(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wiet kweken is helemaal nieuw voor John, hij heeft wat zaden gehaald en sinds halverwege oktober groeien er drie gezellige wietplanten in zijn allereerste binnentuin. Een snelle rekensom leert dat de planten al drie maanden oud zijn, logisch dus dat Johns vraag aan Muna luidt: wanneer kan ik de planten nu eindelijk eens laten bloeien?

Lieve Muna, ik ben helemaal nieuw in de wiet en wilde het kweken gewoon eens gaan proberen. Low budget style, ik heb van een collega wat zaadjes gehad (Jackberry x Mad Scientist). Hiervan heb ik nu drie planten staan, ze zijn sinds 14 oktober aan het groeien en nu dus bijna 3 maanden oud.

De planten staan onder 2 TL buizen van 18 Watt in gewone potgrond. Ik ben bezig geweest om ze te joggen en dat is redelijk gelukt. Maar nu wil ik wel eens weten wanneer de planten klaar zijn om onder bloei TL buizen te plaatsen? Ik weet dat mijn planten wat langzamer zouden groeien onder de TL lampen en de potgrond met pokon, …maar bijna 3 maanden?

Ik heb genoeg geduld hoor daar niet van en het is echt leuk om eens te proberen maar ik wil toch eens wat toppen gaan zien ondertussen. Ze krijgen nu 20 uur licht en de temperatuur schommelt zo tussen de 20 en 27 graden omdat ze in de schuur staan (wel wat verwarmd hoor). Dus wanneer is voor mij de volgende stap om ze in de bloei te krijgen of moeten ze nog verder groeien? Groet, John

Hoi John,

Drie mooie wietplanten heb je daar, het is voor mij altijd leuk om te horen wanneer iemand het zelf kweken oppikt. Maar dan moet het natuurlijk ook weer niet zo lang duren voor je wat vruchten kunt plukken of zoals je het zelf schrijft: eindelijk eens wat toppen ziet. Voor je het weet leg je het kweekbijltje er weer bij neer. In drie maanden tijd hadden je planten al klaar kunnen zijn om geoogst te worden, maar ik denk persoonlijk dat je niet helemaal goed snapt hoe, wanneer en waarom een wietplant gaat bloeien. Ik zal het je uitleggen, maar laten we eerst even kijken hoe je Madberry’s er na drie maanden in de schuur bijstaan.

Drie maanden oud en nog geen enkele top, hoe kan dat?

Voor een eerste kweek onder TL moet ik zeggen dat je planten er mooi en gezond uitzien. Ze zijn wat aan de kleine kant, maar dat komt mijns inziens inderdaad omdat je een vrij zwakke lichtbron gebruikt. Een dagtemperatuur van 27 graden en een nachttemperatuur van 20 graden is prima te doen verder, en je planten vertonen verder ook geen rare gebreken als ik het zo zie. Maar wanneer gaan ze nou eens bloeien?

Waneer bloeit een wietplant?

Om antwoord te geven op de vraag wanneer een wietplant bloeit, kan ik misschien eerst beter uitleggen wát er bij wietplanten voor zorgt dat ze gaan bloeien. Tenzij je een autoflower wietsoort kweekt (en dat doe je niet) heeft dat namelijk alles te maken met het aantal uur licht dat ze dagelijks ontvangt. Wietplanten zijn zogenaamde korte dag planten. Dat wil zeggen dat ze in de natuur pas in het najaar beginnen te bloeien, wanneer de dagen korter worden.

Binnen worden de dagen niet korter, althans niet vanzelf. Dat moet je als kweker zelf verzorgen door de lampen dagelijks minder uur te laten branden. Je schrijft dat jouw planten 20 uur licht krijgen per dag, zolang je ze 20 uur in dat TL zonnetje laat staan, zullen ze niet gaan bloeien. Ze gaan bloeien op het moment dat je de planten minimaal een 10 uur duren de nacht geeft, maar de meeste kwekers gebruiken een schema van 12 uur licht en 12 uur donker om hun wietplanten te laten bloeien. Het is daarbij wel belangrijk dat ze in de donkere periode echt in het pikkedonker staan, een straatlantaarn of zo’n lamp met bewegingssensor of zelfs een nachtlampje voor kinderen kan de plant al verstoren waardoor ze niet gaat bloeien.

John’s Madberry na drie maanden onder TL.

Om je planten te laten bloeien hoef je er dus alleen maar voor te zorgen dat ze in plaats van 20 uur licht en 4 uur donker, vanaf nu alleen nog maar 12 uur in het licht, en 12 uur in het pikkedonker staat. Ongeveer twee weken nadat je zo’n lichtregime doorvoert zul je de eerste bloeiverschijnselen zien.

Succes John, en veel rookplezier alvast!

(advertenties)