(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het dealen van wiet in België is een winstgevende job, zeker omdat cannabis er met bijkans religieus fanatisme wordt bestreden door de overheidsinstanties. En illegaal is duur, dat weet je. Des te jammer dus als je dat zuurverdiende wietgeld vervolgens per ongeluk ‘mee barbecuet’, wat een dealer uit Brugge deed/overkwam.

Nederwiet verpatsen in Vlaanderen

Hans V. is de naam van de Bruggeling die de annalen van de cannabisgeschiedenis haalt op een manier die hem wellicht nachtmerries bezorgt. Die zal de 29-jarige man sowieso wel geregeld hebben, want hij stond afgelopen week als hoofdpersoon in de Brugse rechtbank en hoorde daar 2 jaar celstraf + 50.000 euro verbeurdverklaring (ontnemingsvordering noemen we dat in Nederland) tegen zich eisen! Watskeburt?

Vier kilo wiet, daar gaat het allemaal om in deze strafzaak. Flikken in Dendermonde kregen de wietverkoper in de smiezen tijdens een onderzoek naar Nederlanders die in de lucratieve cannabis export zitten. Meer dan eens verkochten de twee landgenoten 1 kilo Nederwiet aan Hans in Brugge (en aan nog een andere Belgische dealer). Hans ging met zijn 1000 gram fluks aan het werk in zijn eigen stad en in de West-Vlaamse kustplaats Blankenberge.

De zaken gingen klaarblijkelijk zo voorspoedig dat onze Hans van plan was om voortaan 2 tot 3 kilo wiet per keer af te nemen van de Hollanders, althans dat beweert de openbaar aanklager in deze zaak.

Oh wat stinkt daar zo in mijn barbecue?

Met het wietsucces kwamen echter ook de wietprobleempjes het leven van Hans V. binnengestoomd. Bijvoorbeeld: wat te doen met al dat zwarte drugsgeld?

Wiet en vuur gaan prima samen maar je moet het niet overdrijven… [foto: nevodka/Shutterstock]

Daar had Hans nog niet goed over nagedacht en daarom was er van zoiets als een kluis of anderszins stevige verstopplek geen sprake: Hans moffelde het wietgeld weg op ‘allerhande plaatsen in zijn woning’, zo meldt het Belgische nieuwsmedium Focus/WTV ons. En een van de plekken waarvan Hans dacht dat het wel slim was, werd de barbecue. Niemand die het in zijn hoofd haalt om met zijn klauwen in een vieze, vette BBQ te graaien, nietwaar?

Nee, zoiets doen alleen wilde zwijnen. Maar met de waanzinnige zomer van 2018 wordt er natuurlijk wel volop gebarbecued en laat Hans nou net vergeten om zijn poen op tijd weg te halen voordat het vleesfestijn aanvangt…

Tien joints per dag (uit eigen stash)

‘Duizenden euro’s raken ernstig verbrand’, meldt Focus/WTV. Maar – en het zal typisch Belgisch zijn: ‘;Hans V. slaagde er via de Nationale Bank wel nog in om zijn geld te recupereren’.

Niet dat dit hem veel soelaas zal bieden, want in mei doorzoeken de autoriteiten zijn huis en treft men op diverse plekken de Nederwiet aan. ‘Hij verstopte de cannabis zelfs onder het park van zijn dochtertje en naast de babyvoeding in de kast’, aldus procureur Lode Vandaele.

Tja, wiet en wietgeld op de meest ongebruikelijke plaatsen… het komt ons voor dat Hans V. nog niet heel ervaren was in het herverdelen van cannabis. Volgens zijn advocaat Mathieu Langerock is dat allemaal te wijten aan het ‘drugsprobleem’ van de Briggeling, die volgens hem tot wel tien joints op een dag rookte maar daar wel al voor zijn arrestatie voor in behandeling schijnt te zijn geweest – cursusje geheugen opfrissen wellicht? Ook hier mist Hans een belangrijke dealer les: never get high on your own supply.

Hoe dan ook, de verdediging wil graag een voorwaardelijke straf, de aanklager dus 2 jaar gevangenis. Op Dierendag velt de rechtbank van Brugge het vonnis…

[openingsbeeld:  Quarta/Shutterstock]
(advertenties)