(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Licht is ontzettend belangrijk voor planten. Vorige keer hebben we het gehad over TL verlichting, die je goed kunt gebruiken voor stekken en om onder te ontkiemen. Voor de verdere ontwikkeling van je plant zijn verschillende soorten lampen geschikt. 

HID (High Intensity Discharge) Lampen

HID lampen zijn van oudsher veel gebruikt bij de binnenteelt van gewassen. Ze zijn goedkoop in de aanschaf, efficiënt en hebben het juiste lichtspectrum. Elke lamp heeft een aparte ballast nodig, deze kan los van de lamp gemonteerd zijn, maar in sommige poot-lampen zit deze ballast al in het armatuur.

Metaal Halide lampen

Metaal halide kweeklampen geven een natuurlijk licht en worden door sommige kwekers gebruikt in de groeifase van de planten. Zodra de bloei inzet worden de lampen vervangen met hoge druk natrium lampen die beter geschikt zijn voor de bloei. Eigenlijk is het gebruik van metaal halides in de groeifase niet echt nodig aangezien planten ook goed groeien onder de hoge druk natrium lampen en er bovendien kortere internodes mee ontwikkelen. Metaal halide lampen zijn er in 175, 200, 400 en 1000 Watt uitvoeringen. De lagere Wattages zijn goed te gebruiken voor het grootbrengen van stekken.

metal_growlights

Hoge druk natrium lampen (HPS)

HPS kweeklampen zijn efficiënter dan metaal halide lampen, ze hebben een hogere output en produceren minder warmte per Watt. Het licht van de HPS lampen hebben het juiste spectrum voor de groeifase en geven tegelijkertijd goede resultaten in de groeifase. Het lichtspectrum bevat niet veel blauw licht, wat ze wat minder geschikt maakt om stekken mee te laten wortelen. De hoeveelheid aan rood en geel licht maakt dat planten naar verhouding meer bloemen dan blad aanmaken, vergeleken met metaal halides en TL’s. Ze zijn verkrijgbaar in 75, 100, 110, 125, 400, 600 en 1000 Watt uitvoeringen.

Son-T-Plus

Son-T-Plus lampen zijn eigenlijk ook HPS lampen, maar deze zijn speciaal ontwikkeld voor de tuinbouw. De fabrikanten hebben 30% meer blauw licht aan het spectrum toegevoegd, en ze hebben een beetje meer output dan standaard HPS kweeklampen (6%) maar leveren daardoor wel een kwart van de levensduur van de lamp in. Ze zijn verkrijgbaar van 250 tot 1000 Watt. Heb je al een HPS armatuur en ballast, dan kun je de bulb gewoon vervangen met een Son-T-Plus bulb om het te laten werken.

(advertenties)