(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Only in België… de brandweer die een straat komt schoonspuiten – kuisen op z’n Vlaams – omdat twee onverlaten snoepgoed uit de auto hadden gegooid. En aangezien we het over de plaats Sint-Niklaas hebben was dat dan ook zeer bijzonder snoepgoed te noemen: wiet!

Cannabis in Sint-Niklaas

Natuurlijk was er afgelopen vrijdagavond geen sprake van een vervroegde intocht van de Goedheiligman, Sint-Niklaas of niet. Was het maar waar dat die ouwe baardmans cannabis uitdeelde in deze donkere maanden, dan zouden wij nu nóg in hem geloven!

Nee, de harde werkelijkheid achter de kop boven dit verhaal is heel anders, al zou je met wat fantasie wel wat Zwarte Pieten kunnen zien. Verkleed als politieagenten en brandweermannen! Watskeburt?

Politie vraagt hulp van brandweer

Om twintig minuten over negen schrok het televisiekijkend volk in Sint-Niklaas van de kneiterharde sirenes van de plaatselijke uitrukkende brandweer. Die spoedde zich richting het sprookjesachtig klinkende Huis ten Halven in Nieuwkerken-Waas. Maar van een sprookje geen sprake, hier werd een nieuw hoofdstuk(je) geschreven in de nooit aflatende war on drugs in België!

Er vliegen rare dingen door de lucht tegenwoordig, zeker in Sint-Niklaas… [illustratie: Lukas Divacky/Shutterstock]

De spuitgasten waren namelijk te hulp geroepen door de blauwhemden. Niet omdat er ergens een lekkende olietank voor ellende had gezorgd en ook niet omdat er een fikkie gaande was… nee, ze moesten komen om ‘een cannabisspoor’ uit te wissen, zoals de krant Het Laatste Nieuws het omschrijft. Of de brandweer dat maar even wilde komen kuisen, zo liet de politie hen weten.

Miljaar, wat ligt daar op straat?!

Een cannabisspoor, dat klinkt goed. En dat zal het ongetwijfeld ook zijn geweest voor de vlugge vogels aan genoemde Huis ten Halven in Nieuwkerken-Waas die op tijd waren om de wiet van straat te rapen voordat de brandweer de zaak kwam schoonspuiten.

Twee automobilisten waren even van tevoren in paniek geraakt toen ze een politieauto zagen die hun weg kruiste. Ze gooiden de ene na de andere wiettop het raam uit! Wat daarvan het idee was geen idee – veel sneller zul je er immers niet door gaan karren – maar voor de flikken was het groene Hans-en-Grietje-achtige spoor eenvoudig te volgen. Al snel haalden ze de psuedo-Sinterklazen in en dwongen hen naar de kant van de weg.

Proper spuiten

In de grote zak die elke Sint steevast heeft bleek nog genoeg snoepgoed overgebleven: 240 gram om precies te zijn. Reden genoeg in zero-tolerance België om de inzittenden mee naar het politiebureau te nemen voor verhoor. Van het parket mochten ze later weer gaan, al valt er binnenkort zeker en vast een uitnodiging voor een bezoek aan de rechtbank op hun deurmat.

En de in alle haast uitgestrooide wiet? Het Laatste Nieuws: “Hoeveel ze al door het raam hadden gegooid, is niet bekend maar er hing wel een doordringende geur in de straat. De politie vroeg daarom de brandweer in bijstand om de rijbaan proper te spuiten.”

Bah, wat een overdreven gedoe zeg. Die wiet was binnen no time vanzelf wel op biologisch verantwoorde wijze afgebroken, ook zonder de interventie van de brandweer. Want blowers wonen overal, ook en misschien wel juist in Sint-Niklaas!

[openingsbeeld: MaryValery/Shutterstock]
(advertentie)