(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna, kun je me alsjeblieft van mijn schimmelprobleem afhelpen? Op de aarde van mijn planten groeit allemaal schimmel en ik ben bang dat het overslaat naar mijn planten. Groetjes van een beginnend kwekertje…

azijnHoi Kwekertje, waarschijnlijk geef je je planten te veel water en is ook de luchtvochtigheid in je kweekruimte te hoog. Hoe is het met de afzuiging? Zorg voor voldoende capaciteit en ventilatie. Schimmel groeit goed op vochtig en organisch materiaal zoals te natte aarde. Dus als je te veel water geeft, creëer je een perfect klimaat voor schimmels.

Meestal als er schimmel op de aarde groeit komt dat doordat de aarde te nat is. Laat de bovenste laag van de aarde altijd eerst even opdrogen voordat je weer water geeft. Geef je vaker water, dan maak je de omstandigheden voor schimmels beter en verdrink je de plant.

Nu je eenmaal last hebt van de schimmel kun je het volgende doen om er vanaf te komen. Schraap de schimmel voorzichtig van de aarde af en probeer het hierbij niet in contact te laten komen met de schone aarde. Maak vervolgens een mengsel van 1 deel water en 1 deel azijn. Met een plantenspuit spray je dit op de aarde. Het azijnmengsel kan ook de wortels beschadigen dus gebruik maar weinig, je hoeft de aarde niet nat te sprayen, alleen lichtjes bemisten. Herhaal deze behandeling drie dagen en de schimmel zou dood moeten zijn.

Groetjes van Muna!

(advertentie)