(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Tja, het was natuurlijk wachten op een negatieve effect van de legalisering van cannabis in de Amerikaanse staat Colorado. Welnu, we hebben er een voor Opsteltens dossier: sinds Nieuwjaar zien dierenklinieken ineens een stuk meer stonede honden!

VCA Alameda East Veterinary Hospital is een dierenkliniek in de hoofdstad van Colorado, Denver. Ze zijn zeven dagen per week 24 uur per dag open voor dieren die een ongelukje hebben gekregen of ziek zijn. Sinds op 1 januari cannabis volledig gelegaliseerd werd in de Amerikaanse staat, zien de artsen en dierenassistenten een explosieve toename van het aantal honden dat (ongewild) knetterstoned is. Of zoals ze dat op zijn Amerikaans zo onovertroffen zeggen: “What we are seeing is dogs getting into the baked products.”

Deze hond vindt het allemaal wel vet chill, die legalisering van wiet

Deze hond vindt het allemaal wel vet chill, die legalisering van wiet

Gevolgen voor honden niet mals

Aldus Dr. Kevin Fitzgerald van de kliniek. Amerikanen consumeren hun wiet veel vaker dan wij middels eetwaren. De zorg van de dierenartsen is dat deze edibles een hoge concentratie cannabis bevatten, die bedoeld is voor menselijke consumptie. Als Fikkie ervan snoept ontstaat er een probleem: een hond weegt veel minder dan een mens en bovendien hebben ze er geen controle over. “Wietboter bijvoorbeeld heeft een hoge dosis THC, het actieve ingrediënt”, weet Fitzgerald.

De arts was betrokken bij een onderzoek van een jaar in Colorado naar honden die aan marihuana blootgesteld werden. De gevolgen van een (over)dosis cannabis voor honden zijn niet om te lachen: disoriëntatie, aanvallen en tijdelijke coma’s. Kevin Fitzgerald: “En wat we bij bijna alle honden zien die aan de spacecake of wietbrownies zitten, is urineverlies. Die incontinentie duurt niet slechts enkele uren, maar houdt dagenlang aan. Het duurt 72 tot misschien wel 96 uur voor de THC uit hun systeem is verdwenen!”

Geen medicijn tegen wiet

Er bestaat geen ‘tegengif’ voor marihuana. Snel handelen als je hond van de cannabis eet is dus geboden. “Wacht niet, bel direct je dierenarts”, zegt Fitzgerald. De bezorgde dierenarts raadt verder aan om wiet buiten het bereik van huisdieren te houden… Duh! En dat geldt dus niet alleen in het gelegaliseerde Colorado, maar overal op de aardbol 🙂

 

 

(advertenties)