(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

‘Contact high’ noemen ze het in Noord-Amerika en dat betekent dat je (licht) high kunt worden doordat je in de buurt bent van iemand die blowt, zonder dat je dus zelf een joint aanraakt. Maar omdat rook nu eenmaal rook is en daar veel slechte dingen in zitten, levert dat ‘meeroken’ met blowers ook enige gezondheidsrisico’s op. Ja, zelfs als er puur-joints zonder tabak worden genuttigd… 

 

Waar rook is, is vuur… ook bij tweedehands wietrook

Je zou bijna kunnen gaan denken dat er niets en dan ook niets dan goeds in wiet zit, zeker als je al die medicinale ontwikkelingen een beetje hebt gevolgd in de afgelopen tien jaar. En op zich klopt die aanname ook wel, zolang je die wiet maar niet rookt. Niet gemixt met tabak, maar ook niet puur.

Het aloude gezegde ‘waar rook is, is vuur’ gaat hier helaas ook op: de rook van joints is niet gezond! Punt.

Uiteraard heeft in eerste instantie vooral de blower zelf daar mee te maken. Maar die kiest er tenminste nog voor om te roken en dat kan niet altijd gezegd worden van omstanders. Soms hebben die er vrede mee en vinden ze het misschien zelfs wel lekker ruiken. Maar soms roken mensen ook gewoon ongevraagd en onvrijwillig mee met die gezellige blowers. En daarover gaan we het even hebben, gezondheidstechnisch gezien.

Gratis high van andermans rook?

Om te beginnen snel de vraag: kun je stoned worden als iemand anders zijn wietdampen uitblaast? Jazeker, dat kan. Een ietsiepietsie klein beetje tenminste en je moet ook best lang in de nabijheid van een blower verkeren, zonder ventilatie bovendien.

Kijk dit filmpje maar voor de basics over contact high, ofwel stoned worden van andermans wietrook:

Rook = gassen, druppels en asdeeltjes

Matthew Springer is onderzoeker aan de U.C. San Francisco en hij herinnert ons eraan dat rook rook is, en geen enkele rook is goed voor de mens.

Rook, in welke vorm dan ook, is een mix van gassen, kleine druppeltjes vloeistof en minuscule deeltjes as. Deze deeltjes irriteren de neus en keel en kunnen zich vastzetten in de longen en infiltreren in de bloedbaan. Na langere tijd kunnen ze leiden tot cardiopulmonale ziekte, een hartaandoening die optreedt als gevolg van hoge bloeddruk in de longvaten.

Nog altijd geven 9 op de 10 Europese blowers de voorkeur aan een joint met wiet én tabak. Dat brandt natuurlijk lekker weg, maar er kleven fikse nadelen aan. Naast de bekende lijst met gezondheidshorror – diverse vormen van kanker voorop – belemmert tabaksrook ook tijdelijk het vermogen van het lichaam om het volume te regelen van bloed dat door de aderen gepompt wordt. Een proces dat zelfs optreedt als de blootstelling aan tweedehands rook minder dan één minuut duurt!

‘Vermijd elke vorm van rook inhaleren’

In een rapport dat Matthew Springer en zijn team in 2016 publiceerden in the Journal of the American Heart Association, toonde men aan dat tweedehands wiet/hasjrook hetzelfde deprimerende effect op de bloedcirculatie heeft als tabak. Alleen duurt het ook nog eens drie keer langer! Na blootstelling aan tabaksrook keert de bloedsomloop na een half uur terug naar normaal, bij cannabis duurt dat anderhalf uur…

Deze studie van Springer werd bekritiseerd vanwege het gebrek aan onderzoek dat zich specifiek op de rook van wiet richt, plus een wijdverbreid idee dat het op een of andere manier goedaardiger is dan tabaksrook. Wetenschapper Springer benadrukt echter dat hij geen ‘specifieke hekel’ heeft aan wiet. “Ik denk dat mensen gewoon het inhaleren van rook moeten voorkomen, of dat nou van sigaretten of van joints, bosbranden of barbecues afkomstig is – vermijd gewoon rook!”

LEES OOK: Vaporizen vs Roken • Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Conclusie: Ruil het roken van joints – met of zonder tabak – liever om voor het verdampen (vaporizen) of eten van cannabis, dat is stukken gezonder (en veel effectiever erbovenop, maar dat terzijde). En als je dan toch per se old school binnenshuis een joint wil roken, vraag dan aan eventuele aanwezigen of ze daar geen bezwaar tegen hebben. Zorg ook voor ventilatie als er stevig geblowd/gerookt wordt, anders wordt het alsnog een soort hotbox

[openingsbeeld is een fragment uit de getoonde video van Weedmaps]
(advertenties)