(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Precies een week geleden verplaatste Dokter Groen zijn stekken naar binnen. Hij zette ze over in iets grotere potjes en plaatste ze onder het warm paars gekleurde LED licht van de RollingStoned G-Kit. Maar nu waren de plantjes alweer toe aan een groter onderkomen.

Hallo lieve lezers, toen ik vrijdag een kijkje in mijn kweekkastje nam, zag ik dat de jongedames hun potjes vrij snel hadden leeggedronken. Ik heb ze toen uiteraard water gegeven en de potjes afgedekt met een stukje plastic zodat er niet teveel water kon verdampen en de plantjes in het weekend genoeg te drinken zouden hebben. Toen ik vandaag terugkwam waren de potjes alweer bijna droog en zag ik dat er al veel worteltjes uit de onderkant van de potjes groeiden.

Dat was voor mij het teken om de plantjes wederom te verpotten. Als ik het langer zou uitstellen, zouden de potjes vol groeien met worteltjes die elkaar alleen maar in de weg zouden zitten in de kleine pot. Bovendien kan een klein potje maar weinig water vasthouden en zoude de planten snel kunnen uitdrogen. Dit keer gingen ze dus naar grote 12-literpotten waar ze in zullen blijven tot de oogst.

20150907_100102

Het verpotten zelf vind ik altijd een leuk klusje. Het is een van die weinige momenten waarop je je plantje eens echt kunt verwennen. De worteltjes zullen zich na het verpotten snel uitstrekken en dat zie je boven de grond meteen terug. Ik vul hiervoor eerst de pot met de nieuwe aarde en maak dan met behulp van het oude potje, een gat in de grond waar de nieuwe kluit precies inpast. Daarna kan ik de plant uit het potje halen en voorzichtig in het gat laten vallen. Werkt altijd en de plant heeft bijna niet door dat ze verpot is.

20150907_100140

Ik heb geen speciale aardemix gemaakt of in de kweekwinkel gekocht. Deze keer zet ik de planten in gewone potgrond van de Albert Heijn. We zullen zien wat daarvan komt, maar volgens mij komt het wel goed. Ik heb wel een goede Biologische voeding dus ze zullen echt geen honger lijden, deze plantjes.

20150907_095731

Ik heb uiteraard alleen de vier mooiste stekken verpot, en daarmee zit de kast ook meteen vol. Hoewel ook het minst mooie stekje is aangeslagen en er onderaan die pot een worteltje piepte, heb ik simpelweg maar plaats voor vier planten in de kast. Wat ik met het laatste stekje doe weet ik nog niet, voorlopig staat ze nog wel in de kast. De twee grootste plantjes hebben nogal paarse stammetjes, zoals je op de foto kunt zien. Ik denk dat het een tekort van het een of ander ligt, aangezien het juist de grootste plantjes betreft. Het paars kleuren van stammen kan te maken hebben met kou, maar aangezien de planten juist binnen staan zou het ook goed een fosfortekort kunnen zijn. Het is geen groot probleem en zal vanzelf wel oplossen nu ze een grote pot met aarde hebben gekregen.

20150907_102059

Na het verpotten heb ik in iedere pot een half litertje afgezuurd water gedaan. Dit is alles wat ze voorlopig zullen krijgen. De LED kweeklamp staat nog steeds alleen op de groeistand en is door de hogere potten wel een stukje mee omhoog gegaan. Omdat de twee grootste dames toch al wat voorlopen op de twee andere, heb ik deze planten ook gefimd. Hopelijk krijgen ze nu een fiks aantal mooie nieuwe scheuten. Je zult het volgende week maandag zien, in de volgende update. Ik denk dat ze dan wel weer een flink stukje gegroeid zullen zijn.

Dr. Groen

(advertenties)