(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Woensdagavond zond KRO/NCRV in het programma Reporter de documentaire ‘Foute Shit! De lange mars naar legalisering van cannabis’ uit. Daarin werd uitgebreid aandacht besteed aan de situatie in Nederland en in de eerste Amerikaanse staat die wiet volledig legaliseerde: Colorado. RollingStoned keek mee en beoordeelt de uitzending, waarin cannabis onderzoeker Arno Hazekamp een negatieve en heel Colorado een positieve hoofdrol vervult!

Arno Hazekamp gooit naam als wetenschapper te grabbel

Om maar met ons grootste punt van kritiek te beginnen over de drie kwartier durende documentaire: het onbeschaamde promotiepraatje van Arno Hazekamp. Deze cannabisonderzoeker is Head of Research and Education at Bedrocan BV, ofwel in dienst van ’s lands enige legale medicinale wietkwekerij. En hij heeft geen goed woord over voor iedereen die niet bij Bedrocan werkt en met cannabis van doen heeft. Met zijn bijdrage in de docu – waarin niet eens werd vermeld dat Arno in dienst is van het commerciële Bedrocan! – werd het wel heel duidelijk dat Hazekamp vindt dat er straks wanneer Nederland overgaat tot regulering eigenlijk maar één partij in staat is om al die legale coffeeshopwiet te produceren: Bedrocan.

Ook de directeur van Bedrocan komt aan het woord, dus het reclamepraatje tegen de huidige wietkwekers en voor hun eigen toko kwam dubbelop. Jammer wel dat daar uitspraken aan te pas kwamen die pertinent als leugens kunnen worden gekwalificeerd.

Bijzonder kwetsend bijvoorbeeld is het om te stellen dat ‘cannabis de afgelopen zestig jaar in de goot heeft gelegen in Nederland’. Als wij – consumenten, (thuis)telers en mediwiet gebruikers – de cannabisplant niet levend hadden gehouden tijdens die decennia van war on drugs, dan was er van een legalisering nu waarschijnlijk niet eens sprake geweest, beste Bedrocan mensen, dan was cannabis net zo uitgestorven als de dodo!

En Hazekamp maakt zichzelf als wetenschapper eigenlijk belachelijk door te zeggen dat er ieder jaar ’tienduizend mensen op de intensive care belanden na cannabisgebruik’. Dat cijfer is volslagen uit de lucht gegrepen en als er al mensen op de IC belanden, dan is het bijna altijd door de combinatie van heel veel alcohol met cannabis en eventueel nog andere drugs erbij ook…

Vervuiling nederwiet enorm opgeblazen

Kortom, de onbeschaamde verkooppraatjes voor de eigen Bedrocan-toko en de totaal niet onderbouwde anti-coffeeshop/wietkwekers propaganda waren een stevige dissonant in een verder uitstekende documentaire.

En nog even over de vervuiling van de coffeeshopwiet, waar Reporter en Hazekamp nogal luidruchtig over deden en wat de mainstream media nu allemaal gretig overnemen: de percentages pesticiden en schimmelbestrijders in de 25 door het RIVM onderzochte samples bleven allemaal ONDER de kritische gezondheidsgrens.

Maar bovenal toont dit in onze ogen alleen maar de noodzaak tot legalisering aan, iets wat praktisch alle blowers, growers, coffeeshops en patiënten trouwens al heel, heel lang roepen…

Genieten in cannabis paradijs Colorado

Verder was het dus ook volop genieten van de docu ‘Foute Shit!’, want verslaggever Jos Slats was naar Colorado gereisd en had daar een hoop mensen gesproken. Zonder uitzondering een positief verhaal, van de baas van de belastingdienst tot de politieman die het na de legalisering een stuk rustiger heeft gekregen, en van de drie geïnterviewde wietkwekers tot wielrenner Floyd Landis die een handel in wietcrèmes en vaporizer cartridges (met wietolie erin) runt…

Alles en iedereen is het er in Colorado – waar veel wietteelt trouwens met nota bene Nederlandse apparatuur en genetica wordt gedaan – wel over eens: de beslissing om cannabis te legaliseren is de enige juiste en op alle fronten lucratieve bovendien!

Samenvattend: een fraai kijkje in de legale Colorado cannabiskeuken en een bevestiging van het feit dat we het hier in Nederland behoorlijk hebben laten versloffen op wietgebied. En dat we zo snel mogelijk tot volledige legalisering moeten overgaan, waarbij er overigens van een Bedrocan monopolie nooit sprake mag zijn…

Hele uitzending kijken?

Wil je de Reporter uitzending terugkijken, klik dan op onderstaand fragment:

 

(advertentie)