(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is een publiek geheim dat opstandelingen en terroristen graag een graantje meepikken van de lucratieve drugsteelt en -smokkel. Het zuidoosten van Turkije vormt daarop geen uitzondering, het gebied waar o.a. de Koerdische PKK actief is. Daar wisten agenten van de Turkse veiligheidsdienst tijdens een vier dagen durende operatie een shitload aan wiet, hasj en stekjes buit te maken.

Producent en doorvoerland Turkije

Nou zijn ze in Turkije wel wat gewend als het om drugs gaat, het land is per slot van rekening zowel een producent als een doorvoerland (zo’n beetje net als Nederland dus, haha). Maar de cijfers en de beelden van de vier dagen durende staatsoperatie in de provincie Diyarbakır mogen er zijn.

Van 10 tot 14 september werd er volgens de gouverneur gelijktijdig opgetreden tegen de drugshandel door leden van de lokale politie, de special forces van de politie en ‘lokale veiligheidsteams’. En de mannen gingen flink te keer in de districten Lice, Kulp, Silvan, Hazro en Kocaköy.

Wiet, hasjpoeder en stekken

In totaal wist de overheid zo meer dan 7.200 kilo wiet en 712 kilo hasjpoeder buit te maken. Daarnaast werden er nog eens – en dat moet een k*tklus zijn geweest om ze zo precies te tellen – 669.478 wietstekjes in beslag genomen.

En dat we het hier echt niet over een paar arm boertjes hebben die wat willen bijklussen, blijkt uit de enorme wapenverzameling die samen met de drugs in het zuidoosten van Turkije in het Lice district werd aangetroffen: 401 AK-47 machinegeweren en 698 M-16 geweren!

Flinke tegenvaller dus voor degenen die tot deze massale politieoperatie de eigenaar waren van alle wiet, hasj en wapens. Over mensen die gearresteerd zijn reppen de Turkse overheid en media met geen woord, maar het lijkt ons toch sterk dat er helemaal niemand in de boeien is geslagen in die vier dagen durende actie.

War on drugs in Turkije

Wat wel bekend gemaakt is, zijn de totaalcijfers voor 2018 tot dusver en die liegen er zoals verwacht bepaald niet om. Turkse veiligheidstroepen hebben alleen al in de eerste acht maanden van dit jaar 62.083 kilo drugs buitgemaakt – onderscheid tussen soft en hard wordt gemakshalve niet gemaakt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vorige week – op 9/11 nota bene – nog bekend dat er tussen januari en augustus liefst 94.853 anti-drugs operaties zijn uitgevoerd! Dat zijn  er vergeleken met dezelfde periode vorig jaar 27 procent meer. Bij al dit overheidsgeweld tegen drugs zijn 132.710 mensen opgepakt waarvan er uiteindelijk 14.964 zijn gearresteerd, zo melden diverse media.

Nee, van deze war on drugs zijn we voorlopig nog niet af…

(advertenties)