(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nadat we eerder deze week al konden melden dat er een soort THC voorkomt in mos, is er nog een verrassende wetenschappelijke ontdekking gedaan, dit keer aan de Universiteit van Jeruzalem. Tijdens een onderzoek naar zandvliegen – die bloed zuigen en vreselijke ziektes kunnen overbrengen – kwamen de onderzoekers er achter dat deze insecten ook bijzonder dol zijn op… wiet!

Zandvlieg, parasiet en leishmaniasis

Plant-feeding phlebotomine sand flies, vectors of leishmaniasis, prefer Cannabis sativa‘, heet het onderzoek dat deze week gepubliceerd is in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat klinkt allemaal behoorlijk dreigend, op het bekende Cannabis sativa na dan. Eerst maar eens kijken wat de ziekte ‘leishmaniasis’ precies is.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kunnen de symptomen zich voordoen op de huid en ook in de ingewanden. Verder meldt de RIVM dit over de aandoening:

Bloed en plantensap

Creepy shit dus. En een goede reden voor professor Alon Warburg van de Hebrew University of Jerusalem om de insecten nader te bestuderen. Volgens de onderzoekers pikken zandvliegen de gevreesde leishmaniasis parasiet op en verspreiden hem verder als ze bloed zuigen van grotere dieren om hun nakomelingen te voeden.

“Vrouwelijke zandvliegen worden geïnfecteerd met leishmania parasieten en brengen die over als ze bloed van gewervelde dieren opzuigen, bloed dat dient als een bron van proteïne voor de groei van de eitjes”, zo schrijven de Israëlische onderzoekers in hun artikel.

Daarnaast zuigen de zandvliegen ook sap uit planten en door het bestuderen van welke planten de insecten eten, kunnen de wetenschappers meer leren over de verspreiding van de parasieten. “Beide seksen van de zandvlieg consumeren van planten afkomstige suikermaaltijden. Daarom kan de structuur van plantengemeenschappen de dynamiek beïnvloeden van het overbrengen van zandvlieg-gerelateerde ziektes”, zo verklaren de onderzoekers.

Een zandvlieg bezig met een van zijn favoriete dingen: het sap uit een plant zuigen voor de broodnodige suiker… [foto: Ezume Images/Shutterstock]

Zandvlieg dol op wietplanten

Om meer te leren over het dieet van de zandvlieg vingen de wetenschappers insecten op 5 locaties, onder meer in Brazilië en het Midden-Oosten. In de laatste regio is er sprake van een serieuze uitbraak van leishmaniasis – mede veroorzaakt door de oorlog in Syrië – die duizenden mensen treft. Vervolgens analyseerde men het DNA dat gevonden werd in deze zandvliegen om zo vast te stellen met welke planten ze zich hadden gevoed.

En verdomd; de onderzoekers constateerden dat veel van de zandvliegen bezig waren geweest met het zuigen van sap van wietplanten, ondanks dat er maar op één van de 5 locaties wietplanten in het wild werden aangetroffen. In feite hadden zoveel zandvliegen van cannabis-sap gesnoept dat de wetenschappers geloven dat zij deze plant prefereren boven andere planten.

“Wij leiden deze voorkeur af op basis van het substantiële percentage zandvliegen dat zich gevoed heeft met C. sativa planten ondanks de schijnbare ‘afwezigheid’ van deze planten op de meeste onderzoekslocaties”, schrijven de auteurs.

Insectenval met wiet als lokaas

De onderzoekers constateren dan ook dat de geringe beschikbaarheid van cannabis gekoppeld aan haar hoge aanwezigheid in de samples indiceert dat de zandvliegen bewust op zoek gaan naar wietplanten als voedselbron.

‘Wij concluderen dat cannabis slechts voor een klein deel van de beschikbare suikerbronnen in welke leefomgeving dan ook tekent, en dat de ruime vertegenwoordiging in zandvliegen-maaltijden wijst op een sterke aantrekkingskracht.”

Dat is op zich best stoer van die zandvliegen, maar de wetenschappers wijzen er op dat hun voorliefde voor wiet complicaties kan meebrengen bij het voorkomen van leishmaniasis en andere serieuze ziekten. “Wij bediscussiëren de denkbare invloed van cannabis op het overbrengen van leishmaniasis en haar potentiële nut voor het beheersen van het aantal zandvliegen.”

De onderzoekers denken daarbij hardop aan insectenvallen die speciaal voor zandvliegen aantrekkelijk worden gemaakt door cannabis-extract als lokaas te gebruiken…

[openingsfoto: Alonso Aguilar/Shutterstock]
(advertenties)