(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De recente legalisering van (recreatieve) cannabis in de staat Californië wordt alom beschouwd als een game changer voor de wereldwijde wietrevolutie. En nog voordat die legale productie van funwiet op stoom komt, blijkt cannabis al veruit het waardevolste landbouwproduct te zijn. Goed voor meer dollars dan de eerstvolgende 4 producten bij elkaar!

De eerste, de grootste

Al vanaf 1996 is de productie, verkoop en consumptie van medicinale cannabis legaal in Californië. Daarmee was de staat toentertijd ook de eerste, inmiddels is mediwiet al in 29 staten van de VS gelegaliseerd. Uit gedetailleerde berekeningen van Orange County Register blijkt dat wiet nu al van enorm economisch belang is voor de Californiërs, en dan moet het hele circuit van adult use – dus de teelt en verkoop van recreatieve cannabis – nog op gang komen, want dat mag pas vanaf 1 januari jongstleden.

Uit deze kaart van het aantal in beslag genomen wietplanten op federaal grondgebied blijkt dat ze er in Californië wel pap van lusten, van die wietteelt…

Toch maakt men alvast een schatting op basis van de bekende data van het ministerie van Landbouw en een onderbouwde schatting van hoeveel wiet er momenteel wordt geteeld n.a.v. politiecijfers.

Wiet meer waard dan melk, amandelen, druiven en vee bij elkaar

Dat wiet zo’n impact heeft in Californië mag sowieso een prestatie van formaat genoemd worden, omdat de staat door zijn milde klimaat al de grootste landbouwproducent van de VS is, je kan er tenslotte het hele jaar door zaaien en oogsten. Zo komen er bijvoorbeeld gigantische hoeveelheden sinaasappels, amandelen, druiven, citroenen, knoflook en kroppen sla van het land en is er een stevige rund- en melkvee sector.

Maar dat alles valt bijna letterlijk in het niet bij de impact van cannabis op de landbouwsector van Californië, zoals blijkt uit het volgende staatje:

1. Marijuana — $23.3 billion
2. Milk — $6.28 billion
3. Almonds — $5.33 billion
4. Grapes — $4.95 billion
5. Cattle, Calves — $3.39 billion
6. Lettuce — $2.25 billion

Als je even snel je rekenkunsten hanteert zie je dat wiet met dik 23 miljard dus meer waard is dan de eerstvolgende vier (!) landbouwgewassen in Californië, voorwaar een prestatie van formaat.

Verantwoording van wietmiljarden

Nou denk je misschien dat dit wietcijfer wat overdreven is, omdat bijvoorbeeld een onderzoeksbureau als Arcview Market Research de omvang van de cannabizz zowat drie keer zo laag inschat voor een volledig gelegaliseerde cannabis industrie.

Maar Orange County Register baseert zich in zijn rapport o.a. op het aantal in beslag genomen planten in Californië die groeiden op federaal land (en federaal gezien is wiet nog verboden in  de VS zoals jullie weten), goed voor ongeveer de helft van het staatsoppervlak. Deskundigen gaan ervan uit dat er een derde van alle wiet op federale grond wordt gekweekt.

Daarna gingen ze rekenen met de stelling van het VN Drugsbureau dat deze vangsten goed zijn voor 10 tot 20% van het totaal aantal wietplanten dat gekweekt wordt… dus reken maar uit je winst 😉

[openingsfoto: mikeledray/Shutterstock]

 

 

 

 

Delen via
Lekker bezig!
(advertenties)