(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Er vinden heel wat transporten plaats in de cannabisbranche, maar ook in de plant zelf is er de nodige ‘transportiviteit’. Water en de daarin opgeloste voedingsstoffen (zouten) worden via de wortelharen van de plant opgenomen en naar andere delen van de plant getransporteerd, maar dat is lang niet het enige transport in wietplanten. Beam maar op Scotty!

De gesteldheid van de ondergrond speelt bij de opname van water en voedingsstoffen een belangrijke rol. Een vaste bodem geeft weinig ruimte aan water om bij de wortelharen te komen, een lossere bodem geeft al veel meer ruimte, terwijl bijvoorbeeld steenwolsubstraten een zeer goed aanbod van water en voedingsstoffen kan garanderen. De wortelharen zijn dus erg belangrijk. Wanneer ze niet goed werken, ontvangt de plant te weinig water en voedsel. De groei wordt dan geremd.

De wortelharen zijn erg belangrijk. Wanneer ze niet goed werken, ontvangt de plant te weinig water en voedsel

roots2

Wortelharen zijn erg gevoelig, ze kunnen gemakkelijk worden beschadigd door blootstelling aan lucht en licht. Bovendien maak je ze al snel kapot door het onvoorzichtig verplanten of door ze bloot te leggen. Het opnemen van water en voedingsstoffen kost de plant energie, er is dus zuurstof en glucose voor nodig. Tenslotte is de temperatuur een beperkende factor. Ook al zorg je voor voldoende water en voedingsstoffen, als de bodemtemperatuur te laag is, zal de groei van de plant worden belemmerd. Dit is een van de redenen waarom de meeste planten ’s winters buiten ook een stuk minder hard groeien.

Huidmondjes

Het transport van water en voedingsstoffen zorgt ervoor dat de stoffen vooral in de bladeren terecht komen. Hiervoor zijn twee krachten verantwoordelijk: de zuigkracht van de bladeren (zij verliezen vocht door verdamping, waardoor zuigkracht ontstaat) en de zogenaamde worteldruk.

huidmondjes

Huidmondjes bevinden zich aan de onderkant van de bladeren van wietplanten, ze kunnen openen en sluiten

Worteldruk is waar te nemen, wanneer we bijvoorbeeld in het voorjaar een tak van een boom afsnijden. Er komt dan vocht uit de ‘wond’,  we noemen dit het bloeden van de plant. De zuigkracht van de bladeren is afhankelijk van de verdamping van water door de bladeren. Voor dit verdampingsproces zijn de huidmondjes (stomata) verantwoordelijk. Deze huidmondjes kunnen open en dicht. Zij zorgen, naast het verdampen van water, vooral ook voor de opname van koolstofdioxide (CO2) uit de lucht. Verder zorgen zij voor de afvoer van de geproduceerde zuurstof. Planten verliezen hun stevigheid, als ze teveel water kwijtraken. De huidmondjes beschikken over een mechanisme om dat te voorkomen: zij kunnen zich sluiten.

Worteldruk is waar te nemen, wanneer we bijvoorbeeld in het voorjaar een tak van een boom afsnijden. Er komt dan vocht uit de ‘wond’,  we noemen dit het bloeden van de plant

CO2

Over het algemeen zullen de huidmondjes open zijn als het licht is (er wordt dan ook gezorgd voor CO2-opname en voor optimale zuigkracht van de bladeren) en dicht als het donker is (er is geen CO2-opname en verdamping nodig). Als de lucht echter te droog wordt (droge, hete zomermiddagen!), kunnen de huidmondjes zich ook overdag sluiten. Voor de goede werking van de huidmondjes is een schone omgeving (vanwege het ‘dichtslibben’ van de huidmondjes) en voldoende kalium (voedingsstof!) nodig.

Factoren die de plantengroei beïnvloeden

We zetten aan het eind van dit artikel nog even de voornaamste zaken voor je op een rijtje. Voor een optimale groei en bloei van planten zijn de volgende factoren van belang:

  • de juiste temperatuur
  • het juiste CO2-gehalte in de lucht
  • de juiste lichtintensiteit, waarbij ook de golflengte (kleur) van het licht van belang is
  • de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen
  • de juiste ondergrond
  • (voor cannabiskwekers) de juiste zaden of stekken/klonen
  • ‘groene vingers’

En last but not least, Gebruik je gezond verstand! We kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Behandel je planten zoals je dat met kinderen zou doen. Geef ze aandacht, kijk goed naar ze en denk na over wat je kan verbeteren aan hun omgeving.

(advertenties)