(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er is eigenlijk maar één nadeel aan het kweken van je eigen wiet, en dat is dat men in Den Haag heeft bedacht dat het niet mag. Maar een gezonde burgerlijk ongehoorzame cannabisliefhebber laat zich daar natuurlijk niet door tegenhouden. Zolang je maar onder de radar blijft, weet niemand dat je thuis wiet kweekt.

Zelf wiet kweken kent eigenlijk alleen maar voordelen. Je hebt wiet voor een fractie van de coffeeshopprijs en weet zeker dat er gegarandeerd geen pesticiden of andere troep op zit. Je kunt kiezen uit alle mogelijke wietsoorten en tenslotte is tuinieren ook gewoon een geweldige hobby. Er is eigenlijk maar één probleem, en dat is dat de heren en dames in Den Haag hebben bedacht dat het niet mag.

En dus zul je je kweekhobby jammer genoeg geheim moeten houden. Hoe trots je ook bent op je wietplanten, het is slimmer om je mooie oogst niet aan de grote klok te hangen. Hou je als het even kan aan de in Nederland nog steeds geldende 5-planten gedoogregel en kweek in België niet meer dan één plant per persoon. Mochten je planten dan tóch ontdekt worden, valt de straf vaak mild uit, als je daarvoor al bestraft wordt.

Tip #1: Mondje dicht

Het zal je misschien verbazen, maar nog steeds worden er kwekers opgerold omdat ze hun eigen mond voorbij praten. De politie heeft zelfs speciale anonieme tiplijnen in het leven geroepen omdat mensen nu eenmaal klikken. Hou je binnentuin dus voor zoveel mogelijk mensen geheim, zelfs voor je relatie als die kortstondig is. Je zal niet de eerste zijn die er door een jaloerse vriend of vriendin wordt bijgelapt.

Mondje dicht over je binnentuin. Beeld: brilliantskylight, Shutterstock

De enige persoon die je 100 procent kunt vertrouwen ben jezelf. Dus tenzij je samen met iemand wiet kweekt is er geen enkele reden om diegene over je wietplanten te vertellen. Neem ook geen grote zakken met wiet mee wanneer je de deur uit gaat, maar vul gewoon een gripzakje uit de coffeeshop voor eigen gebruik. In België kom je in de problemen met meer dan 3 gram op zak en in Nederland ‘mag’ je 5 gram wiet bij je hebben. Hou je aan deze regels, zeker als je zelf wiet kweekt.

Tip #2: Hou geur, licht en geluid IN je kweekruimte

Geur-, licht- en geluidsoverlast zijn veel voorkomende redenen waardoor kwekerijen ontdekt worden. Nieuwsgierige buren lijken er een neusje voor te hebben, dus bekijk je eigen huis en kweekruimte altijd vanuit hun perspectief. Een raam waarvan de gordijnen altijd dicht zitten is verdacht, maar een raam waar ’s avonds een enorme bak licht uit schijnt zal je binnentuin zeker verraden.

Paars of geel kweeklicht valt op, dus doe de gordijnen dicht wanneer je kweekkast open staat. Beeld: Droidworker, Shutterstock

Gebruik een koolstoffilter en vervang deze op tijd. Normaal gesproken gaan ze zo’n drie tot vier kweekrondes mee. Reken er ook op dat anderen je wiet wel kunnen ruiken, ook als jij het zelf niet (meer) ruikt. Je raakt eraan gewend namelijk.

Wanneer een afzuiger zoveel geluid produceert dat hij buiten de kamer waar je wiet kweekt te horen is, overweeg dan een stillere. Zogenaamde softboxen zijn afzuigers die ineen geluidsisolerende ombouw zitten, en maken aanzienlijk minder lawaai. Hang ze op aan rubbers om ze nog stiller te maken.

Tip #3: Betaal cash

Om überhaupt wiet te kunnen kweken, heb je kweekspullen nodig zoals een tent of kast, een kweeklamp, afzuiger, koolstoffilter en ga zo maar door. Laat deze spullen bij voorkeur niet op het adres waar je je wiet kweekt afleveren, maar op een ander adres. Heb je geen tweede adres, haal kweekspullen dan zelf op en betaal ervoor met cash geld. Zowel bij de Belgische growshop Klima Supplies en Trekt Uw Plant, zijn destijds agenten in de administratie gedoken om het klantenbestand / de ledenlijst na te lopen.

Tip #4: Wees voorzichtig tijdens de bevoorrading

Een van de meest risicovolle momenten voor ontdekking van je kweekhobby, is wanneer je zakken met aarde en kweekspullen je huis in sjouwt. Dat soort spullen zien er al snel verdacht uit, helemaal wanneer je verder ook geen enkele plant op de vensterbank of in je tuin hebt staan. De beste manier om het dus minder verdacht te maken, is door naast wietplanten, ook met andere planten te tuinieren.

Let op als je kweekspullen naar binnen brengt. Doe het ’s avonds en stop ze in een neutrale verpakking. Foto: bestjeroen, Shutterstock

Doe het rustig aan met kweekspullen naar binnen brengen. Stop verdachte spullen zoals grote zakken aarde en kweeklampen altijd in een neutrale verpakking en breng ze bij voorkeur ’s avonds naar binnen en niet overdag.

Tip #5: Blijf op je hoede

Zeker wanneer je al een paar keer succesvol hebt geoogst, kan het gebeuren dat je wat gemakkelijker gaat denken over de risico’s. Juist wanneer je dacht dat je kweektuin simpelweg nooit gevonden kon worden, begint je filter zijn werk slechter te doen en belt een van je buren gealarmeerd de politie over een wietlucht in de buurt.

Blijf dus altijd je verstand gebruiken en bekijk je kweekruimte regelmatig met een kritisch oog. Alleen dan blijft je hobby altijd onder de radar. Wees ook voorzichtig met gasten als je ze niet goed kent. Doe de deur die toegang geeft naar je kweektent of kast op slot wanneer je bezoek hebt en wees extra voorzichtig met mensen die vanwege hun beroep bij je over de vloer komen. Soms zul je je kweektent zelfs tijdelijk moeten opruimen, wanneer er bijvoorbeeld een monteur van je centrale verwarming langs komt.

Tip #6: Gebruik LED of isoleer

Het zal niet zo snel gebeuren dat de politie met een infra rood warmtecamera in een helikopter over je huis komt vliegen voor een klein kweekkastje, maar bij een anonieme tip pakken ze wel meestal als eerste zo’n camera bij de hand. Door de warmte van een HPS lamp te traceren kunnen ze snel zien waar die wietgeur toch vandaan komt.

Gebruik om die reden LED kweeklampen of isoleer de ruimte waarin je kweektent staat goed tegen warmtelekken. Led kweeklampen worden aanzienlijk minder warm als HPS kweeklampen, en zijn door de politie veel moeilijker met warmtecamera’s te detecteren. Er is ook speciale anti detectie folie te koop die je aan de binnenkant van je kweekruimte kunt plakken en die licht ook nog eens heel goed weerkaatst.

Isoleer je binnentuin en gebruik koele led kweeklampen; de politie gebruikt warmtecamera’s. Beeld: Dario Sabljak, Shutterstock

Let ook heel goed op waar je de warme lucht uit je kweektent afvoert. Een pijp of slang die rechtstreeks naar buiten blaast, zou knalrood oplichten op een warmtecamera. Het beste is om de warme lucht in ieder geval binnenshuis af te voeren. Voor een kleine kweekkast of tent kan dat gemakkelijk in dezelfde kamer maar wanneer je bijvoorbeeld een hele kamer aan je planten hebt gewijd kan dat niet. Blaas de warme gebruikte lucht dan liever in een andere geïsoleerde kamer.

Tip #7: Hou het klein en relaxed

Tenslotte is het belangrijk dat je niet alleen je kweekruimte, maar ook je hoofd koel houdt. Het laatste dat we met dit artikel willen bereiken is dat je bang wordt om een paar wietplanten voor eigen gebruikt te kweken. Zolang je het klein houdt en helemaal wanneer je binnen (een deel van de) de gedoogregels blijft is je kweek meestal bijna niet te ontdekken. En mocht oom agent dan toch met een huiszoekingsbevel aan je deur staan, verklaar dan simpelweg dat je wat wiet kweekt voor eigen gebruik. Je dacht dat je 5 planten mocht hebben, nietwaar? Belgen die niet meer dan één plant willen kweken, kunnen die door te scroggen net zo groot laten worden als ze zelf willen.

Hou het klein! Een kweekkast voor eigen gebruik is nagenoeg niet op te sporen.

(advertentie)