(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Eén Mexicaan blijft in ieder geval een stuk langer in de VS hangen dan dat president Donald Trump lief is: Marco Lizandro Duarte-Beltran. Deze 34-jarige buitenwiet kweker verblijft de komende tien jaar namelijk in een federale Amerikaanse gevangenis, nadat ie gepakt werd met meer dan duizend verboden plantjes in een bos.

Guerrillakweken in een National Forest

Hoewel er al een bosgebied ter grootte van Nederland is afgefikt de afgelopen weken, worden de Amerikanen pas echt heel boos als je het waagt om wietplanten te cultiveren in hun bossen. Laat staan als je dat als buitenlander doet en ook nog in een National Forest… dan zijn de rapen gaar!

Iets wat je niet meer aan Marco Lizandro Duarte-Beltran uit het Mexicaanse Michoacán hoeft uit te leggen. Die kreeg het namelijk op de eerste rang mee van U.S. District Judge Dale A. Drozd, die hem deze maandag fluks veroordeelde tot 10 jaar gevangenisstraf wegens het runnen van een flinke wietplantage nabij Millwood Creek in het beroemde Sequoia National Forest in de staat Californië.

Meer dan duizend wietplanten

Officieel is de Mexicaan – die na zijn straf waarschijnlijk ook nog gratis een enkeltje Mexico krijgt van de Amerikaanse overheid – veroordeeld voor ‘samenzwering om wiet te maken, distribueren en bezitten met de intentie om te verkopen‘.

Volgens openbaar aanklager McGregor W. Scott kweekte Duarte-Beltran vier maanden lang 1.082 wietplanten in het gebied rond Millwood Creek in het nationale park, dat een goeie honderd kilometer boven Los Angeles ligt in de zuidelijke bergen van de Sierra Nevada. De Mexicaanse guerrilla werd al 2 maanden in de gaten gehouden door de autoriteiten, voordat die toesloegen. Op het moment van arrestatie droeg Duarte-Beltran camouflagekleding en was hij bewapend met een geladen revolver.

Wiet in het bos, daar houden ze niet van in Californië… [beeld: Qreal/Shutterstock]

Zes instanties jagen in het bos op één wietkweker

De wietplantage in het beschermde natuurgebied veroorzaakte volgens het OM uitgebreide milieuschade. Daarbij moeten we denken aan het omhakken van bestaande vegetatie en boomstammen om ruimte te maken voor de meer dan duizend wietplanten. Ook richtte de Mexicaan een strook met bomen opnieuw in en wel als een terras, zodat het geschikt werd als kampeerplek. Hij tapte water af van een waterbron op federaal land om de dames te kunnen bevloeien. ‘En irrigatieslangen, vuilnis, potten en trays voor zaden, meststoffen en pesticiden werden overal over de kweeklocatie aangetroffen’, aldus het openbaar ministerie in Californië.

Al met al meer dan genoeg om de staat flink te irriteren. Wat heet, er werd een heel leger aan staatsambtenaren op de arme Mexicaanse boswietteler afgestuurd! Wij noemen:

  1. U.S. Forest Service
  2. Homeland Security Investigations
  3. Enforcement and Removal Operations
  4. Campaign Against Marijuana Planting (CAMP)
  5. California National Guard
  6. Fresno County Sheriff’s Office

Opruimen en aftikken

Het mag wat kosten inderdaad om één stoute guerrillakweker in zijn nekvel te grijpen. Als de Amerikanen zich nu eens net zo druk zouden maken om de klimaatverandering die hun bossen iedere zomer en herfst in de hens zet…

Soit. Om de zaak af te ronden, inventariseerde het Integral Ecology Research Center, een non-profit club die zich inzet voor onderzoek en behoud van natuur en ecosystemen, de schade op de wietplantage en wat het kost om de zaak weer schoon te maken. En de rekening daarvoor – netjes afgerond op 12.644 dollar – die gaat uiteraard en geheel in de geest van president Donald Trump naar de Mexicaan.

[openingsbeeld: Gustavo Frazao/Shutterstock]
(advertenties)