- Ontluisterende coffeeshop-brief Amsterdamse burgemeester Halsema
- Vijf jaar na de legalisatie koopt 80% Canadezen legale cannabis
- Waarom krullen de bladeren van m’n Mohammed zo omlaag?
- Gefjon kweekt Super Sativa Seeds (deel #3, groeien)
- Apple Fritter Auto: 5-sterren wietsoort met appeltaartsmaak
- Buitenwiet test ’25 update #6: nog steeds zonnig & lekker droog 😄
Vijf jaar na de legalisatie koopt 80% Canadezen legale cannabis

Eén van de belangrijke doelen van legalisering van recreatieve cannabis is het bestrijden van de illegale markt. Welnu, we kunnen voorzichtig stellen dat dit uiteindelijk inderdaad lukt. Uit deze actuele studie blijkt namelijk dat 5 jaar nadat Canada wiet legaliseerde het marktaandeel van legale cannabisverkopen al 80 procent bedraagt!
Illegale wiet goed voor 20% van de markt in 2022
Volgens een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Drug Policy kopen de meeste Canadezen nu bij legale verkopers in plaats van illegale dealers.
De studie met de fijne titel ‘Transitions to legal cannabis markets: Legal market capture of cannabis expenditures in Canada following federal cannabis legalization‘ onthult dat van de 8 miljard euro die in de 12 maanden voor september 2022 aan wiet werd uitgegeven, 6,2 miljard euro naar legale bronnen ging.
Dat komt neer op bijna 80% van alle cannabisverkopen. Inmiddels leven we alweer in 2025, dus je kan er vanuit gaan dat het legale marktaandeel ondertussen wellicht nog iets gestegen is.

Het is kraakhelder: legale wiet wint het uiteindelijk van illegale wiet.
Hoe is deze studie opgezet?
Canada legaliseerde cannabis in oktober 2018 met als hoofddoel de illegale verkoop van cannabis op de zwarte markt te bestrijden. Sindsdien stapten veel mensen over naar legale cannabis, maar er zijn nog geen onderzoeken gedaan naar hoeveel Canadezen dat hebben gedaan.
Nu dus wel. Onderzoekers gebruikten evaluatiemethoden voor gegevens aan de vraagzijde om de omvang van de Canadese cannabismarkt te schatten. Het team analyseerde gegevens van 5.656 deelnemers aan de International Cannabis Policy Study met betrekking tot waar ze cannabis kochten.
Om de nauwkeurigheid te controleren, vergeleken ze de antwoorden met de feitelijke gegevens over de verkoop van cannabis in de detailhandel en kwamen ze erachter dat de schattingen tot op 2 procentpunten nauwkeurig overeenkwamen. De aankoopcijfers werden vervolgens vergeleken met gegevens uit de Canadian Community Health Survey, die hen vertelde hoeveel Canadezen cannabis gebruikten.
Waarom alleen wiettoppen tellen onvoldoende is
Eerdere studies hebben de totale hoeveelheid verkochte gedroogde bloem (wiettoppen) gebruikt om de omvang van de Canadese markt te schatten. Maar deze onderzoekers vonden dit een onbetrouwbare maatstaf vanwege het grote aantal verschillende cannabisproducten op de markt.
Denk aan concentraten en vape-pennen, producten die een grote hoeveelheid droge bloem nodig hebben om het eindproduct te maken. De onderzoekers geloven dat deze factor de resultaten kan vertekenen.
Uit het onderzoek blijkt dat gedroogde bloem goed is voor ongeveer 55% van de legale cannabisuitgaven, terwijl concentraten (12%), vloeistoffen voor oraal gebruik (11%), vloeistoffen voor vaping (10%) en edibles (8%) de rest vormen.

Tachtig procent van de Canadese cannabisconsumenten koopt – 5 jaar na de legalisering – legaal in dispensaries zoals deze in Vancouver (of bij online shops).
‘Substantiële overgang van illegale naar legale markt’
De onderzoekers: “De bevindingen leveren bewijs van een substantiële overgang van de illegale naar de legale markt in de vijf jaar sinds de legalisatie van niet-medische cannabis in Canada. Sinds de opening van legale winkels in Canada in oktober 2018 zijn de legale retailverkopen lineair gestegen, zonder aanwijzingen voor een ‘plateau’ tot vijf jaar na legalisatie.”
Hoewel de auteurs een aantal beperkingen van de studie erkenden, concludeerden ze dat het bewijs suggereert dat cannabis legalisering zijn primaire doel heeft bereikt:
“Gezamenlijk suggereert het bewijs dat Canada aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in het bereiken van een van de hoofddoelen van de Cannabis Act, namelijk het terugdringen van illegale cannabis en de overstap van consumenten naar legale cannabisbronnen.”
Oftewel; Legalisering is de enige manier om van de illegale cannabismarkt te kunnen winnen en dus niet het voeren van een langdurige en peperdure war on drugs!