeken van de Mexicaanse narcos, wie zal het zeggen?

Feit is dat er een forse tunnel is weg geschept onder de oud-kringloopwinkel. Hoe lang die precies is wil de politie helaas niet zeggen in verband met het lopende onderzoek, wel dat ie 1.75 meter hoog is.

Dat de tunnel met de wietplantage is ontdekt is puur toeval. De eigenaar van het pand, ene Jan Stappenbelt, ziet dat de vloer verzakt terwijl die volgens hem pas 10 jaar oud is en op een stevige betonnen fundering is gelegd. Rara, wat is het dan vraagt hij zich af, soms niet kunnen slapend en al, zo meldt de Stentor ons. ‘Ik kom regelmatig in het pand. En zag de vloer steeds slechter worden. Ook hoorde ik mechanisch lawaai van onder de vloer wegkomen. Ik dacht steeds ‘wat is er nou aan de hand?’

Nou dit:

Aan auto’s klussen

Een wiettunnel dus Jan. Ontdekt omdat de aannemer die de huiseigenaar inhuurt pardoes een gat in de vloer ramt en zo een holle ruimte – de tunnel – ontdekt. ‘Ik wist niet wat ik zag. Dit kon gewoon niet waar zijn. We hebben meteen de politie gebeld’, zegt Stappenbelt. De blauwhemden tellen ‘enige honderden wietplanten’ in de tunnel, maar wederom willen ze net precies zeggen hoeveel het er waren daar in ondergronds Raalte.

Buurtbewoners die door de media worden geïnterviewd zeggen niets te hebben gemerkt van de tunnelgraverij en latere wietplantage. Sommigen dachten dat het zand voor de auto’s was waaraan de wiettelers ieder weekend klusten.

Tja, het pand moest direct worden gestut, de wietjongens zitten vast en alle inhoud van de tunnel (minus het zand dat er natuurlijk al uit was) is vernietigd. En ‘Mexico aan het Overijsselse Kanaal’ is hiermee ook weer historie…

(advertenties)