(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Over naar Friesland en wel naar de gevangenis van Leeuwarden, want ook Friezen doen wel eens stoute dingen waarvoor de staat ze dan bestraft met tijdelijke opsluiting. Of ze plaats maken voor de bezoeker (!) van donderdag is de vraag, maar feit is dat die behoorlijk veel softdrugs op zak had…

Iedereen weet dat er binnen de muren van gevangenissen volop drugs worden gebruikt. Niet zo vreemd ook natuurlijk, want een beetje ontspanning is welkom als je onvrijwillig wordt opgesloten. Om de contrabande naar binnen te krijgen kan je tegenwoordig allerlei manieren bedenken, van drones met geestverruimende lading op de luchtplaats laten landen tot aan getrainde muizen die lekkers brengen in plaats van opvreten (check: ‘Gevangenen trainen muis als drugskoerier‘)… de smokkelmogelijkheden zijn legio.

Tits and asses

Maar de echte en beproefde old school manier is toch wel als je je lekkernijen laat meenemen door het bezoek. Zo was het ook de bedoeling deze donderdag in gevangenis de Marwei, ofwel de PI Leeuwarden. Maar de man die als ‘muilezel’ fungeerde was ofwel hondsbrutaal ofwel oliedom. Normaal gesproken stop je de drugs tussen je borsten (als vrouw) of in je kont (mannen en/of vrouwen), zodat je meestal wel door de controles komt.  Althans in Nederland waar het fouilleren tussen of in de geslachtsdelen niet tot de standaard routine van bewakers behoort.

Maar nee hoor, deze kerel had zijn spul gewoon losjes her en der in zijn kleren zitten, dus al bij de voorafgaande controle die het bezoek ondergaat viel hij door de mand…

Flinke hoeveelheid hasj

En het gaat hier ook nog eens om een aanzienlijke hoeveelheid, veel meer dan je legaal in een coffeeshop kunt kopen: 62,4 gram hasj en 6,5 gram wiet namelijk.

Toevallig of niet, er waren op deze donderdag wat politieagenten in de PI Leeuwarden, die zonder veel omhaal de smokkelaar overnamen van de bewaarders. Bewaarders die trouwens ook maar half werk blijken af te leveren, want toen ze de muilezel op het politiebureau nog eens ondersteboven hielden viel er nog eens 12,4 gram hasj uit diens zakken!

Geluk bij ongeluk

Tja, al met al een redelijk rampzalige gang van zaken natuurlijk. Nou hebben ze in de bak immers nog steeds niks fatsoenlijks te roken ’s avonds, en voorlopig zal het in ieder geval ook niet via de gesnapte koerier komen ook, want die heeft een ‘bezoekverbod van drie maanden’ gekregen.

Ook moest de ongelukkige hasjman luisteren naar een preek van de autoriteiten over hoe ‘schadelijk’ het allemaal wel niets is als er ‘drugs binnen de gevangenismuren’ komen. Nou ja, geluk bij dit ongeluk is wel dat hij op vrije voeten blijft, want in elk ander land dan Nederland (te beginnen met België) zou hij direct zijn gepromoveerd van bezoeker naar bewoner van de gevangenis…

[openingsbeeld:  Alexander Alexanderov/Shutterstock, illustratie: mihau_m/Shutterstock]

 

(advertenties)