- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
- Grondlegger wietproef, CanAdelaar en drugshistoricus over legale wiet
- New school F1-hybride Ice Cream Haze heeft het allemaal!
- NL-studie • CBD vermindert THC-effect niet maar versterkt ’t juist!
THC studie • Langdurig cannabisgebruik vertraagt veroudering
Stop maar met zoeken naar de heilige graal die veroudering afremt. Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat het langdurig toedienen van een lage dosis THC een ‘algemeen verouderingsremmend effect’ kan hebben, vooral in de hersenen. Hoewel deze studie zich richtte op muizen, hopen de wetenschappers dat de resultaten de weg kunnen bereiden voor toekomstige behandelingen van ‘leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang’ bij mensen.
Cognitieve achteruitgang is vaak een gevolg van het verouderingsproces. Hoewel er verschillende factoren zijn die hieraan kunnen bijdragen, is een belangrijk voorbeeld de achteruitgang van hersencellen en hun verbindingen.
Dit proces kan in verband worden gebracht met wat het endocannabinoïde-systeem (ECS) wordt genoemd, dat veel van de kritieke functies van ons lichaam reguleert en controleert: leren, geheugen, emotionele verwerking, slaap, pijnbeheersing en nog veel meer.
LEES OP CNNBS OOK: Wat je móet weten over het endocannabinoïde-systeem (ECS)
Met THC cannabinoïde-receptor CB1 versterken om achteruitgang te keren
Eerder onderzoek heeft met name aangetoond dat de cannabinoïde-receptor type-1 (CB1), die een belangrijk onderdeel is van het ECS en veel voorkomt in de hersenen, in verband kan worden gebracht met hersenveroudering. Muisstudies hebben aangetoond dat het verlies van CB1 kan leiden tot verhoogde leeftijdsgerelateerde tekortkomingen in leren, geheugen en overleving van neuronen, en tot meer tekenen van neuro-inflammatie.
Deze bevindingen riepen een voor de hand liggende vraag op: zou het versterken van CB1 activiteit met lage doses van iets als THC deze achteruitgang kunnen keren?
Dit is wat de Duitse onderzoekers in deze nieuwste studie wilden onderzoeken. Ze wilden weten hoe THC mTOR zou kunnen beïnvloeden, een eiwit dat celdeling, overleving en metabolisme reguleert. De signalering van dit eiwit is in verband gebracht met cognitieve prestaties en veroudering.
Jonge en oude muizen
Tijdens hun onderzoek testten wetenschappers van het University Hospital Bonn (UKB) en de Universiteit van Bonn, in samenwerking met de Hebrew University in Israël, een groep mannelijke muizen van 4 maanden oud (jong) of 18 maanden oud (oud). Deze ‘proefpersonen’ kregen willekeurig ofwel een lage dosis THC of een placebo toegediend gedurende een periode van 28 dagen.
De onderzoekers richtten zich op specifieke gebieden, zoals de hersenfunctie, de hoeveelheid synaptische signalen tussen specifieke eiwitten en de algehele metabolische toestand van de muizen.
Gedurende het onderzoek hield het team de muizen in de gaten – hun gewicht, activiteitenniveaus en voedselinname – terwijl ze ook de biochemie van hun hersenen, bloedplasma en het vet in hun weefsels analyseerden. Zo konden ze zien hoe THC de mTOR-signalering en hun metaboloom beïnvloedde.
Behandeling met THC heeft tweeledig positief effect
De resultaten laten zien dat de oudere muizen een tijdelijke maar significante toename van de mTOR-activiteit vertoonden, vooral in hun hippocampus. Dit hersengebied is belangrijk voor leren en geheugen. Tegelijkertijd ging de toename in mTOR-activiteit gepaard met een hoger niveau van synaptische eiwitten die cruciaal zijn voor het vormen van nieuwe synapsverbindingen.
“We hebben nu kunnen aantonen dat behandeling met THC een weefselafhankelijk en tweeledig effect heeft op mTOR-signalering en het metaboloom”, zegt Dr. Andras Bilkei-Gorzo van het Institute of Molecular Psychiatry van de UKB en een onderzoeker aan de Universiteit van Bonn in een verklaring. In een graphic ziet dat er dus zo uit:
THC werkt cognitieverhogend én heeft anti-aging effect
Verrassend genoeg ontdekte het team ook dat de behandeling de algemene metabolische toestand van de muizen verbeterde en de niveaus van mTOR in hun vetweefsel verlaagde. Dit ging gepaard met een verlaging van de niveaus van aminozuren en koolhydraatmetabolieten in het bloedplasma, wat vaak wordt waargenomen bij caloriearme diëten of na intensieve lichamelijke activiteit.
“We concludeerden dat langdurige THC-behandeling aanvankelijk een cognitieverhogend effect heeft door de energie en synaptische eiwitproductie in de hersenen te verhogen, gevolgd door een anti-aging effect door het verminderen van de mTOR-activiteit en metabole processen in de periferie”, concludeert Bilkei-Gorzo.
“Ons onderzoek suggereert dat een tweeledig effect op de activiteit van mTOR en het metaboloom de basis zou kunnen vormen voor een effectief antiverouderings- en cognitieverhogend medicijn.” Het metaboloom is de verzameling van alle metabolieten (producten van de stofwisseling) in een cel, orgaan, lichaamsvloeistof of organisme.
Mens is geen muis, maar toch…
Ondanks de veelbelovende resultaten heeft de studie zijn beperkingen. De meest voor de hand liggende is dat het gebaseerd is op muizen.
Muizen zijn geen mensen, maar genetisch lijken we op elkaar. De evolutionaire wegen van mens en muis scheidden zo’n 75 miljoen jaar geleden. We delen zo’n 97,5 procent van onze genen met de muis.
Het is dus nog niet duidelijk of mensen dezelfde effecten zouden ondervinden van dit type behandeling. Tegelijkertijd moet er meer onderzoek worden gedaan naar de invloed van verschillende doses THC gedurende verschillende perioden – ook langduriger dan in deze studie – op de resultaten.
De studie is op 14 augustus onder de titel ‘Bidirectional Effect of Long-Term Δ9-Tetrahydrocannabinol Treatment on mTOR Activity and Metabolome‘ gepubliceerd in het vaktijdschrift ACS Pharmacology & Translational Science.