(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Soms is het jammer dat wijsheid bij de war on drugs fanaten meestal pas NA hun pensioen komt, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. En dat gaat zeker op voor de bekendste oud-politieman van Groot-Brittannië: Bernard Hogan-Howe. Toen hij in actieve dienst was bij Scotland Yard en de politie van Londen, was hij fervent voorstander van een strenge anti-cannabis aanpak. Deze week draait het tegenwoordige parlementslid op zijn Mark Ruttes en komt ie in alle media met zijn oproep om de huidige wet die wiet verbiedt te herzien.

Mediwiet op 1 november legaal in UK

De 180-graden draai van Lord Bernard Hogan-Howe (60) haalt alle Britse kranten en websites, zeker omdat het gebeurt in de week na de legalisering in Canada en enkele weken voordat op 1 november medicinale cannabis in Engeland, Schotland en Wales gelegaliseerd wordt.

Maar het is dan ook niet zomaar een politiemannetje dat oproept om dringend een review te doen van het bewijs dat de legalisering van cannabis ondersteunt. In zijn bijna 40-jarige carrière bij de blauwhemden was hij o.a. de baas van Scotland Yard en meer recentelijk jarenlang de hoogste in rang bij de roemruchte Metropolitan Police. Sinds hij Lord werd zit hij automatisch in de Eerste Kamer van het Britse parlement.

Bezit van wiet zwaarder bestraft dankzij Hogan-Howe

Steeds was hij in functie een fervent tegenstander van cannabis. Wat heet, in 2007 riep hij op om wiet op te schalen van ‘class C’ naar de zwaardere klasse B. De regering luisterde naar Lord Hogan-Howe en paste de wet een jaar later aan: voortaan kon bezit (!) van de drug gestraft worden met ongelimiteerde geldboetes en een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar.

Zijn hele leven als politieman tegen wiet en nu als politicus ineens voorstander van hervormingen… het kan dus wel! [foto: Chris McAndrew/Wikipedia]

Dat juist deze politiebobo – die pas vorig jaar uit actieve dienst ging en prompt tot Lord werd benoemd – nu dus oproept om de wet te gaan herzien mag gerust spectaculair genoemd worden. Volgens Hogan-Howe moet the Home Office (het machtigste ministerie dat verantwoordelijk is voor o.a. veiligheid, justitie en politie) zijn positie herzien naar aanleiding van de recente legalisering van  cannabis in Canada en diverse Amerikaanse staten.

‘Wanneer ik home secretary was zou ik dringend een commissie van experts laten kijken naar het bewijsmateriaal van wat er gaande is in Noord-Amerika’, vertelt meneer Howe in het Channel 4 programma ‘Dispatches’.

Tijden veranderen (en sommige mensen gelukkig ook)

Na enkele geruchtmakende zaken in de UK waarbij kinderen betrokken waren, besloot de conservatieve regering van premier May in juli uiteindelijk (onder druk van publieke opinie en media) om medicinale cannabis op recept vanaf 1 november toe te staan.

Lord Hogan-Howe beweert dat er bewijs is dat suggereert dat ‘waar mensen het gebruiken voor medicinale doeleinden, dat overgaat in recreatief’. En als dat zo is: ‘Natuurlijk is het beter als wij ons klaar maken voor die potentiële verandering’.

Maar openlijk oproepen tot legalisering, dat gaat deze oude hardcore anti-wiet bobo nét iets te ver. ‘Ik heb nog geen duidelijk bewijs gezien om te zeggen dat we NU de wet moeten aanpassen. Maar ik heb duidelijk bewijs gezien om te zeggen dat we het moeten reviewen (en dan op typisch Engelse wijze) but in a time-limited way, not a kicking-into-the-long-grass way.’

Regering heeft geen legalisatie plannen

Okay, eigenlijk is de Lord dus al om. ‘Ik denk dat we ermee aan de slag moeten nu de regering het gemakkelijker heeft gemaakt om aan medicinale cannabis op recept te komen. We hebben geluk, wij zijn niet de pioniers en we kunnen leren van andermans fouten. Het bewijs ligt daarbuiten en het kan niet gegeneerd worden.’

Vanuit the Home Office is er uiteraard gereageerd op de opmerkelijke uitlatingen van ’s lands bekendste politiebaas. De regering zegt dat de recente wetsverandering t.a.v. mediwiet ‘niet de weg plaveit naar legalisering van cannabis voor recreatief gebruik. De decriminalisering van cannabis zou niet de illegale handel elimineren en ook niet de schade die wordt geassocieerd met drugsverslaving.’

Tijd dat die premier May eens wordt verjaagd uit Downingstreet 10 dus… 

[openingsbeeld:  Fabio Berti/Shutterstock]
(advertentie)