(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dokter Groen gaf zijn RollingStoned kweekkast deze week een mooie upgrade die voor extra luchtcirculatie en dikkere stammen zal zorgen, een leuke tip voor de micro-hobbykwekers onder ons! Wat hij precies heeft gedaan vertelt hij uiteraard zelf. Dokter Groen, take it away!

Dames en heren, koeken en peren. Het gaat lekker in mijn compacte kweekkastje. Ik had jullie beloofd dat ik de planten deze afgelopen week op een 12-uurs lichtregime zou zetten. Dat heb ik nog niet gedaan, maar ik heb wel voor wat extra ventilatie in de kast gezorgd. De reden dat ik nog even wil wachten met het overschakelen naar de bloeifase, is dat ik de twee zaadplantjes nog wat te klein vond. Ik weet wel dat sommige kwekers hun planten soms meteen in de bloei zetten, maar dit is geen sea of green maar een kleine hobbykweek met maar vier planten. Ik wil dan ook een goed gevuld kastje hebben voor ik tot het bloeien overga.

Ik weet wel dat sommige kwekers hun planten soms meteen in de bloei zetten, maar dit is geen sea of green maar een kleine hobbykweek met maar vier planten

Dan ook het liefst een goed gevuld kastje met planten met een mooie stevige stam. En om juist dat voor elkaar te krijgen heb ik mijn kweekkastje van twee ventilators voorzien. De wind die deze produceren zet de takken in beweging waardoor de stammen sterker zullen worden. Ook voorkomt het microklimaatjes waardoor de kans op schimmels weer verkleint wordt. Een microklimaat ontstaat wanneer er vocht en lucht tussen toppen en blaadjes blijft hangen, en een goede luchtcirculatie voorkomt dit fenomeen.

Lucht van Blokker

Veel microkwekers – wat ik met de RollingStoned kweekkast eigenlijk ook ben – gebruiken losse computerventilators en adapters voor de nodige ventilatie. Ik vond dit echter een beetje onhandig en bedacht dat het wellicht makkelijker zou zijn om twee USB ventilators te gebruiken. Ik had nog een stopcontact in de kweekkast over waar precies een USB adapter voor twee aansluitingen in kon, ideaal!

Een USB stekker voor de stroom werkt perfect, alleen waren de speelgoed ventilators niet echt een goed idee…

Bij de Blokker vond ik eerst twee vrolijk gekleurde ventilators voor nog geen 3 euro per stuk. Met zelfklevend klittenband had ik ze in de kast bevestigd waardoor ik ze ook nog eens in hoogte kon verstellen. Het zag er geweldig uit, alleen hield het klittenband niet en bleken de fans ook niet erg duurzaam, ze waren al binnen een dag kapot. Gelukkig kon ik ze omruilen voor twee ventilatortorens die gelukkig een stuk beter van kwaliteit bleken.

20150928_090610

Deze torenventilators (5 euro per stuk bij Blokker) doen het een stuk beter

Met de planten zelf gaat het goed, ze genieten zichtbaar van het briesje in de kast en groeien rustig verder. De twee grote planten, de Silver Star Haze dames bind ik hier en daar naar beneden terwijl de Purple OG en de Purple LA langzaam wat op ze inlopen. De twee kleintjes staan in de superaarde van DNA Genetics en Mills en de twee groten staan in gewone tuinaarde van de supermarkt. Alle vier de planten hebben een grote voorraad aarde van 12 liter en ik zie nog nergens tekorten maar mooie donkergroene bladeren dus er is geen reden om voeding te geven.

De planten krijgen dus nog gewoon kraanwater. Wel heb ik de twee kleine zaadplantjes vandaag getopt, ik wil namelijk minimaal twee hoofdtoppen eraan hebben straks!

Dr. Groen

(advertenties)