- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
- Wietman laat Sneeze bloeien (en een beetje vergelen…)
Wanneer kan ik buiten beginnen?
Lieve Muna, Het is ontzettend zacht buiten voor de tijd van het jaar en ik sta dan ook te popelen om te beginnen met de buitenwiet. Vanaf wanneer kan ik beginnen? Ik heb weleens gehoord dat ik tot na ijsheiligen moet wachten maar is dat niet een oude regel die stamt uit de tijd dat we nog jaarlijks elfstedentochten hadden in Nederland? Greets van een buitenwietfanaat.
Hoi Buitenwietfanaat, Het is een goede vraag die je daar stelt want het lijkt inderdaad zo te zijn dat de winters minder streng zijn en het voorjaar steeds eerder komt. In ieder geval is het nu wel erg zacht voor de tijd van het jaar. Je kunt natuurlijk vast binnen beginnen met ontkiemen, op die manier heb je al aardig grote planten als ze naar buiten mogen. Planten in potten kun je natuurlijk altijd even binnen zetten als er nachtvorst voorspeld wordt.
Om terug te komen op je vraag; vanaf wanneer kan ik mijn planten buiten in de volle grond zetten? IJsheiligen is één van de oudste en wellicht het bekendste begrip uit de volksweerkunde. Ijsheiligen valt op 11 t/m 14 mei en van oudsher wordt er gezegd dat er tot ijsheiligen nog kans is op nachtvorst, wat bij eenjarige planten, en ook voor jonge cannabisplanten, voor veel problemen kan zorgen. Maar hoe heilig zijn de ijsheiligen nog?
Tot twintig jaar geleden waren de ijsheiligen nog heilig. De eenjarige zomerbloeiers gingen pas na half mei de grond in. Iedereen wist dat voor half mei ‘één zwaluw nog geen zomer’ maakte. Maar de commercie heeft IJsheiligen met succes een kopje kleiner gemaakt en tuincentra, hoveniers en bloemisten bieden vanaf 1 april al volop perkgoed aan. Dat de vorstgrens bij ijsheiligen ligt is eigenlijk niet waar. Hoe later je in het jaar komt hoe kleiner de kans op nachtvorst. Dat is waar het om gaat. En ook nog ruim na ijsheiligen kan het ’s nachts vriezen. Er zijn zelfs junimaanden waarin het heeft gevroren. Een goede buitenwietsoort kan trouwens best wel een nachtje (deel van de nacht) vorst overleven.
Je kunt dus best wel wat eerder beginnen, ik zou zeggen vanaf april. Maar het blijft een risico. Houd de weersverwachting scherp in de gaten, kies een sterke buitenwietsoort en laat hem binnen alvast wat groeien voor je hem buiten zet. Als er nachtvorst op komst is, kun je de plant enigszins beschermen door hem in te pakken of van te voren flink wat (lauw) water te geven. Koude lucht verplaatst zich over de grond als water dus zorg ook dat de plant niet op een open veld staat.
Ik wens je in ieder geval een succesvol buitenkweekseizoen! Groetjes van Muna
(advertentie)