(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de dag dat Canada afscheid neemt van de zinloze war on drugs door cannabis volledig te legaliseren, presenteert camerajournalist Tom Franse zijn film over ‘onze eigen’ Doede de Jong op 2Doc. Sinds woensdag kunnen we zien hoe het de biologische wietkweker uit Appelscha vergaat ná het verschijnen van de film ‘Nederwiet, de moevie’ in 2011. De filmer van toen en Doede doen hun verhaal en als we er niet al veel van wisten zouden we het bijna afdoen als polder-horror…

Doede de Jong, Nederlands bekendste wietteler

Er zullen weinig tot geen cannabis liefhebbers zijn die niet weten wie Doede de Jong is. Als je zijn naam intikt in de zoekfunctie op CNNBS krijg je al 92 hits. En niet voor niks ook, want de zaak van deze principiële voorstander van legale wiet(teelt) is er eentje die zo hard stinkt dat we de wiet zelf bijna niet meer kunnen ruiken. Jarenlang moest de Fries lijden onder een soort van persoonlijke vendetta van het openbaar ministerie tegen hem, en dat alleen maar omdat de biologische wietteler van zijn hart bepaald geen moordkuil maakt.

‘Nederwiet de movie’ (2011)

De ellende begon eigenlijk pas goed met het verschijnen van de documentairefilm ‘Nederwiet, de moevie’ in 2011 (later werd de titel omgedoopt in alleen ‘Nederwiet’ trouwens), waarin Doede op zijn Doede’s zijn verhaal vertelt.

Als je die prachtige film van Hans Pool nog niet hebt gezien of hem nog eens wil bekijken, doe dat dan eerst:

‘X jaar na dato: Nederwiet de movie’ (2018)

Woensdag, op dezelfde dag dus dat Canada als eerste westerse land cannabis volledig legaliseerde, verscheen op 2Doc een vervolgdocumentaire over Doede de Jong, in het kader van hun serie ‘X jaar na dato’.

De maker mailde CNNBS:  “Ik ben Tom Franse, camera journalist, en heb voor 2Doc het verhaal van Doede vastgelegd in aanloop naar de rechtszaak. Het koste flink wat vrije tijd om met dit filmpje (hopelijk) te zorgen dat mensen konden zien hoe het OM omgaat met klokkenluiders als Doede.”

Een prachtig en hernieuwd eerbetoon aan deze dappere strijder, die inmiddels gelukkig helemaal bevrijd is van strafrechtelijke demonen. Check die film over Doede en Hans Pool, hij duurt een kwartier:

(advertenties)