(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Nationale Politie maakte bekend dat zij niks ziet in gereguleerde wietteelt om de ‘achterdeur’ van coffeeshops te regelen. Wij riepen plaatsvervangend korpschef Ruud Bik direct uit tot domste politiechef op aarde, maar wat vinden anderen ervan?

De Volkskrant, die de notitie van de Nationale Politie openbaarde, gooide er zaterdag een peiling overheen onder politici, deskundigen en lezers. Wat vinden zij van de houding van onze agenten, die uit angst voor ripdeals en te hoge beveiligingskosten liever alles bij het oude laten? Een overzicht:

Marc Josemans, coffeeshophouder in Maastricht

“Het is te gek voor woorden dat dit standpunt van iemand van de politie zelf komt. Met deze argumentatie lijkt de politie inderdaad te buigen voor criminelen. In de illegale teelt zijn berovingen aan de orde van de dag, inclusief liquidaties en ontvoeringen. Dat lijkt me een reden te meer om dit eens goed te regelen.”

Ard van der Steur, Kamerlid VVD

“De VVD staat volkomen achter de standpuntbepaling van de korpsleiding. De politie buigt niet voor criminelen, maar is realistisch. De Amerikaanse staten die legalisering hebben doorgevoerd, hebben te maken met een toename van veiligheidsrisico’s.”

Matthijs Groot, woordvoerder van CDA Jongeren

“Een vreemde redenatie van de politie. In de huidige situatie is iedereen die teelt, illegaal bezig. Dat je tegen reguleren bent, omdat criminelen dan legale mensen gaan overvallen, vind ik gek.”

Gert Jan Segers, Kamerlid ChristenUnie

“Het is naïef te veronderstellen dat je met legalisering de problemen met de wietteelt oplost. Een groot deel van de illegale teelt is bestemd voor de export naar het buitenland, een klein deel van de teelt is voor de Nederlandse markt bestemd. Met de regulering van de teelt creëer je een safe haven voor criminelen. Via de legale wietplantages kunnen zij produceren voor illegale export.”

Marith Rebel, Kamerlid PvdA

“Ik moet nog maar zien hoe groot de geweldsdreiging dan zal zijn. De nationale politie onderbouwt de stelling niet. Waar is die angst op gebaseerd?”

Armand, protestzanger en blower

“Als je zo redeneert, kun je ook de supermarkten wel sluiten. Want daar staan kassa’s die geript kunnen worden.”

En wat vindt het volk?

Op de VK-website konden lezers hun oordeel vellen over de politie. Meer dan 5.000 mensen vinkten een antwoord aan. De stelling luidde: ‘De politie is bang dat criminelen legale hennepkwekerijen ‘met extreem geweld’ zullen overvallen en is daarom tegen de legale wietteelt. Een zorgwekkende redenering.’

Ja, want dan laten we ons leiden door angst.

4119 (82%)

Nee, heel verstandig.

888 (18%)

 

(advertenties)