(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een onderzoek in International Journal of Drug Policy zorgt voor ophef. Na legalisering wil 10% van de jongeren zonder ervaring wel eens wiet proberen. High Times vindt dit positief, het Belgische Knack roept: ‘Legalisering cannabis zet aan tot gebruik’.

Volgens de nieuwe studie in International Journal of Drug Policy zegt 10 procent van de bovenbouw scholieren (16-18 jaar oud) die nu nog nooit geblowd hebben, dat ze cannabis wel eens willen proberen als het eenmaal legaal is. Uiteraard probeerden de onderzoekers van New York University’s Center for Drug Use and HIV Research (CDUHR) dit onderzoek spectaculair te promoten door van ‘een alarmerende toename’ te spreken. Maar is dit wel zo?

Vermijden vanwege illegaliteit

Hoofdonderzoeker Joseph J. Palamar: “Wat ik persoonlijk interessant vind is het hoge aantal religieuze, niet-rokende en niet-drinkende scholieren met vrienden die anti-wiet zijn, dat toch zegt dat ze marihuana willen proberen indien het legaal zou zijn. Dit suggereert dat veel mensen uitsluitend cannabis vermijden omdat het illegaal is, en niet omdat het ‘slecht voor je is’ of ‘verkeerd om te gebruiken’, aldus de onderzoeker.

Het Belgische Knack is bang dat de jeugd massaal aan de joint gaat na legalisering

Het Belgische Knack is bang dat de jeugd massaal aan de joint gaat na legalisering

België

Reden genoeg voor het Belgische magazine Knack om ongegeneerd te koppen dat de jeugd massaal aan de joint gaat als er tot legalisering wordt overgegaan. “Net nu de hele discussie over het al dan niet legaliseren van cannabis weer volop in de actualiteit staat, is een studie gepubliceerd waaruit blijkt dat alleen al de legalisering op zich ervoor zorgt dat meer jongeren naar een joint gaan grijpen”, schrijft Knack.

High Times

High Times in Amerika ziet echter iets heel anders als conclusie uit het onderzoek rollen. Om te beginnen dat 90 procent van de scholieren die dat wil, al ervaring heeft met cannabis bijvoorbeeld. “Dus terwijl wij proberen te rechtvaardigen dat miljoenen volwassenen worden gearresteerd voor marihuana – en ondertussen miljarden dollars hieraan spenderen – blijkt dat een legale status van de plant maar heel weinig effect heeft op het besluit van jongeren om wel of niet te gaan blowen.”

Bij de High Times zijn ze niet zo bang; 90% van de jongeren die het wil doet het gewoon al...
Bij de High Times zijn ze niet zo bang; 90% van de jongeren die het wil doet het gewoon al…

Liever wiet dan wiskey

Uiteraard weten ze bij onze collega’s van High Times ook nog wel wat in te brengen tegen de opmerking van de onderzoeker dat wiet gebruiken ‘het slecht of verkeerd voor je is’. Vergeleken met alcohol en tabak bijvoorbeeld. “Daarbij moeten we niet vergeten dat cannabis verboden blijft voor middelbare scholieren, zelfs als alle 50 staten wiet volledig legaliseren voor volwassenen. Dus zijn wij dan werkelijk zo bezorgd dat – drie jaar nadat ze zich mogen aanmelden bij het leger – tien procent van de niet-blowende jongeren marihuana wel eens zou willen proberen op hun 21ste verjaardag in plaats van een fles Jack Daniels naar binnen te gieten?”

 

 

 

(advertenties)