(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Aarde, maar ook andere mediums zoals kokos en zelfs steenwol houden meststoffen vast waardoor spoelen aan het einde van de kweekcysclus, maar ook aan het begin van de bloeifase noodzakelijk is. Hoewel… sommige kwekers vinden dat spoelen helemaal niet nodig is, en wietplanten zelfs kan beschadigen.

Hydrologische kweeksystemen zoals diep water cultuur (bubble buckets) of aeroponics gebruiken helemaal geen medium, en maken spoelen daarmee een simpele kwestie van het voedingswater vervangen voor schoon water zonder meststoffen.

Spoelen wordt echter lastiger en tegelijkertijd noodzakelijker wanneer je wel met een medium werkt. Vooral aardemengsels hebben de neiging om veel meststoffen vast te houden waardoor spoelen eigenlijk wel moet. Naarmate je medium luchtiger is, wordt spoelen makkelijker en minder noodzakelijker. Een luchtig medium zoals kokos houdt bijvoorbeeld minder water, zouten en voedingsstoffen vast als aarde. Het spoelen gaat daardoor sneller en makkelijker.

spoel2

Drie spoelmomenten

Er zijn in principe drie momenten in het leven van wietplanten waarop spoelen een goed idee is, vooral wanneer je met minerale voedingsstoffen werkt. In een puur biologische kweek zou je helemaal niet hoeven te spoelen omdat voeding op maat vrijkomt en ook weer afgebroken wordt, onder invloed van het bodemleven. De drie spoelmomenten zijn aan het einde van de groeifase, aan het einde van de bloeifase, en in het geval van een voedingsoverschot.

De drie spoelmomenten zijn aan het einde van de groeifase, aan het einde van de bloeifase, en in het geval van een voedingsoverschot

Om de bloeifase met een schone lei te kunnen beginnen, zou je aan het einde van de groeifase de opgehoopte stikstofrijke groeivoeding uit het medium moeten spoelen. Wanneer het medium weer vrij en neutraal is, kun je overschakelen op een bloeivoeding voor de bloeifase. Aan het einde van de bloeifase, wanneer de planten bijna klaar zijn voor de oogst, spoel je om een andere reden. Je wil nu niet alleen je medium, maar vooral ook je toppen zoveel mogelijk vrij maken van chlorofyl en opgebouwde zouten. Wietplanten slaan namelijk een deel van de stoffen die ze via de wortels binnenkrijgen op. Door te spoelen kun je je planten dat opgeslagen voorraadje laten verbruiken, zodat je wiet smakelijker en minder scherp aan je keel is.

In het geval van een tussentijdse spoelbeurt bij een voedingsoverschot, gaat het erom dat je voedingsfouten wil herstellen zodat je ook weer met een schone lei kunt beginnen. Deze spoelbeurt wil je eigenlijk liever voorkomen en is in principe een laatste redmiddel voor een voedingsprobleem als je er niet meer uitkomt. Lees voor meer informatie over een tussentijdse spoelbeurt het artikel spoelen als laatste redmiddel voor je plant.

flushingHoe ga je te werk?

Spoelen in een aardemengsel kan nadelig uitpakken, vooral wanneer het een aardemengsel betreft dat weinig luchtig is. Het overvloedige water kan de aarde en je wortels verstikken, waardoor je allerlei schimmelproblemen zoals wortelrot op kunt lopen. Het is dus een goed idee om je kweek te starten met een combinatie van aarde en luchtige korrels zoals perliet of kleikorrels.

Heb je een puur aardemengsel dat weinig luchtig is, dan is het wellicht een goed idee om wat waterstofperoxide door je spoelwater te mengen. Dit brengt meer zuurstof in het water waardoor het risico op verstikking kleiner wordt. Waterstofperoxide is in Nederland bij drogisten te koop als 3% oplossing. Als je ermee gaat werken is het belangrijk dat je met handschoenen werkt en dat je het meteen opruimt als je even wat mocht knoeien. Het is namelijk een agressief goedje, vooral voor je huid en kleding. Voeg 3 milliliter 3% waterstofperoxide oplossing per liter spoelwater toe wanneer je bang bent voor verstikking van de wortels.

Spoelen in twee stappen

Geef je de plant een flinke dosis afgezuurd water (pH 6), eventueel met wat waterstofperoxide erin. Dan wacht je een minuut of vijf zodat de voedingsstoffen uit het medium, in het water kunnen oplossen. Daarna geef je nog eens een flinke dosis afgezuurd water, totdat het aan de onderkant uit de pot loopt. Op deze manier laat je de opgeloste voedingsstoffen effectief uit het medium weglopen.

gespoeldEen paar dagen na de eerste spoelbeurt zou je de eerste tekens van een stikstoftekort moeten zien. Blad zal van donkergroen naar lichtgroen verkleuren en in het geval van een spoelbeurt aan het einde van de bloeifase, uiteindelijk helemaal vergelen. Ook kan het gebeuren dat de bladstelen vanuit het midden van het blad, een rode kleur krijgen.

Genoeg gespoeld?

Als je wil weten of je wiet goed genoeg uitgespoeld is, breek je er een blad af en proef je het sap dat uit het stammetje komt. Als de smaak van het sap bitter is heeft de plant nog veel voeding in haar systeem en moet je nog meer spoelen. De bittere smaak zijn de voedingsstoffen die je niet in je jointje wil hebben. Smaakt het sap neutraal, zoals gewoon water dan heb je genoeg gespoeld.

(advertenties)