(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De Britse zanger Sting is niet vies van een joint, zo vertelt hij in een openhartig interview met The Daily Mail. Hij zet zich actief in voor campagnes om drugs te decriminaliseren – “Justitie en politie lossen drugsprobleem niet op”-  en blowt zelf voor een creatieve oppepper.

Sting is inmiddels 62 jaar oud, maar fit als een dertiger, mede dankzij een streng fitnessregime, niet roken en verstandig omgaan met drugs. In zijn geval is dat een lekkere joint met wiet opsteken als hij inspiratie nodig heeft, bijvoorbeeld voor een nieuwe song. “Ik denk dat blowen het creatieve proces helpt als je wiet gebruikt voor die specifieke reden. Dus als je zegt: Nu ga ik deze joint roken en een nummer schrijven… of een gedicht. In dat geval vind ik het volkomen acceptabel. Maar als je wiet alleen maar gebruikt om te ontsnappen, dan zul je alleen maar ontsnappen.”

Sting on stage with bass in Copenhagen in 2012“Ik zal zeker niet pleiten voor drugsgebruik om kunst te produceren, maar je kunt het werk van The Beatles toch moeilijk tenietdoen”

Diepe shit van Sting dus, maar hij bedoelt wellicht dat je niet moet blowen om te blowen maar om iets te doen met de power of weed. “Als ik vastzit met een stuk tekst of een idee is het net niet helemaal, dan wil een hijsje wiet de zaak wel bevrijden. Ik rook zelden wiet om sociale redenen. Het is een stuk gereedschap, net als een pen. En ik sta daar niet alleen in. Veel artiesten hebben drugs gebruikt om geweldige kunst te maken. Ik zal zeker niet pleiten voor drugsgebruik om kunst te produceren, maar je kunt het werk van The Beatles toch moeilijk tenietdoen. Zij namen LSD en hebben zo fantastische albums gemaakt!”

Sting kent zijn klassiekers als het om drugs gaat. “Miles Davis maakte de meest buitengewone muziek op heroïne. Sommige mensen kunnen er perfect mee omgaan. Ik ben er niet om de regels te bepalen, of zelfs maar te zeggen dat er regels zouden moeten zijn. Drugs zijn gevaarlijk, zonder twijfel. Tegelijkertijd kunnen ze heel nuttig gereedschap zijn, maar zo moet je drugs dus ook zien: als hulpstukken.”

tumblr_m7056hRej91rzji1ao1_1280“Ik denk niet dat de sociale problemen die gerelateerd zijn aan drugs verholpen kunnen worden door het justitiële systeem of de politie”

Hoe denkt de wereldberoemde zanger en oud-voorman van hitmachine The Police dan over legalisering? Sting: “Legalisering is een zeer complex verhaal. Decriminalisering is de eerste stap, omdat ik denk dat het criminaliseren zeker niet helpt. Ik denk niet dat de sociale problemen die gerelateerd zijn aan drugs verholpen kunnen worden door het justitiële systeem of de politie. Sociale en geestelijke problemen kunnen het beste worden aangepakt door psychiaters.”

Amy Winehouse

De Britse krant haakt daar direct op in door twee beroemde recente slachtoffers van drugs te noemen: Whitney Houston en Amy Winehouse. Hoe ziet Sting die gevallen? “Er zijn nu ook drugswetten en die hebben Amy niet beschermd, ze hebben nog nooit iemand beschermd. De huidige drugswetten helpen de zaak geenszins. Wat we echt hard nodig hebben is een eerlijk debat in de maatschappij. Mensen willen hun leven verrijken. Het leven lijkt ook heel vaak saai. Chemicaliën, alcohol en marihuana kunnen helpen. Dat is bijna een spirituele behoefte om het leven opnieuw op te laden. Ik denk dat veel mensen vervreemd zijn van de moderne manier van leven en de drugscultuur is een poging om de wereld opnieuw tegemoet te treden en te beleven. Dat kan lukken en dat kan mislukken…”

(advertenties)