(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisconsumenten lijken niet zelden op eekhoorns; ze verstoppen overal en nergens hun lekkernijen. Dat houdt natuurlijk het risico in dat je bij het opmaken van al die mini-stashes er wel eens eentje vergeet. Jaren later vind je dan ineens – pak ‘m beet bij het opruimen of stofzuigen – een zakje of potje met oude wiet terug. Wat kan je daar nog mee doen? Dat lees je in dit artikel, maar we verklappen vast dat weggooien de slechtste keuze is…

Cannabis rijpen zoals wijn of whisky… ja dat kan!

Cannabis, een plant met een rijke geschiedenis, heeft opmerkelijke veranderingen ondergaan. Binnen de industrie is aanzienlijke vooruitgang geboekt in het perfectioneren van kweek-, extractie- en verwerkingsmethoden.

Verrassend genoeg wordt één aspect van cannabis vaak verwaarloosd: het rijpingsproces. Vergelijkbaar met de verfijning van goede wijnen of de rijping van whisky, kan cannabis duidelijke veranderingen ondergaan en unieke eigenschappen ontwikkelen wanneer het zorgvuldig wordt bewaard.

De kunst van het rijpen van wiet blijft een relatief onontdekt onderwerp. Normaal gesproken geven consumenten en kwekers namelijk de voorkeur aan versheid en potentie (lees; maximaal THC-gehalte).

Het “verouderen van cannabis” houdt echter in dat de plant – al dan niet opzettelijk, want dat is ook een optie naast dat vergeten zakje onder het bed – voor langere tijd wordt opgeslagen in een gecontroleerde omgeving. Daardoor ontstaan verschillende chemische processen. Deze kunnen de samenstelling van cannabinoïden, terpenen en de algehele kwaliteit van cannabis beïnvloeden.

Door zuurstof wordt THC langzaam omgezet in CBN

Gerijpte cannabis heeft een reputatie opgebouwd vanwege de opmerkelijke slaapverwekkende eigenschappen. Dit fenomeen wordt toegeschreven aan de omzetting van THC in CBN bij blootstelling aan zuurstof.

CBN olie

CBN, een cannabinoïde die bekend staat om zijn ontspannende effecten, kan het lichaam in een rusttoestand brengen. In het geval van de cannabistoppen die in een afgesloten glazen pot worden bewaard, is de blootstelling aan zuurstof minimaal. Bijgevolg blijft het hoge THC-gehalte in de toppen grotendeels onveranderd, wat wijst op een minimale omzetting in CBN.

Desondanks was er bij Amerikaanse tests nog steeds een merkbare toename van CBN in vergelijking met het gemiddelde – met een precieze meting van 0,6 procent CBN. Deze bescheiden dosis CBN is al voldoende om een kalmerend en verzachtend effect te veroorzaken, waardoor de spanning en stress die zich gedurende de dag hebben opgehoopt effectief worden opgelost.

 

Trichomen oude wiet zijn nog verrassend intact

Stel je hebt oude wiet (terug)gevonden. Zoals verwacht hebben de toppen wat van hun vroegere glans verloren. De levendige limoengroene kleur die ze ooit hadden, is geleidelijk vervaagd tot een meer ingetogen kaki groen.

Trichomen blijven verrassend goed bewaard in oudere wiettoppen… [foto: Gleti, Shutterstock]

Verrassend genoeg zijn de trichomen, die kleine harskliertjes die verantwoordelijk zijn voor de potentie en het aroma van de plant, opmerkelijk intact gebleven. Hun amberkleurige kopjes glinsteren nog steeds en hebben hun perfecte uiterlijk en glans behouden. Dit fenomeen duidt op de veerkracht van goed bewaarde cannabis, waar de trichomen zelfs na jaren opslag hun essentiële oliën blijven vasthouden.

De ooit ongelooflijk klevende topjes zijn getransformeerd en hebben nu een iets brozere textuur dan in hun oorspronkelijke staat. Hoewel deze wiet natuurlijk droger is dan waar de meeste cannabisliefhebbers de voorkeur aan geven, is het bij nadere inspectie duidelijk dat de trichomen nog steeds harsachtig en kleverig zijn… klaar om geïnhaleerd te worden!

Ook terpenen zitten na 5 jaar nog altijd in de wiet

Hier is de opmerkelijke wending: bijna elke cannabisexpert zou je vertellen dat de eerste componenten die worden afgebroken de terpenen zijn – de essentiële oliën die verantwoordelijk zijn voor het aroma en de smaak van cannabis.

Tot hun aangename verrassing ontdekten ze bij tests in Amerika echter dat terpenen zelfs na een opslagperiode van vijf jaar (!) nog aanwezig waren. Dit onverwachte behoud van terpenen benadrukt de unieke eigenschappen van gerijpte cannabis.

Terwijl de conventionele wijsheid een afname van het terpeengehalte suggereert, dagen bovenstaande bevindingen deze aanname uit. Sterker nog;  ze onthullen dat het verouderingsproces het terpeenprofiel kan versterken en diepte en complexiteit kan toevoegen aan de cannabiservaring. Een openbaring die uitnodigt tot verder onderzoek naar het verborgen potentieel van gerijpte cannabis.

Mooi overzicht van de meest voorkomende terpenen in cannabis van het Nederlandse bedrijf Dutch-Passion.

Eigenaardige geur verdwijnt snel en maakt plaats voor terpenen-aroma

Toch bleek het verbreken van het zegel van die weckpot voor de eerste keer in een half decennium een nogal onaantrekkelijke ervaring. De stilstaande lucht binnenin droeg een kruidige geur die deed denken aan gefermenteerd plantaardig materiaal, een sensatie die je neusvleugels zou kunnen prikkelen.

Deze eigenaardige geur deed denken aan een kruidenkastje in een ouderwets, vochtig huis of misschien aan een amalgaam van exotische gedroogde kruiden in de traditionele Chinese geneeskunde. Maar toen het deksel eenmaal verwijderd was en de muffe lucht verdreven, overheerste het zwakke maar duidelijke aroma van cannabis terpenen in het potje.

Van goed bewaarde oude wiet kun je nog lekker high worden

Het openbreken van een van de toppen door de Amerikaanse onderzoekers onthulde een aangenamer boeket, gekenmerkt door bloemen- en citrustonen, gekoppeld aan een aardse, kombucha-achtige geur die verleidelijk in de neusgaten bleef hangen.

Laboratoriumanalyses bevestigden dat tweederde van de terpenen was blijven bestaan, met limoneen als koploper met 1,66 milligram per gram. Deze toppen vertoonden ook hoge niveaus van linalool en myrceen. Myrceen suggereert dat deze toppen zelfs op hun leeftijd door de bloed-hersenbarrière kunnen dringen en een bijzondere high konden veroorzaken.

Het uiterlijk van verouderde toppen mag dan niet dezelfde visuele aantrekkingskracht hebben als vers geoogste, de smaak van deze 5 jaar oude ‘bloemen’ is een intrigerende ervaring te zijn. Verouderde cannabis kan dus nog steeds voor een bevredigende ervaring zorgen.

Goede wiet behoeft geen krans…

Het is echter belangrijk om te weten dat niet alle cannabis goed veroudert. De juiste opslagomstandigheden – waaronder temperatuur, vochtigheid en lichtregulering – zijn belangrijk voor het resultaat. Als cannabis op de juiste manier wordt bewaard, kan het zich ontwikkelen tot een verfijnd en uitzonderlijk product, net als het rijpen van goede wijn of whisky.

[openingsbeeld: VectorCafe/Shutterstock]
(advertentie)