(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Zeeland is de enige provincie in Nederland die nog overtuigd fan is van het wanbeleid van ex-minster Ivo Opstelten, de wereldvreemde VVD-mastodont die het land opzadelde met de wietpas. In geen enkele coffeeshop in de provincie is een buitenlander welkom, allemaal handhaven ze dus het ingezetenen-criterium. En waar dat steevast toe leidt…

Braafste jongetje van Opsteltens klas

Gezagstrouw als ze (politie, politici, justitie en ambtenaren) zijn in Zeeland, houdt men er hardnekkig vast aan het buitenlanderverbod in coffeeshops. Nou hebben ze al niet bijster veel shops om mee te beginnen en wordt er regelmatig nog eentje extra dicht getimmerd (dag Checkpoint), dus de spoeling is al dun om het zo maar eens te zeggen.

Maar gezien de ligging nabij België en dan met name de dichtbevolkte stadsregio Antwerpen en het nog niet eens zo grijze verleden waarin Belgen en Fransen dus wél van harte welkom waren in de Zeeuwse coffeeshops, blijft de klandizie vanuit het zuiden komen. En als de coffeeshops blowende buitenlanders niet mogen bedienen, doen de straat/huisdealers dat wel.

Treffend voorbeeld van het (wan)beleid in Zeeland: in de stad Middelburg is inmiddels geen coffeeshop meer te vinden…

Feest op straat

Dat de illegale straathandel leidt tot onheil dat de ‘overlast’ van drukbezochte coffeeshops in ruime mate overtreft, kan de politiek in Zeeland blijkbaar niet boeien. Regeltjes zijn tenslotte belangrijker dan het welzijn van burgers en buitenlanders, nietwaar?

Om even te illustreren waar het rigide vasthouden aan het gedrocht van de slechtste minister van Justitie ooit toe leidt, een nieuwsbericht uit Vogelwaarde. Want daar was het vrijdagavond ook feest op straat.

Om te beginnen stonden er drie (!) Belgische voertuigen op de Cambronsestraat in Vogelwaarde, een dorpje met krap tweeduizend inwoners op nog geen 5 kilometer van de grens met België. De drie stilstaande Belgen trokken (uiteraard) de aandacht, ook van de politie. Al snel biechtten de zuiderburen op dat ze maar voor 1 ding gekomen waren: wiet kopen.

Wilde achtervolging

Cartoon waarin minister Ivo Opstelten zijn wietpas bejubelt… [illustratie: Jan Willem Luiten/VOC]

En verdomd, daar kwam de straatdealer van dienst aanrijden! Het stopteken van de politieagenten negeerde hij straal. Integendeel; hij scheurde er met hoge snelheid vandoor.

‘Een motorrijder ging er achteraan en wat volgde was een wilde achtervolging’, meldt de regionale krant PZC over het voorval. Onze straatdealer haalde bijvoorbeeld gevaarlijk in op een rotonde terwijl ie zo hard mogelijk probeerde richting Hulst te rijden. Uiteindelijk wisten een motoragent en politieauto de mafketel tot stoppen te dwingen.

De rest van het verhaal kennen we wel: sterke henneplucht in de auto van deze 22-jarige, 10 zakken met hennep, samen net iets meer dan 1 kilo wiet, bla bla bla…

Ellendige wietpas

Het punt hier is dat het middel (wietpas) dus overduidelijk erger is dan de kwaal (cannabis consumenten uit buitenland). Want het is en zal beslist niet het enige incident met straatdealers en hun illegale klandizie zijn in Zeeland.

Een eendagsvlieg begrijpt nog wel dat dit voorval in Vogelwaarde ook heel erg verkeerd had kunnen aflopen, aangezien er rond half zeven in de avond nog best veel voetgangers, fietsers en andere automobilisten op de weg plegen te zijn.

Of wacht de Zeeuwse politie(k) wellicht op de eerste wietdode voordat ze eens gaan nadenken over het afschaffen van die ellendige wietpas..?

(advertenties)