(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De War on Drugs leeft nog. Dat blijkt wel uit het trieste relaas van de 33-jarige Stefan Lancaster uit het Britse West Yorkshire. Om de begrafeniskosten van zijn zoontje te betalen, liet hij zich overhalen om wiet te gaan verkopen. Met ernstige gevolgen.

De politie rukte recent uit naar het appartement van Stefan, na een melding die niets met drugs te maken had. Goed en wel binnen bleken de cops over een redelijk functionerende neus te beschikken, want ze roken een wietgeur. Toen ze gingen zoeken vonden ze net iets meer dan een pond cannabis. Genoeg voor een officiële beschuldiging van het in bezit hebben van een verboden substantie, een aanklacht die Stefan dan ook bekende voor de rechter in Leeds. Afgezien van een kleine overtreding voor wiet in 2002, was dit het eerste misdrijf van de man.

Een pondje wiet, genoeg voor de Britse autoriteiten om de vader van een pas overleden zoontje naar de gevangenis te sturen!

Een pondje wiet, genoeg voor de Britse autoriteiten om de vader van een pas overleden zoontje naar de gevangenis te sturen!

Tragische oorzaak

De oorzaak van dat pondje wiet is een bijzonder tragische. De advocaat van Stefan, Zara Begun: “Mijn cliënt ondergaat momenteel behandeling voor depressie en posttraumatisch stress syndroom als gevolg van het plotseling overlijden van zijn 7 weken oud zoontje. En de enorme kosten die dit met zich meebrengt. Om de begrafeniskosten en gemeentelijke belastingen te kunnen betalen heeft hij een hoop geld moeten lenen van vrienden.”

In een poging om zijn schulden af te betalen, zag Stefan geen andere uitweg dan het aanbod van een lokale groep hooligans te accepteren om voor hen wiet te gaan verkopen. “Hij assisteerde met het drogen van de cannabis”, vertelt Begun, “waarmee hij de grafsteen van zijn zoontje wilde betalen.”

OM toont geen medelijden

In plaats van enig mededogen te tonen met de rouwende vader, ging het Openbaar Ministerie er vol met gestrekt been in. Volgens de aanklager had het OM informatie dat Stefan een ‘zware wietroker’ was, eentje die mentaal instabiel was en sinds zijn elfde marihuana gebruikte. Een verblijf in de gevangenis is wat Stefan vanaf maart te wachten staat. Met de woorden “Dit misdrijf is zo serieus dat u een grotere straf verdient dan wij kunnen geven”, mocht hij van rechtbankpresident Sandra Brennan vertrekken…

(advertenties)