(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Lieve Muna, ik vind het lastig om te bepalen hoeveel water ik nou aan mijn wietplanten moet geven. Ik weet dat teveel water geven voor enorme problemen kan zorgen. Daarom geef ik altijd maar weinig water maar ik ben bang dat mijn planten te weinig krijgen. Hoe kan ik nou goed bepalen hoeveel water ik moet geven zodat mijn planten niet te nat staan, maar ook niks tekort komen? Alvast bedankt voor je antwoord, leuke rubriek en leuke site trouwens! Groetjes HighMike.

Hoi Highmike, je hebt volkomen gelijk dat teveel water voor allerlei problemen kan zorgen zoals wortelrot en ongewenste schimmels. Vooral als je op aarde kweekt is teveel water een probleem omdat aarde het vocht zo lang vasthoud. De grond zal door het vele water de wortels letterlijk verstikken. Maar een plant die te weinig water krijgt zal haar groei afremmen om de waterhuishouding zo lang mogelijk op peil te houden. Krijgt ze te lang weinig water dan zal de plant uiteindelijk uitdrogen.

Met een tensiometer hoef je niet meer te gokken

Met een tensiometer hoef je niet meer te gokken

Water geven zonder tensiometer

Omdat de hoeveelheid water die je moet geven afhankelijk is van de grootte van je plant en de hoeveelheid water, kun je dus niet gewoon een hoeveelheid per dag noemen. Je zult het aan moeten voelen door goed te kijken naar je plant en de droogte van de aarde. Met je vinger kun je in de aarde prikken, het moet dan niet kletsnat aanvoelen maar ook niet droog. Er mag wat aarde aan je vinger blijven plakken. Sommige kwekers wegen hun planten om te bepalen hoe nat ze zijn. Als je dit dagelijks doet weet je op een gegeven moment precies hoeveel je moet geven. Wellicht makkelijker is het om een tensiometer aan te schaffen, deze meet het vochtgehalte in de grond aan de hand van de zuigspanning.

Water geven met tensiometer

Tensiometers zijn niet duur en ontzettend handig. Zo’n meter heeft een steel die je met water vult en in de grond steekt. Het is als het ware een kunstmatige wortel die de zuigspanning aangeeft in hectopascal (hPa). Een hPa van 0 betekend dat de grond volledig verzadigt is en een hPa waarde van 800 betekend dat het water schaars is (te droog). Een hPa waarde van rond de 80 is aan te raden voor cannabisplanten en bij een waarde van rond de 400 moet je echt niet langer wachten met water geven.

Succes met water geven HighMike!

(advertenties)