(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd. Een klassiek gezegde dat voor een 20-jarige cannabisherverdeler (dealer) uit Gent bittere werkelijkheid wordt. Betrapt met wat klein wietgrut, veroordeeld tot een schappelijke geldboete maar die ‘vergeten te betalen’, waardoor nu hel en verdoemenis dreigen…

België, het Siberië van de cannabiswereld

In de categorie kort nieuws met impact verkassen we naar België, altijd goed voor wat dramatisch cannabisgerelateerde bullshit nietwaar? Op één farmaceutische medicinale mondspray na – Sativex – voor MS-patiënten mag er namelijk helemaal niks qua cannabis in ons buurland. Sterker nog, als je wél iets probeert wordt dat door politiek en justitie doorgaans keihard afgestraft.

Desalniettemin is er in dit geval sprake van een klein beetje ‘eigen schuld is dikke bult’, om nog maar even in de spreekwoordelijke sfeer te blijven. Watskeburt?

Verkeerscontrole levert 12 gripzakjes wiet op

Het begint allemaal, zoals vaker in het leven, vrij eenvoudig en geenszins verontrustend op een zomerdag in Gent vorig jaar augustus. De politie in de stad houdt verkeerscontroles en dan valt er altijd wel wat drugs door de politiefuik. Zo ook bij de 20-jarige Gentenaar die de controle niet meer kan ontwijken en betrapt wordt op wat de Vlaamse kranten ‘twaalf zakjes gebruikshoeveelheden cannabis’ noemen.

Laten we dus even aannemen dat we het hier over 12 x 1 tot 3 gram hebben, dus in het minste geval 12 gram wiet en in het aller, allerergste geval pakweg 36 gram.

Twaalf van dit soort zakjes wiet brengen een jonge, ietwat vergeetachtige Gentenaar zwaar in de shit… [foto: content diller/Shutterstock]

Oeps, vergeten

‘Geen groots misdrijf’, concludeert de krant Het Laatste Nieuws dan ook al. Gelukkig ziet de politie dat ook wel in en de jongeman komt ermee weg met een zogeheten ‘minnelijke schikking’, wat in België synoniem is voor een geldboete om van verder gezeik af te komen. Eenvoudig scoren voor politie en staatskas en laten we eerlijk zijn, ook wel handig voor kleine straatdealers.

Maar wat doet onze betrapte Gentenaar? Hij betaalt die boete niet. Vergeten, zegt ie.

Kneiterharde strafeis

En dáár houden ze bij justitie in binnen- en buitenland dus niet van hè. De jeugdige dealer mag zich prompt komen verantwoorden bij de correctionele rechtbank , zeg maar de plek waar ‘grotemensenzaken’ strafrechtelijk worden beslecht.

Het parket – de openbaar aanklager – eist zonder blikken of blowen, eh sorry blozen de MINIMUMBOETE van 8000 euro! Ofwel 32 keer zoveel als het bedrag waarmee hij oorspronkelijk had kunnen wegkomen.

En dat is niet eens alles, naast de enorme geldboete wordt er namelijk ook nog eens een gevangenisstraf van 6 maanden geëist tegen de vergeetachtige straat/huisdealer…

Minnelijk

Dat is bepaald andere koek dan een minnelijke schikking. Gelukkig gloort er nog een sprankje hoop in de opmerkingen van zowel de aanklager als de rechter. De eerste kan leven met een voorwaardelijke celstraf als het geld maar wordt overgemaakt, de edelachtbare van dienst geeft de verdachte een maand de tijd om aan te tonen dat hij en werk heeft en zich zelf verre houdt van zijn geliefde handelsproduct cannabis…

We gaan het zien als het vonnis geveld wordt, maar voortaan toch maar niet vergeten om minnelijk te schikken…

[openingsbeeld:  durantelallera/Shutterstock]
(advertenties)