(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zelfs drugsautoriteiten in de VS moeten toegeven dat hun jarenlange War on Drugs faalt. Blijkt ook weer uit hun jaarrapport van de International Narcotics Control Strategy Report. Jamaica blijft met gemak de nummer 1 wietleverancier voor de VS!

Een beetje moedeloos worden ze er van, de hardliners in Amerika die denken dat ze met veel geld en grof geweld drugs(productie) kunnen uitroeien. Na al die jaren oorlogvoeren tonen de cijfers van 2013 in het International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) de mislukking genadeloos aan. Geniet maar even mee, en bedenk er gelijk bij dat het Caribische eiland ook nog van plan is dit jaar cannabis te gaan legaliseren…

Een typische Jamaicaan rust uit met een welverdiende beloning na een dag hard werken in het veld :-)

Een typische Jamaicaan rust uit met een welverdiende beloning na een dag hard werken in het veld 🙂

Klagende Amerikanen

Marihuana wordt verbouwd in alle 14 districten op Jamaica. Helaas voor de Amerikanen zijn er geen heel recente cijfers over het aantal hectare wietland beschikbaar, dus gaat men uit van een oudere schatting van 15.000 hectare. “Natuurlijke barrières als moerassen, kloven en bergachtig terrein maken het moeilijk om de cannabisoogst te monitoren”, schrijven de Amerikanen. “Zeker zonder steun van vliegtuigen in de lucht, die beperkt wordt door een gebrek aan geld.” De Jamaicaanse wiet wordt voornamelijk geteeld in gebieden die ontoegankelijk zijn voor auto’s, bijvoorbeeld op plateaus in de bergen en langs de oevers van The Black River in Saint Elizabeth.

Wiet nationale hobby Jamaica

Om toch wat te doen aan de nationale hobby van veel Jamaicanen, sturen de autoriteiten burgers naar de wietplantages die – geëscorteerd door militairen of politie – de opdracht hebben planten te vernietigen. Ze nemen ook zaailingen en wietoogsten in beslag die ze in het veld verbranden. Erg grappig (niet voor de VS, wel voor ons) is dat de Jamaicaanse wet het sinds vorig jaar verbiedt om bestrijdingsmiddelen en pesticiden in te zetten, alleen handmatig wietplantjes vermoorden is toegestaan. En die handenarbeid – volop gesteund met geld door de VS – levert steeds minder resultaat op. In 2012 werden nog 711 hectare cannabis, 2,58 miljoen zaailingen en 758 kilo zaadjes vernield. Vorig jaar was dit nog maar 247 hectare wiet, 1,9 miljoen zaailingen en 285 kilo zaadjes. Enorme dalingen, applaus.

Tot slot nog een opmerkelijk feitje uit het verder volstrekt zinloze INCSR-rapport: marihuana wordt door negen procent van de bevolking gebruikt, waarmee het veruit de favoriete drug is op het eiland. Ter vergelijking, cocaïne scoort over de laatste tien jaar slechts een schamele 0,1 procent. Jamaica, here we come 🙂

(advertenties)