(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Welkom bij alweer het vijfde kweekverslag van onze buitenwiet-correspondent Mike, die reeds het een en ander aan autoflowers heeft kunnen oogsten. Hoe het met zijn tweede ronde autoflowers gaat aflopen is nog afwachten maar die staan wel vol in bloei, net als zijn fotoperiode dames trouwens. Helaas is ook de eerste toprot al gesignaleerd… Kweekverslag!

Er wordt hier door ondergetekende volop genoten van de eerder geoogste autoflower Sensi Skunk. Echter begint de voorraad nu wel behoorlijk te slinken, dus het is de hoogste tijd dat we weer wat gaan oogsten. Het ziet er wat dat betreft ook goed uit gelukkig, want de Monster Zkittlez #1 is al behoorlijk ver in haar ontwikkeling. Ik denk nog een week of twee, mits het weer het toelaat. Het bladprobleem is bij alle planten verholpen, op een van de Hollands Hoop planten na. Bij deze dame zijn echter nog maar enkele gele verbrande bladeren te zien; het probleem is dus zo goed als opgelost.

Sweet Skunk voorproeven…

Het gaat goed met de twee Sweet Skunk Automatic planten, die ik eind juli nog heb laten ontkiemen. Met de ene plant gaat wel het iets minder goed met #2, want die blijft nog steeds nogal klein. Beiden zijn al wel in bloei geschoten waar ik erg blij mee ben. Sweet Skunk #1 begint daarbij al echt toppen te maken en sterk te ruiken.

Ik werd zo benieuwd naar de smaak toen ik dat rook, dat ik er toch echt wel graag iets van wilde roken maar dit kan nog niet. Maar toen moest ik aan een goede tip van mijn collega buitenwiet-correspondent Gweedo (en Soma, red.) denken. De tip luidt: draai een joint en rol deze tussen de toppen en bladeren van je bloeiende plant. Voilà, nu is je joint plakkerig en zit die onder de THC en trichomen en de geur en smaak van je plant. Gweedo, bedankt voor deze gouden tip! Ik deel deze graag nogmaals met de lezers.

Blad en bloeien

In mijn vorige verslagen lazen jullie over mijn bladprobleem; namelijk vergeling en lichte verbranding (overvoeding). Dit is bij alle planten volledig verholpen, op één van de Hollands Hoop planten na. Bij deze plant zie ik nog een heel klein beetje gele verbrande bladeren. Het probleem is dus wel zo goed als opgelost, en het spoelen heeft daarbij zeker geholpen.

In mijn vorige verslag lazen jullie ook hoe de meeste van mijn planten in bloei zijn geschoten. En sinds een week of twee dus ook de Sweet Skunks van Royal Queen Seeds. Mijn fotoperiode planten staan nu dus allemaal volledig in bloei! De Monster Zkittlez (#1) is op dit moment nog steeds het verst gevorderd in het bloeistadium, en wordt gevolgd door de Monster Zkittlez (#2). Daarna komen de Early Skunk en Critical, die beiden ongeveer even ver gevorderd zijn. De Hollands Hope #1 bloeide ongeveer een week eerder.

Voeding om te bloeien

Als voeding gebruik ik nog steeds BioCanna (Rhizotonic, Flores & Boost). Ik gebruik meestal de helft van de aanbevolen dosering, op Rhizotonic na. Mocht je niet goed weten welke voeding je zou moeten geven tijdens de bloei of hoeveel? Dit geeft niet want dit kun je makkelijk vinden op de website van de fabrikant, in mijn geval dus op Canna.nl.

Inmiddels ben ik bij alle planten gestopt met het geven van groeivoeding en geef nu BioCanna Rhizotonic, Flores & Boost. Alle planten doen het op de kleine probleempjes hier en daar na, nog steeds erg goed en bloeien allemaal mooi.

Ik verwacht de Monster Zkittlez #1 in een week of twee te kunnen oogsten en de Monster Zkittlez #2 een week later. Voor de Sweet Skunks denk ik nog een week of twee, drie. Voor de Early Skunk & Critical kan ik het nog niet echt goed inschatten maar ik denk en hoop ergens eind september/begin oktober. De Hollandse Hope #1 en #2 zouden als laatste ergens in de eerste of tweede week van oktober klaar moeten zijn. Natuurlijk zijn dit slechts schattingen van mij, gebaseerd op mijn ervaring en kennis en de bloeitijd die de zadenleveranciers aangeven.

Toprot!

Waar zullen we mee beginnen? Laat ik dan maar eerst de slechte verrassing melden. Het positieve nieuws kan dat dan een beetje verzachten. Daar gaan we: TOPROT! De vrees van elke kweker heeft ook bij Monster Zkittlez #1 wat schade aangericht. Ik controleer mijn planten elke dag, en zit dan vaak even een uurtje buiten. Soms met een lekker jointje erbij. Zo zie je het snel als er een probleem is en of de planten (nog) gezond zijn.

Daarnaast is het natuurlijk zeker geen straf om in een heerlijke rustgevende cannabistuin te zitten en alle geuren op te snuiven. Het is hierbij wel belangrijk dat je ook dichtbij de plant controleert, dus met alleen op je stoel zitten en kijken hoe rustgevend dat ook is kom je er niet.
Hoe dan wel? Door alle bloeiende planten en hun tak & top(pen) allemaal stuk voor stuk te controleren. Door de toppen zachtjes iets uit elkaar te trekken en ertussen te kijken kun je vaak al veel zien. Ziet het er gezond uit? Is het niet bruin of wit? Als je de toppen voelt of aanraakt is het niet zacht?

Is het bruin en vaak zacht(er) of laat het heel makkelijk los als je eraan trekt dan heb je wellicht toprot. En dat was dus ook bij mij het geval. De oorzaak hiervan is vaak lagere temperatuur en hoge luchtvochtigheid, ook de compactheid van toppen heeft hier iets mee te maken. Over het algemeen heb ik het idee dat toprot sneller voorkomt bij indica’s dan sativa’s.

Na het vinden van toprot knip je bij beginnend toprot meteen alles er tussen uit, en gooi je dit weg om te voorkomen dat sporen zich alsnog verspreiden. Is de toprot al verder gevorderd dan kun je beter meteen oogsten en alsnog alle toprot er ruim tussenuit knippen. Toprot kan je hele oogst doen vernietigen.

Gelukkig is de toprot niet ver gevorderd en net beginnend, dus heb ik het er tussenuit kunnen knippen. Belangrijk is dat je de schaar of het knipmaterieel daarna ook GOED ontsmet. Blijf uiteraard dagelijks je plant controleren op (terugkerend) toprot. Blijft het terug komen dan is het beter meteen te oogsten. Hopelijk komt de toprot niet meer terug maar de tijd zal het leren. Lekker weer zou hierbij natuurlijk ontzettend helpen!

En toen werd mijn wens zomaar werkelijkheid, daar komt de positieve verandering die we allemaal wel gemerkt hebben. Namelijk het plotselinge betere weer in week 38, net wanneer mijn plant(en) wel wat extra zon en warmere temperaturen konden gebruiken. Mijn planten en ik hebben hier volop van genoten. Mijn planten zijn sneller gaan groeien en bloeien, en ook voor de strijd tegen toprot is dit zeer positief. Hopelijk brengen de koude nachten daar geen verandering in.

Ontbladeren

Een techniek die door veel growers word toegepast om onder andere meer lucht circulatie (rondom de toppen) te brengen, is het deels ontbladeren van bloeiende cannabisplanten. Deze techniek helpt om de kans op schimmels en toprot te verkleinen doordat er meer luchtcirculatie is om vocht af te voeren. Ook word er meer energie in de productie van toppen gestoken in plaats van blad(eren).

De meningen voor ontbladeren zijn echter verdeeld onder zowel binnen als buitenkwekers. Sommigen doen het helemaal niet en vinden dat de natuur zijn gang moet gaan. Anderen doen het alleen als bladeren erg geel worden en afsterven, sommigen doen het als bladeren schaduw over toppen creëren en weer anderen knippen bijna de hele plant kaal. Mijn advies zou zijn: doe wat bij jou goed voelt maar zorg er altijd op z’n minst voor dat je plant nog wel wat grote bladeren heeft (fan leaves). Het meeste van de kleinere bladeren (suikerblaadjes) kun je laten zitten. Als dit er echt heel veel zijn, en ook schaduw op je top(pen) werpen kun je een enkele verwijderen.

Ikzelf heb Monster Zkittlez #1 zo goed als kaal geknipt voor (veel) meer luchtcirculatie. Dit heb ik uiteraard alleen gedaan omdat deze eerder al last kreeg van toprot. De rest van de planten heb ik allemaal strategisch ontbladerd. Wat ik daarmee bedoel is dat ik op gevoel hier en daar blad verwijderd heb. Voornamelijk degene die (te veel) schaduw creëren over de toppen. Zo komt het zonlicht op de toppen en zullen deze een effectiever proces van fotosynthese hebben.

Afsluiting

Mijn Sweet Skunk Autoflowers staan net als alle andere planten staan allemaal in bloei, de één wat verder gevorderd dan de ander. Dit laat juist een mooi verschil zien tussen alle verschillende stadia van bloei. De geuren zijn erg sterk en ruiken heerlijk. Hopelijk hebben we de toprot bij Monster Zkittlez #1 overwonnen, mede dankzij het betere weer van week 38. Dus laten we hopen dat de toprot niet meer terug komt en zowel dan zitten we er meteen bovenop.

Alle planten laten een mooie topvorming zien, en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe ze er over een paar weken bij staan, ruiken en misschien zelfs al smaken. Kort samengevat gaat het erg goed met mijn kweek en ben ik  meer dan tevreden. Het was mij weer een genoegen en ik wens jullie allemaal nog veel (kweek)succes, leesplezier en rookgenot. Tot de volgende keer!

Mike

(advertentie)