(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het wordt elke dag gekker in de wereld en al helemaal in onze ‘cannabis bubbel’. Neem het feit dat het Amerikaanse ministerie van Landbouw 200.000 dollar subsidie geeft voor een onderzoek dat kijkt of mensen stoned kunnen worden van de melk of vlees van koeien die hennep te eten krijgen. Echt, dit is geen grap!

Gekke koeienziekte in de VS?

Het is een feit dat koeien graag hennep eten als (kracht)voer en waarom ook niet? Hennep is bijzonder voedzaam, duurzaam en goedkoop. En we weten helaas ook dat menige overheid op tilt slaat bij alleen al het woord hennep (laat staan wiet, maar dat terzijde). En dus wil het U.S. Department of Agriculture (USDA) nu dolgraag weten of het voeren van koeien met hennep leidt tot ‘onaanvaardbare concentraties van cannabinoïden in het daaruit voortvloeiende voedsel voor mensen’.

Jawel. En daar gaat dus mooi 2 ton belastinggeld naartoe. Ze maakten het nota bene zelf bekend op Twitter:

Weinig kennis van effect hennep op vee

Wetenschappers aan de Kansas State University gaan de onderzoeken doen die uitsluitsel moeten opleveren op de vraag of hennep veilig kan worden gebruikt in dierenvoeding. En guess what? Op dit moment mag dit NIET van de wetgever, ondanks het feit dat hennep (en derivaten daarvan)  federaal legaal is in de Verenigde Staten sinds eind 2018, toen het Congres de zogeheten ‘Farm Bill‘ aannam.

Nu is er ook nog maar weinig bekend over de effecten van cannabinoïden – de werkzame stoffen in cannabis en hennep – op vee. De meeste studies hebben betrekking op mensen en muizen (en soms varkens). De voornaamste reden echter voor de nieuwe studie is dat er zorgen leven dat het voederen van veestapels met hennep potentieel zou kunnen leiden tot hoge concentraties THC (de psychoactieve cannabinoïde) in vlees en melk die commercieel verkocht worden.

Veevoer als bijproduct van de hennepteelt

Er is een heus multidisciplinair team verzameld aan de universiteit van Kansas State. Eén van de onderzoekers is Michael Kleinhenz en hij vertelt tegen de site MarijuanaMoment dat het doel van de studie is om ‘kennisgaten te dichten’ en om ‘fabrikanten te helpen met gegevens met betrekking tot bewuste of onbewuste blootstelling aan hennep’. Voor de goede orde; we hebben het hier over industriële vezelhennep en niet over de ‘hennep’ waar de politie altijd over praat als er een wietkwekerij wordt opgerold.

Kleinhenz: “Industriële hennep wordt doorgaans geteeld voor de productie van olie, zaden, vezels en medicijnen. Terwijl diverse hennepsoorten wellicht geplant worden voor één of meerdere doeleinden – zoals voor zaad of vezels – blijven er na de oogst restproducten over bestaande uit bladeren, vezelresten en fodder (een soort hooi, red.). Deze bijproducten kunnen dienen als potentieel voedsel voor dieren. Omdat het hoofdzakelijk cellulose bevattend plantmateriaal is, zijn herkauwers  – en specifiek koeien – de ideale soort voor het gebruik ervan.”

Er blijven wel degelijk cannabinoïden achter in de koe

Het onderzoeksteam heeft al twee voorlopige onderzoeken uitgevoerd met het geld van de USDA. Uit een publicatie in het beroemde vakblad Nature bleek dat met name de zure vorm van cannabinoïden voorkomt in koeien. Dan moet je dus denken aan CBDA, tetrahydrocannabinolic acid-A (THCA-A), cannabidivarinic acid (CBDVA) en cannabichromenic acid (CBCA). Pas als deze zure cannabinoïden gedecarboxyleerd worden – door verhitting – komt eventuele psychoactiviteit vrij.

Maar ja… het zit er wel in dus, in die koeien (en met name CBDA), klaar om ‘gedistribueerd’ te worden in het lichaam van mensen die vlees of melk consumeren. De wetenschappers willen nu ook gaan onderzoeken welke effecten hennepvoer heeft op het gedrag van dieren en de immuunfunctie. Met in het achterhoofd het idee dat wanneer boeren de restanten van hennepplanten als veevoer kunnen gebruiken dat de teelt van het gewas een grote vlucht kan nemen.

Maar word je nou high van hennepkoeienmelk of niet?

En dan de vraag of je high kan worden als je melk van een ‘hennepkoe’ drinkt of een mals biefstukje verorbert? Het lijkt ons lastig als je weet dat er maar ongeveer 0,2% THC in industriële vezelhennep zit. “Wij geloven niet dat de mate van absorptie voldoende is om ons zorgen te maken over mogelijke bedwelming als gevolg van de consumptie van vlees en melk”, zegt ook Hans Coetzee, eveneens verbonden aan Kansa State University.

“Wanneer wij kunnen bewijzen dat dit geen zorg of consequentie is voor de consument, denken we dat we één van de grootste belemmeringen voor de uitgebreide, wereldwijde productie van hennep kunnen wegnemen.”

Het wordt steeds gekker, we zeiden het al…

[openingsbeeld: doom.ko/Shutterstock, illustratie blowend koe: humphrey/Shutterstock]
(advertentie)