(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Verenigde Naties maken via de International Narcotics Control Board (INCB) gehakt van de legalisering van cannabis. Ook medicinale toepassing van wiet is in hun ogen geen goede zaak. VN-leden worden opgeroepen de War on Drugs vol door te zetten…

Terwijl oud VN-voorzitter Kofi Annan al jarenlang een openlijk voorstander is van het beëindigen van de zinloze War on Drugs – zeker inzake cannabis – zet zijn voormalig werkgever vol de tegenaanval in op de recente golf aan legaliseringsinitiatieven in bijvoorbeeld Uruguay en de Amerikaanse staten Colorado en Washington. Oude dogma’s worden zonder omhaal van stal gehaald om de wietvrijheid weer te beknotten.

Het cannabisbeleid van de Verenigde Naties is in dit simpele beeld samen te vatten...

Het cannabisbeleid van de Verenigde Naties is in dit simpele beeld samen te vatten…

Misleidende initiatieven

“Misleidende initiatieven”, noemt de INCB de recente legalisering van cannabis in Uruguay en Colorado. Los van dat dit soort liberale cannabiswetgeving in strijd is met geldende VN-drugsverdragen (volgens INCB), “vormen ze een groot gevaar voor de publieke gezondheid”. En dan bedoelen ze niet alleen de volledige vrijgave van cannabis maar ook de “vercommercialiseerde medicinale cannabisprogramma’s”. Volgens het gisteren gepubliceerde rapport leidt legale mediwiet in Colorado tot “een toename van auto-ongelukken waarbij ‘drugsbestuurders’ betrokken zijn, cannabisgerelateerde behandelingen en positieve drugstests voor cannabis”.

Gevaar voor gezondheid en welzijn

Ook de gedachte achter legalisering dat de criminaliteit afneemt, wuift de VN weg. INCB-directeur Raymond Yans: “Drugsmokkelaars zullen het pad van de minste weerstand kiezen. Daarom is het essentieel dat de hele wereld op dezelfde manier het drugsprobleem aanpakt! Wanneer regeringen hun toekomstig drugsbeleid overdenken, moet hun eerste zorg de langetermijn gezondheid en het welzijn van de bevolking zijn.” Waaraan hij dus fijntjes toevoegde dat de VN bezorgd is over plannen om het recreatief gebruik van wiet en niet-wetenschappelijke toepassingen te legaliseren. “Die vormen een groot gevaar voor de publieke gezondheid en het welzijn van het publiek. En de internationale drugsverdragen zijn juist afgesloten om deze zaken te beschermen.”

Meer drugsgebruik en verslavingen

Uruguay wil met haar legalisering de enorme zwarte markt voor drugs aanpakken, maar de VN weet al dat dit tot mislukken gedoemd is. Met dit soort “alternatieve drugspolitiek” zullen de ondergrondse markten niet instorten. Integendeel; het leidt tot een veel hoger drugsgebruik en een toename van het aantal verslavingen.

De commentaren van cannabisactivisten en van politici die wel aan reguleren en legaliseren denken, liegen er niet om. Over het algemeen is de kritiek op dit drugsrapport samen te vatten met: de VN leven niet in de werkelijkheid…

(advertenties)