(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Studenten aan de University of Calgary in de Canadese stad Calgary hoeven zich voortaan niet druk te maken als ze  buitensporig veel wiet of alcohol nuttigen. Dan gaan ze gewoon even een paar uurtjes naar de PASS – Post-Alcohol Support Space – om hun roes eruit te laten glippen. Docenten en familieleden worden daarvan ook niet op de hoogte gesteld.

Torretjedronken en/of apestoned

PASS is zoals de naam al suggereert oorspronkelijk alleen bedoeld voor de uit de bocht gevlogen zuiplappen onder de studenten in Calgary. Maar nadat de safe space – die in januari van dit jaar open ging –  steeds vaker ook door knetterstonede studenten werd bezocht, heeft de universiteit het beleid ook officieel aangepast: PASS is er voortaan voor zowel dronkelappen als iets te enthousiaste stoners!

PASS is vooral bedoeld om de studenten in kwestie te beschermen tegen leed dat het gevolg kan zijn van te veel drank en/of wiet. ‘Het PASS initiatief is ontwikkeld rond drie principes’, lezen we op de website van de University of Calgary, ‘om de plek ondersteunend, niet-oordelend en consequentie-vrij te laten zijn. Een verblijf in PASS triggert geen communicatie met de docenten of familieleden en het voorval komt niet terecht in enig dossier, academisch of anderszins.’

Recreatieve wiet legaal voor meerderjarigen

Geweldig land toch hè, dat Canada. Dat dit nieuws over een ‘chill-out’ universiteitsruimte nu naar buiten komt heeft wellicht ook te maken met de aanstaande landelijke legalisering van recreatieve wiet op 17 oktober. En aangezien je in Canada al met18 of 19 jaar (afhankelijk van de regio) funwiet mag kopen, zal het aantal blowende studenten er bepaald niet minder op worden ook daar. In Calgary is die leeftijd trouwens 18 jaar.

De studenten in Calgary zitten geramd met hun safe place als ze onverhoopt te veel wiet of drank weg tikken… [foto: Photographee.eu/Shutterstock]

Eigenlijk was de ‘safe space’ alleen bedoeld voor bollebozen die te diep in het glaasje hebben gekeken. Maar al snel bleek tijdens het eerste semester dat er geregeld studenten naar binnen wankelden die ook cannabis achter de kiezen hadden. De uni paste het beleid direct aan en voortaan waren mensen welkom die te veel booze, wiet of een combinatie van beide hadden gebruikt.

Om er binnen te geraken moet je overigens niet compleet in coma liggen; studenten moeten ‘nog kunnen praten en lopen en ze mogen geen ernstige verwondingen hebben’.

Stonede student mag kiezen

Vooralsnog is PASS open op donderdagavonden, wat volgens de universiteit de populairste avond is voor ‘on-campus partying’, en tijdens ‘speciale evenementen’ op de campus. Iedereen die zich onveilig voelt door drank of drugs en een verwijzing van het Student Medical Response team op zak heeft, mag er dan naar binnen.

De bemanning van PASS bestaat uit een gediplomeerde verpleegkundige en vrijwilligers van genoemd response team. Nadat ze onderzocht zijn mogen de studenten kiezen: ontslagen worden en naar het eigen bedje, een nacht doorbrengen in PASS, naar een ziekenhuis vervoerd worden of vertrekken onder begeleiding van een ‘verantwoordelijke volwassene’.

[openingsfoto:  LeonWang/Shutterstock]
(advertenties)