(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hou je kweek simpel, stommeling! Oftewel K.I.S.S. oftewel Keep It Simple Stupid! Oftewel: je kunt je opbrengst met de nieuwste techniek, apparatuur, CO2 generators, sensoren en volautomatische voedingscomputers wel verhogen, maar eenvoud is de ultieme vorm van perfectie. Een pleidooi voor de eenvoud in de kweekruimte dus…

De gouden tip waardoor je in één klap dubbel zoveel gaat oogsten met dezelfde kweekapparatuur bestaat helaas niet. Toch kun je, door je verstand erbij te houden en je aan enkele eenvoudige basisregels te houden bij het kweken, het maximale uit iedere kweeksituatie halen.

Besef dat een wietplant ook gewoon een plant is uit de natuur. Je kunt heel gekunsteld handelen, maar wanneer je gewoon op tijd water geeft en je planten van voldoende licht en lucht voorziet, dan ben je al halverwege op weg naar een uitstekend oogstgewicht!

Licht is gewicht

Licht is gewicht, dat is niet iets dat kwekers zomaar roepen. Licht is de échte voeding voor wietplanten want daarmee kun je ze vetmesten (en dus niet met voeding!). Zorg dus voor een krachtige lichtbron. Je kunt een wietplant in het raamkozijn kweken of onder een spaarlampje, maar dan zullen toppen nooit goed aanzwellen en uitharden, hoeveel meststoffen je ook geeft.

Licht is naast genetica, verreweg de belangrijkste factor voor de opbrengst en potentie van je oogst! Licht, licht, licht, onthoud dat.

Wil je zulke dikke toppen kweken? Zorg dan voor veel licht!

Naast licht moet je wietplanten natuurlijk ook water en meststoffen geven, en de pH-waarde van het voedingswater in de gaten houden. Maar van alle zaken die planten nodig hebben is licht de enige factor die je opbrengst en de kwaliteit van je wiet direct vergroot, wanneer je er meer van geeft. Wil je meer of mooiere wiet oogsten, ga dan op zoek naar een geweldige lichtbron en kies die zorgvuldig. Een minimale hoeveelheid licht op een vierkante meter is zo’n 300 Watt.

Meer is beter!?

Hoe meer licht je een wietplant tot op zekere hoogte geeft hoe beter het is. Dat geldt helaas niet voor meststoffen. Geef daar een dopje te veel van en het doet meer kwaad dan goed. Hetzelfde geldt voor water. Geef te veel en je wortels verstikken, geef te weinig en de wortels drogen uit. Met licht hoef je niet zo voorzichtig te zijn, zolang je de temperatuur onder controle hebt, kun je altijd nog wel wat meer licht geven. En hoe meer licht, hoe beter je zult oogsten.

Een wietplant groeit en bloeit nou eenmaal in zijn eigen tempo

Een wietplant heeft niet snel te veel licht, maximaal kunnen ze namelijk wel 100.000 lux per vierkante meter hebben. Met een luxmeter kun je de hoeveelheid licht in lux op een bepaalde plek in je kweekruimte meten. Zo kun je het meeste uit je bestaande lampen halen door de perfecte hoogte van de lamp te bepalen, en weet je of je planten nog wat meer licht kunnen gebruiken.

Heb geduld

Op het moment dat het zaadje in de grond gaat, begint het voor de meeste thuiskwekers al te kriebelen. Ze zouden dat plantje wel uit de grond willen kijken als het kon. Maar dat kan helaas niet; een wietplant groeit en bloeit nou eenmaal in zijn eigen tempo.

Nog zo’n moment waar men bijna het geduld niet voor kan opbrengen, is het moment waarop de plant haar geslacht laat zien. Zelfs als met vrouwelijk (gefeminiseerd) zaad gewerkt wordt, kan er niet gewacht worden tot de eerste haartjes tevoorschijn komen. En vrijwel het allermoeilijkste voor beginnende kwekers is het wachten tot de wiet rijp genoeg is voor de oogst!

De laatste loodjes wegen letterlijk het zwaarst, dus oogst pas als je wiet daar rijp voor is.

De laatste loodjes wegen letterlijk het zwaarst, dus oogst pas als je wiet daar rijp voor is. Deze top mag nog wel even groeien… Foto yakub88, Shutterstock.com

Geduld is dus een schone zaak wanneer het op planten kweken aankomt. En van de drie bovenstaande geduld-momenten levert een gezonde portie geduld je bij de oogst gewoon een heleboel (grammen) op!
Een wiettop die te vroeg wordt geoogst, is minder potent en weegt minder dan die zou kunnen wegen.

Verwacht niet dat een topbooster voor dikke toppen gaat zorgen wanneer je plant te weinig licht krijgt

Ze zeggen weleens dat de laatste loodjes het zwaarst wegen en dat gaat in het bijzonder op voor wietplanten. Aan het einde van de bloeifase neemt het gewicht namelijk nog veel toe. Het is enorm zonde als je niet wacht tot je wietplant écht klaar is met de bloeifase!

Boosters en toevoegingen

Om toppen groter, sterker en geuriger te maken, kopen veel kwekers ook allerlei boosters en toevoegingen. De meeste van deze boosters werken alleen wanneer je ze op het juiste moment toevoegt en je wietplant ook qua licht tot het uiterste drijft.

Verwacht dus niet dat een topbooster voor dikke toppen gaat zorgen wanneer je plant te weinig licht krijgt. Probeer al deze toevoegingen maar eens achterwege te laten om te kijken wat er gebeurt. Waarschijnlijk niets, omdat er nou eenmaal geen tovermiddeltjes bestaan. En dat is eigenlijk ook heel logisch als je je bedenkt dat licht en genetica de grootste bepalende factoren voor het oogstgewicht zijn.

Natuurlijk kunnen supplementen en toevoegingen wel degelijk nuttig zijn. Maar ze zullen de opbrengst en de potentie van je wiet niet drastisch verbeteren. Een bloeibooster geeft je plant wat meer fosfor en kalium, wat ze in de bloei nodig heeft en dat is goed. Maar heb geen onrealistische verwachtingen van zulke middelen. Zolang je plant nog niet aan haar max zit qua licht, kun je je geld beter aan meer licht besteden als je een betere opbrengst wil.

[Openingsfoto: Cascade Creatives/AlisaRed, Shutterstock]
(advertentie)