(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Al sinds juni gaan er geruchten dat iedereen die in de legale Canadese wietindustrie werkt of zelfs maar investeert gevaar loopt om voortaan niet meer toegelaten te worden bij buurman de Verenigde Staten. Welnu, voor het eerst heeft nu een hooggeplaatste ambtenaar van de U.S. Customs and Border Patrol dit bevestigd. Uitkijken dus bij de Amerikaanse grensposten en op hun vliegvelden!

Hopeloos

De situatie dat de VS dreigt om Canadezen aan de grens tegen te houden en levenslang de toegang te ontzeggen omdat ze in een legale cannabisbranche werken, doet ons sterk denken aan de beroemde Irakese minister van Informatie Mohammed Saïd al-Sahaf aan het begin van deze eeuw. Tijdens de Tweede Golfoorlog verklaarde deze ‘Comical Ali’ live op tv dat er werkelijk waar helemaal niets aan het handje was en dat Irak aan de winnende hand was, terwijl de kijkers op de achtergrond de bommen van de geallieerden konden horen inslaan en de Amerikaanse tanks door Bagdad konden zien denderden op het beeld achter al-Sahaf.

Want hoe ‘Comical Ali’ is het nou weer niet van die Amerikanen om de regels uit hun wet – een federale wet die zoals jullie weten hopeloos achterloopt op de inmiddels zowel in Canada als de VS dagelijkse praktijk van gelegaliseerde medicinale en/of recreatieve wiet – letterlijk te gaan naleven ten aanzien van hun oh zo vriendelijke noordelijke buren?!

Amerikaanse douane bevestigt ban voor wietwerkers

Maar ja, het is een hardnekkig kreng die drugsoorlog, met zeker binnen de geüniformeerde overheidsdiensten nog steeds veel fans. (Ook hier in de Lage Landen trouwens helaas.)  Een aantal websites berichtte al eerder over een mogelijke ban voor legale cannabiswerknemers uit Canada, maar die woorden waren tot nu toe niet bevestigd door de U.S. Customs and Border Patrol (CBP) zelf, en die moet er tenslotte werk van maken eventueel.

Nou, niks eventueel dus! Een senior employee van de CBP heeft nu tegenover het doorgaans uitstekend ingevoerde nieuwsmedium Politico toegegeven dat er inderdaad zo’n levenslange ban wacht op eenieder die werkt in de legale Canadese wietbranche. Of als Canadees werkt in de legale Amerikaanse wietbranche in grensstaten als Alaska, Washington of Oregon… Hoe krankzinnig wil je het hebben?

De incidentele berichten – afkomstig van Canadese inwoners die zelf al zo’n ban van de Amerikanen op zak hadden omdat ze in gerelateerde industrieën werkten als machinebouw – blijken dus waarheid dankzij de opheldering van de hoge CBP-pief. En niet alleen waarheid, maar zelfs beleid!

Behalve een dreigende handelsoorlog ook een ouderwetse drugsoorlog… come on! [beeld: karen roach/Shutterstock]

Op je tellen passen

Alle credits dus voor Politico dat sprak met Todd Owen, die het volgende op zijn visitekaartje heeft staan (als het erop past): executive assistant commissioner for the Office of Field Operations for the Border Patrol. Hij bevestigt dat er een levenslange ban wordt gegeven aan iedereen die aan welke zijde van de grens dan ook werkt in de cannabisbranche.

Zelfs investeerders in de zo snel groeiende legale wietindustrie moeten op hun tellen passen, want die erkennen Owen en zijn dienst niet als legaal. Waarin ze dan weer gelijk hebben omdat wiet op federaal niveau in de VS nog steeds verboden is.

Laten we de quote van meneertje Owen van de Amerikaanse douane er eens bij pakken:

“Our officers are not going to be asking everyone whether they have used marijuana, but if other questions lead there — or if there is a smell coming from the car, they might ask. If you lie about it, that’s fraud and misrepresentation, which carries a lifetime ban. … Facilitating the proliferation of the legal marijuana industry in U.S. states where it is deemed legal or Canada may affect an individual’s admissibility to the U.S.”

Wissen en ontkennen (tot minstens 2019)

En wie denkt dat het allemaal weer zo’n vaart niet zal lopen. In het verleden zijn er volgens Owen al cannabis investeerders uit Israël de toegang geweigerd, waarmee hij ook wil aangeven dat het niet ineens een speciale beleidswijziging is omdat Canada op 17 oktober aanstaande naast medicinale ook recreatieve wiet legaliseert.

Tja, dat kreng van de war on drugs is dus nog niet helemaal dood… het spartelt hier en daar nog wat tegen. Met idioterie als bovenstaande tot gevolg. Het wachten is op een wijziging in de Amerikaanse federale (drugs)wet, maar experts verwachten dat zoiets op zijn vroegst in 2019 een kans heeft, ondanks dat er op dit moment meer dan 10 verschillende legaliseringsvoorstellen door het Congres zwerven.

Tot die tijd dus maar je sociale media wissen (zoals een andere nieuwssite suggereerde aan de Canadezen) en een ‘Comical Ali’-achtig toneelstukje opvoeren tegen de douane in de VS als die zoals gewoonlijk vraagt wat je voor de kost doet…

[openingsbeeld:  Lightspring/Shutterstock]
(advertenties)