(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het World Drug Report 2020 van de Verenigde Naties is een lijvig boekwerk, bestaande uit liefst zes delen. Daar gaan we het verder maar niet over hebben, aangezien ze bij de VN bepaald niet onze vriend zijn. Wat we doen is je drie geweldige interactieve wereldkaarten uit het rapport voorschotelen waarop je exact kunt zien hoe het waar met welke drugs is gesteld. En dat is wél leuk!

Jaarlijks drugsgebruik

Voor de echte liefhebbers van bureaucratisch en merendeels anti-drugsgeweld in verbale zin, of voor mensen die werkelijk zeeën van tijd overhouden in coronatijd; als je HIEROP klikt kan je de rest van je leven blijven lezen in het World Drug Report 2020.

Voor alle anderen zoals beloofd leuk VN-speelgoed voor de drugsliefhebbers, waaronder we fans van cannabis dan ook maar zullen scharen. Eerst krijg je een interactieve wereldkaart waarop je kan zien hoeveel van een bepaalde drugs er waar wordt opgerookt, ingeslikt, gespoten, gesnoven of anderszins  soldaat wordt gemaakt. Van wiet tot xtc, maar ook opiaten op doktersrecept! Deze bedoelen we:

Kiloknallers

Vervolgens checken we natuurlijk ook even waar de autoriteiten het beste – of het slechtste, want dat is in dit geval beter – zijn in het onderscheppen van de aanvoerlijnen, wederom voor alle mogelijke populaire soorten drugs.

Wat pakten ze aan drugs in de laatste 10 jaar?

Oh ja, als je je afvraagt waar toch die afko ‘ATS’ voor staat in het VN drugsjargon, die letters staan voor ‘Amphetamine-type stimulants’. Inderdaad de speed en de crystal meth afdeling. Niks te danken hoor en snel verder naar het laatste interactieve VN-geweld. Een wereldkaart die glashelder het failliet aantoont van de war on drugs, want hoeveel ‘ze’ ook pakken, nog nooit is er een tekort aan drugs geweest de laatste tientallen jaren.

Kan die Mona Keijzer van het CDA wel roepen dat ze drugs wil verbieden in Nederland, maar ze kan zich beter storten op iets waar ze wel verstand van heeft als Volendamse: garnalen pellen en/of haringen kaken bijvoorbeeld… Doei drugshaters en tot volgend jaar bij het volgende dikke rapport!

[openingsbeeld: Talaj/Shutterstock]
(advertenties)