(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vraag je je ook weleens af wat het betekent om biologische wiet te kweken? Er is namelijk wel degelijk een verschil tussen écht biologisch (of organisch) wiet kweken, en wiet kweken met behulp van biologische plantenvoeding. Zoals bijna altijd het geval is, hebben beide methoden hun eigen voor- en nadelen…

Misschien zal het je verbazen maar wanneer je je wietplanten biologische plantenvoeding serveert, betekent dat nog niet dat je ook echt biologisch kweekt. Bij een echte biologische kweek is alle aarde en alle plantenvoeding afkomstig van levend materiaal. Minerale plantenvoeding en pesticiden komen er niet aan te pas, en de gebruikte aarde is gecomposteerd zodat het een bodemleven bevat.

Cannabis die in de natuur groeit, leeft nagenoeg altijd van een biologische levende bodem, en dat proef je wanneer je het rookt. Puur biologisch gekweekte cannabis heeft meer terpenen en meer cannabinoïden en smaakt doorgaans beter dan hydro-wiet of cannabis die gevoed is met minerale meststoffen.

Levende bodem

Om echt biologisch wiet te kweken, kun je echter niet volstaan met een biologische voedingslijn en aarde alleen. Je zult ook gebruik moeten maken van een ‘levende bodem’, waarin bacteriën organisch materiaal afbreken en omzetten in opneembare plantenvoeding, en de wortels van wietplanten worden geholpen en beschermd door nuttige schimmels.

Een levende bodem hoeft niet per se wormen te bevatten maar het krioelt wel van de micro-organismen. Foto: Witaya Proadtayakogool, Shutterstock

Een levende bodem is het sleutelwoord van een echte biologische kweek. Micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en nematodes houden de bodem levend en maken deel uit van het zogeheten voedselweb. Het voedselweb wordt zo genoemd omdat het bodemleven organisch materiaal (inclusief dat wat in een echte biologische plantenvoeding zit) afbreekt en omzet in voor wietplanten opneembare mineralen. En zoals in iedere symbiotische samenleving profiteert iedereen, want in ruil scheiden de planten stoffen uit, waar de bodembewoners van leven.

De opneembare plantenvoeding die een levende bodem vrijmaakt, is veel volwaardiger dan het handjevol mineralen dat in minerale plantenvoeding zit. Dit is waarschijnlijk de reden dat echte biologische cannabis, meer terpenen en meer verschillende soorten cannabinoïden bevat.

Niet elke soort aarde is levend

Helaas is organische aarde niet automatisch voorzien van een bodemleven. Aarde die je in de meeste winkels koopt, is vaak verhit om insecten te verdelgen. Dit heeft als voordeel dat de aarde niet besmet is met ongedierte maar bij het verhitten gaat ook het bodemleven verloren. Aarde moet een paar maanden composteren om nuttige bacteriën en schimmels de kans te geven het te koloniseren.

Gelukkig kun je ook gecomposteerde aarde met een bodemleven kopen om je wietplanten in te kweken. Je hoeft dan waarschijnlijk ook geen plantenvoeding meer te gebruiken, aangezien het bodemleven dat voor je verzorgd. Wel moet je erop bedacht zijn dat compost vaak insecten-eitjes zoals die van de varenrouwmug bevat, die uitkomen zodra de temperatuur optimaal is. Het is daarom aan te raden om je bodemleven direct te verrijken met nematoden wanneer je compost gebruikt. Nematoden zijn minuscuul kleine wormen die larven van insecten binnenkruipen en opeten. Daarnaast graven ze door de aarde en maken ze het luchtiger.

Veel aarde voor cannabis is gesteriliseerd, en bevat daarom standaard geen bodemleven meer. Door Eric Limon

Biologische plantenvoeding

Hoewel het bodemleven organisch materiaal afbreekt en omzet in plantenvoeding, kan het toch nodig zijn om extra biologische plantenvoeding toe te voegen. Het bodemleven heeft immers wel organisch materiaal nodig om te verwerken, en aarde in een kleine pot kan daar een tekort aan krijgen. Net als een biologische aarde, bestaat pure biologische plantenvoeding uit organisch materiaal, en bevat het geen kant en klaar opneembare mineralen. Biologische plantenvoeding geleid daarom ook geen elektrische stroom, zodat het meten van de EC-waarde niet nodig maar ook niet mogelijk is.

Het bodemleven en minerale plantenvoeding

Je kunt je wel voorstellen dat een kolonie aan bacteriën en schimmels erg kwetsbaar is. Wanneer je een wietplant in een levende bodem, voedt met minerale plantenvoeding, krijgt het bodemleven daaronder te lijden. Het is voor de plant gemakkelijker om de minerale voeding op te nemen, dus stopt de plant ook met het afscheiden van de stoffen die het bodemleven in stand houden. Eerst sterven de bacteriën en de schimmels van de honger, en daarna zullen grotere bodembewoners die van de bacteriën leven afsterven.

Mocht je op een levende bodem kweken, en je planten een extraatje nodig hebben, dan kan een enkele voedingsbeurt met minerale voeding geen kwaad. Geef je het echter regelmatig, dan help je het bodemleven zeker om zeep.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)